Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z centralnym Civic EK3

MichalEK3
17-07-13, 11:29
Witam mam taki problem, od jakiegoś czasu drzwi pasażera nie zamykają się z centralnego. jeszcze przed całkowitym padnięciem zamykania centralnego w tamtych drzwiach byla taka sytuacja ze zamknąłem drzwi kierowcy przekręcilem kluczyk drzwi pasażera nie zamknęły się, po ponownym otwarciu drzwi kierowcy i zamknięciu przekrecilem kluczyk i drzwi pasażera rownież sie zamkneły. Ale tak bylo tylko kilka razy a teraz to zamykam je ręcznie :)) I tu Moje pytanie gdzie szukac problemu, rozebralem drzwi kierowcy i co dalej ??

Pozdrawiam:))

FaziRBK
17-07-13, 13:22
A zadam takie głupie pytanie, sprawdziłeś bezpiecznik od centralnego? Ja kiedyś też myślałem, że padł mi siłownik a okazało się, że to taka błaha sprawa. Sprawdź może akurat, w manualu jest napisane, który to bezpiecznik. A jeżeli nie to sprawdź cięgna idące do siłownika lub sam siłownik podmień.

MichalEK3
17-07-13, 13:44
nie sprawdzałem tego, ale gdy przekręci sie kluczyk to tam wszystko cyka pyka i w ogóle od centralnego wiec stawiam teraz że to jest sprawne :))

piotreek23
17-07-13, 15:56
Co sprawdzić....a co widzisz?? Siłownik widzisz?? niee....napewno go nie ma. W drzwiach pasażera masz 2(slave) przewodowy w kierowcy powinien być 4 przewodowy (master).
Podaj +12V na slave i jak nie huhu to padł. Choć ja bym go w ciemno wymieniał bo koszt tego jest oszałamiający siłownik kosztuje 7zl tylko nie bierz mocniejszych niż 4-5KG bo urywa plastikowe cycki przy zamku potem.

MichalEK3
17-07-13, 16:31
siłownik już sprawdziłem i jest ok smiga sobie bez problemu :)

piotreek23
17-07-13, 16:40
Zapytam bo nie daj bóg w drzwiach kierowcy jest master. W takim razie zostaje kabelkologia.

MichalEK3
17-07-13, 16:46
noo chyba tak, najgorsze. Wczesniej wszystko śmigało wiec musi byc dobrze, ewentualnie przekaźnik ale normalnie pstryka pyka jak sie zamyka drzwi.

piotreek23
17-07-13, 16:53
Zobacz czy od mastera wychodzi sygnał (napięcie chyba +12V) na slave. Niestety nie wiem które to przewody. Jeśli idzie to sprawdź na slave czy dochodzi. Jeśli nie to szukanie.

MichalEK3
17-07-13, 20:46
Dobra wszędzie jest prąd, tylko ze na kontrolce jest to znikome obciążenie na siłowniku trochę większe a prąd dochodzi zbyt mały żeby to ruszyć, musze jutro kostke obczaić może przyśniedziała jest i stad te kłopoty :))

piotreek23
17-07-13, 22:57
Albo coś gdzieś z masą jest nie tak.

bednar_ek35
18-07-13, 04:04
Albo przewód lekko przetarty w miejscu gdzie przechodzi z drzwi do słupka.

MichalEK3
02-09-13, 14:25
w sumie późno bo późno, ale stwierdziłem ze warto napisać, a mianowicie problemem było to iz kabelek z wiązki samochodu oderwał się od konektora w kostce, jedyna opcją było przewiercenie dwóch kostek i wstawienie bez pośrednio kabla, co tez nie jest cudownym rozwiązaniem bo w przypadku sciągania drzwi ten kabelek trzeba przeciąć, bo żadna wsuwka i tak nie przejdzie przez otwór w kostce, w każdym badź razie problem rozwiazany.