Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D14A5 i wałek D16Y3

Howcon
14-07-13, 19:43
Jak w temacie, do D14A5 ładuję wałek z D16Y3, doradzano mi kółko D16Y7/Y8, pytanie czy regulowane nie będzie lepsze/bardziej przyszłościowe?

czy takie:
http://allegro.pl/regulowane-kolko-rozrzadu-honda-civic-crx-d-seria-i3342435001.html
zrobi robotę czy ładować się w vision'a/coś innego(co?)?

Uszczelka pod pokrywą głowicy jest jednorazowa czy da się ją użyć jeszcze raz?
Ustawienie tego do zwykłego mechanika czy lepiej dać komuś ogarniętemu w tym?

P.S. Jeżeli kółko z D16Y7/Y8 oznacza załóż w odpowiednie miejsce i jeździj to napiszcie, wtedy nie ma tematu :)

Lucas.FK2
14-07-13, 20:40
po co takie kombinacje z kółkiem? Jak założysz wałek,pobawisz się kółkiem to i tak bedzie źle bo jak się domyślam tego nie bedziesz stroił.
Zrób tak jak Ja czy inni. Wałek y3 + seryjne kółko które miałeś. Ustawiasz na znaki tak jak było i cieszysz się lepszą dynamiką.

Howcon
14-07-13, 20:48
Właśnie myślałem oddać na strojenie żeby było zrobione porządnie. Czyli reasumując nie bawić się tyko założyć wałek d16y3 z wałkiem który jest obecnie w samochodzie, tak?

Lucas.FK2
14-07-13, 21:55
Tak. Zrób tak narazie bo i tak odczujesz różnicę. A później jak już się zbierzesz to dokup kółko regulowane,kompa, przerób wiązkę i do dzieła :)

Howcon
14-07-13, 22:04
Dzięki za pomoc :) będzie robione w tym tygodniu :)

apw911
25-07-13, 18:55
I jakie wyniki w porównaniu do kosztów?

Howcon
26-07-13, 09:40
Słaby dół, myślę że to przez brak resetu kompa(dzisiaj nadrobię) Ale góra idzie jak szalona :) Jeżeli ktoś ma szansę tanio dorwać wałek to BARDZO polecam :) Tylko polecam pomyśleć i zabezpieczyć rozrząd przed przesuwaniem, żeby nie wstawiać potem na regulację bo to kolejne koszta i czas.
Podsumowując: polecam :)

mirasek
26-07-13, 10:20
Reset kompa nic nie da. Masz opóźniony wałek, więc potrzebujesz mieć regulowane kółko rozrządu lub przynajmniej kółko od d16y7/y8, pisałem o tym w Twoim temacie, no albo pogodzić się ze słabym dołem. Na seryjnym kółku możesz założyć wałek np. z d15b7, zakładałem taki do MA8 i auto jedzie normalnie z dołu.

Howcon
26-07-13, 10:33
No i po robocie, to szukam znów kółka :D Dzięki mirasek :)

klakier dohc
26-07-13, 11:22
bez rozwiercanaia to sie chyba nie obejdzie

co do walka kolega wyzej ma racje tez sie w te cuda bawilem na d15b7 jak bylo kolko z d16 czyli 4 stopnie walek w tyl gora do odciecia szla az milo dol slabo jak przesnalem o zab w przod to z dol jak TDi ale gory brak jak w 8 zaworowych VW

Howcon
26-07-13, 11:39
Na razie przepustnica zostanie. Pojawil sie niespodziewany wydatek ale o tym bedzie dzisiaj w wątku samochodowym. Koleczko wpadnie jak sie pojawi w rozsadnych pieniadzach i bede mial do dyspozycji wolne zlotowki :)