Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzynia biegów.

mpg1984
29-01-08, 17:12
Witam mam takie pytanko. Ostatnio zaobserwowałem takie zjawisko, że podczas dodawania gazu lewarek skrzyni biegów nieznacznie przesuwa się do tyłu. A gdy puszczam gaz dzieje sie zupełnie odwrotnie. Czy to jest normalne zjawisko czy poprostu zaczynają się problemy ze skrzynią. Dodam, że dzieje się tak tylko gdy samochód jest na biegu.

barytosz
29-01-08, 17:47
Normalna sprawa - cała jednostka napędowa (silnik i skrzynia biegów) są umocowane w samochodzie na poduszkach gumowo metalowych i podczas jazdy, przy dodawaniu i odejmowaniu gazu cała jednostka może minimalnie "chodzić". Moim zdaniem wszytsko ok.

Konrad84
29-01-08, 17:49
jeżeli minimalnie to ok, jeżeli więcej niż minimalnie to zawsze możesz wymienić poduszki.

MesserW
29-01-08, 19:49
jeżeli więcej niż minimalnie to zawsze możesz wymienić poduszki

tak by wskazywało na te małe poduszki z przodu, ale najpierw jeszcze musiałbyś czuć lekkie kangurkowanie przy ruszaniu i zmianie biegu przy za niskich obrotach

Cairo
30-01-08, 17:44
jeżeli minimalnie to ok, jeżeli więcej niż minimalnie to zawsze możesz wymienić poduszki.
ja myśle, że nawet powinien, wymienić, jakby było tak minimalnie to by nawet uwagi na to nie zwrócił, a jak to przeszkadza to raczej z poduszkami coś jest nie tak

Ka3
04-02-08, 21:57
ja jednak myśle, że silnik Ci odjeżdża.