PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd 6, 10 i 41 w D15Z8.

Wooju
29-01-08, 00:06
Witam!

kupilem niedawno autko (ang D15Z8 w MB3) i okazalo sie nie pali sie kontrola od ekonomicznej jazdy. poszukalem wiec na forum, rozebralem deske rozdzielcza, sprawdzilem kontrolke check engine i okzalo sie nie poprzedni wlasciciel wymontowal zarowke :/ . po jej wlozeniu okzalo sie jest jakis blad w komputerze. zrobilem wlasnie samodiagnostyke i wedlug mnie komputer pokazuje bledy 10 oraz 56. opis do 10 znalazlem, ale opisu o 56 nigdzie nie widze. moje prosba i pytania sa nastepujace:

1. zamieszczam link do pliku z nagraniem z samodiagnostyki. z gory przepraszam za jakosc, ale robiony byl komórka z braku innych mozliwosci. film zajmuje okolo 830kb, a do jego otwarcia potrzebny jest quicktime; Jesli ktos mogly go sciagnac i napisac czy kody to napeno 10 i 56 to bede wdzieczny.
link jest nastepujacy: www.daminet.pl/~yelonnie/files/MOV00762.3GP

2. co oznacza blad 56?

3. co moze byc przyczyna kazdego z tych bledów? gdzie szukac ich przyczyn i na co zwrocic uwage?

dodam jeszcze za pali odrobine za duzo bo jakies 9 litrow w cyklu mieszanym z czego wiekszosc w trasie, wiec mimo mojej ciezkiej nogi to i tak odrobine przy duzo.

Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam :aloha:
Wooju

[ Dodano: Sro 30 Sty, 2008 ]
mam prosbe do moderatorow, o przeniesienie mojego postu na Civic 92-00 & CRX delsol forum. moze tam bede mial wiecej szczescia... :/

z gory dziekuje :aloha:

Furious
30-01-08, 17:18
jakos dziwnie miga ta kontrolka... :/
nagraj jeszcze raz dluzszy film, tak aby powtorzyl te bledy 2 razy

TeeS1975
30-01-08, 17:26
10 - to błąd czujnika temperatury w układzie dolotowym (na początek zrób reset kompa) może być walnięty czujnik albo jakiś problem z połączeniem między czujnikiem a kompem
56 - hmmmm się poszuka się znajdzie

Gruszka
30-01-08, 17:28
mam prosbe do moderatorow, o przeniesienie mojego postu na Civic 92-00 & CRX delsol forum. moze tam bede mial wiecej szczescia... :/
Piotrek, masz 5D to piszesz w 5D, wiec nie robmy balaganu na forum.

Odnosnie tematu - mam nadzieje, ze uda Ci sie znalezc/otrzymac odpowiedz na twoje pytania. Jak znajde chwile, to moze cos znajde nt. bledu 56.

Pzdr.

Cairo
30-01-08, 17:40
uoo s****... dostałes jakiegoś wała, napewno właściciel doskonale wiedział, że świeci się chek i wymontował do sprzedaży żeby nie strzaszył, ale powinieneś zwrócić uwagę, że się nie zapalał po przekręceniu stacyjki

tess i gruszka, ale oglądaliście filmik ta kontrolka rzeczywiście jakoś dziwnie mruga, dwa razy się rozpędza

zrób jak fourios mówi, nagraj cały cykl dwa razy

Wooju
30-01-08, 18:01
dzieki. dzis wieczorem zrobie to jeszcze raz.

czy to dziwne miganie to moze byc wina np walnietego komputera ?

TeeS1975
30-01-08, 18:05
przypatrzyłem się jeszcze raz i poza 10 to reszta jakoś jednak dziwnie wygląda, ale wydaje mi się że jest to:
41 Primary oxygen sensor heater (sonda lambda)
6 ECT - water temperature sensor (Czujnik temp. plynu chlodzacego)

Gruszka
30-01-08, 19:35
Tees moim zdaniem ma racje. Rzeczywiscie wyglada na to, ze sa trzy bledy: 10, 41 i 6. To Ci sokole oko z Tomasza :)

Wooju
30-01-08, 22:24
witam,

oto nowe nagranie:

http://www.supload.com/vid/MOV00561/913475087/3gp/

Furious
30-01-08, 22:26
10, 41 i 6
komputer podaje bledy w kolejnosci od najmniejszej liczby do najwiekszej wiec tak nie moze byc

na drugim filmie widac ze sa to bledy 10, 41 i 6 ale to troche dziwne bo 6 powinien byc na poczatku, a nie na koncu...

6 - to czujnik temperatury wody (znajduje sie pod aparatem zaplonowym - wkrecony w glowice)
10 - to czujnik temp. powietrza (znajduje sie albo na samej rurze dolotowej albo na kol. ssacym)
41 - to grzałka sondy lambda (sonda do wymiany)

Wooju
30-01-08, 22:41

10, 41 i 6
komputer podaje bledy w kolejnosci od najmniejszej liczby do najwiekszej wiec tak nie moze byc

na drugim filmie widac ze sa to bledy 10, 41 i 6 ale to troche dziwne bo 6 powinien byc na poczatku, a nie na koncu...

film zaczalem krecic od pewnego momentu, bo zanim zwarlem styki, polozylem zeby sie nie rozpadlo i zaczalem krecic to troche sie zeszlo. mam nakrecic jeszcze raz?

czy to powazne usterki?
jak sie zabrac za ich naprawe? - nie mowie tu o sadzie oczywiscie, ale czy moge jakos sam naprawic dwa pozostale?

dziekjue za pomoc

Furious
31-01-08, 08:59
film zaczalem krecic od pewnego momentu
no to wszystko jasne...

czy to powazne usterki?
jak sie zabrac za ich naprawe?
raczej błache.. na poczatek sprawdz czy w ogole sa podlaczone te czujniki.. moze ktos grzebał i zapomnial podlaczyc + rozlacz i podlacz ponownie kostki, moze cos nie styka.
Jesli to nie to, to kupujesz czujniki na szrocie jakims, wymieniasz i po sprawie.

Wooju
06-02-08, 11:09
witam!

no wiec final sprawy nie byl dla mnie taki najgorszy. zrobilem tak jak radzil Furious, sprawdzilem wszystkie polaczenia, kable, przeczyscilem styki itd, i wszystko dziala. blad od razu zniknal i check engine juz sie nie pali, a kontrolka econo pali sie jak powinna. ;)

wielkie dzieki za pomoc! :aloha:

mam jeszcze tylko jedno pytanie, czy po rozpinaniu tych kabli itd, powininem cos zrobic? np reset kompa czy cos takiego?

jeszcze raz dzieki
Pozdrawiam
Wooju

Konrad84
06-02-08, 12:39
zrób reset żeby błędy skasować. Czyściłeś kostki Kontaktem ?

Wooju
06-02-08, 13:05
nie czyscilem ich "Kontaktem", tylko oskrobalem delikatnie styki papierem. a po ponownym polaczeniu wszystkich kostek, kontrolka sama zgasla.

TeeS1975
06-02-08, 23:13
ziom zmień tylko temat posta na taki jakie naprawdę były błedy, pomoże to przy szukaniu kiedyś w przyszłości, a może komuś się przyda

luckyluke
23-04-08, 20:25
witam
a moze mi ktoś pomoże :)
Mam Civice 97 1.6 wersja USA.
Od jakiegoś czasu zapala się kontrolka CHECK ale po pewnym czasie sama gaśnie.
Zrobiłem samodiagnostykę i wyszło że to błąd nr 45 czyli
System Too Lean or Too Rich
malfunction in the fuel monitoring systems

Powiedzcie czy to coś poważnego i jak usunąć usterkę
Czy się wogóle tym przejmowac?

pozdrawiam

skolopendra
23-04-08, 20:42
Zrobiłem samodiagnostykę i wyszło że to błąd nr 45 czyli

wykasuj błąd moze był tylko w pamięci