Zobacz pełną wersję : Problem z centralnym Civic EK3
Witam mam taki problem, od jakiegoś czasu drzwi pasażera nie zamykają się z centralnego. jeszcze przed całkowitym padnięciem zamykania centralnego w tamtych drzwiach byla taka sytuacja ze zamknąłem drzwi kierowcy przekręcilem kluczyk drzwi pasażera nie zamknęły się, po ponownym otwarciu drzwi kierowcy i zamknięciu przekrecilem kluczyk i drzwi pasażera rownież sie zamkneły. Ale tak bylo tylko kilka razy a teraz to zamykam je ręcznie :)) I tu Moje pytanie gdzie szukac problemu, rozebralem drzwi kierowcy i co dalej ??
Pozdrawiam:))
A zadam takie głupie pytanie, sprawdziłeś bezpiecznik od centralnego? Ja kiedyś też myślałem, że padł mi siłownik a okazało się, że to taka błaha sprawa. Sprawdź może akurat, w manualu jest napisane, który to bezpiecznik. A jeżeli nie to sprawdź cięgna idące do siłownika lub sam siłownik podmień.
nie sprawdzałem tego, ale gdy przekręci sie kluczyk to tam wszystko cyka pyka i w ogóle od centralnego wiec stawiam teraz że to jest sprawne :))
piotreek23
17-07-13, 15:56
Co sprawdzić....a co widzisz?? Siłownik widzisz?? niee....napewno go nie ma. W drzwiach pasażera masz 2(slave) przewodowy w kierowcy powinien być 4 przewodowy (master).
Podaj +12V na slave i jak nie huhu to padł. Choć ja bym go w ciemno wymieniał bo koszt tego jest oszałamiający siłownik kosztuje 7zl tylko nie bierz mocniejszych niż 4-5KG bo urywa plastikowe cycki przy zamku potem.
siłownik już sprawdziłem i jest ok smiga sobie bez problemu :)
piotreek23
17-07-13, 16:40
Zapytam bo nie daj bóg w drzwiach kierowcy jest master. W takim razie zostaje kabelkologia.
noo chyba tak, najgorsze. Wczesniej wszystko śmigało wiec musi byc dobrze, ewentualnie przekaźnik ale normalnie pstryka pyka jak sie zamyka drzwi.
piotreek23
17-07-13, 16:53
Zobacz czy od mastera wychodzi sygnał (napięcie chyba +12V) na slave. Niestety nie wiem które to przewody. Jeśli idzie to sprawdź na slave czy dochodzi. Jeśli nie to szukanie.
Dobra wszędzie jest prąd, tylko ze na kontrolce jest to znikome obciążenie na siłowniku trochę większe a prąd dochodzi zbyt mały żeby to ruszyć, musze jutro kostke obczaić może przyśniedziała jest i stad te kłopoty :))
piotreek23
17-07-13, 22:57
Albo coś gdzieś z masą jest nie tak.
bednar_ek35
18-07-13, 04:04
Albo przewód lekko przetarty w miejscu gdzie przechodzi z drzwi do słupka.
w sumie późno bo późno, ale stwierdziłem ze warto napisać, a mianowicie problemem było to iz kabelek z wiązki samochodu oderwał się od konektora w kostce, jedyna opcją było przewiercenie dwóch kostek i wstawienie bez pośrednio kabla, co tez nie jest cudownym rozwiązaniem bo w przypadku sciągania drzwi ten kabelek trzeba przeciąć, bo żadna wsuwka i tak nie przejdzie przez otwór w kostce, w każdym badź razie problem rozwiazany.