PDA

Zobacz pełną wersję : Traci całkowicie moc tylko z górki

Inside4
14-07-13, 19:37
Witam,
5gen d15b2 jadąć ok 1km z góry samochód później całkowicie tracy moc, nie gaśnie ale obroty falują, naciskając pedał gazu dławi go strasznie jak by coś zalewało.Jazda pod górę i prosto bez problemu.
Ostatnio jak odkręcałem kolektor 421 zauważyłem że w pierwszej komorze spalania było trochę oleju dodam że to akutat ta komora jest połączona z rurą kolektora gdzie jest sonda.
Samochód mi dość dużo palił ok 10L/100, samodiagnostyka wkazała błąd sondy,wymieniłem sondę i po tej wymianie zauważyłem właśnie ten spadek mocy z góry a spalanie się nie poprawiło.Sonda nowa magneti.
Czy filtr paliwa może na to wpływać bo nie ukrywam że dawno nie wymieniałem :p

Inside4
21-07-13, 19:05
Filtr wymieniony, nowa sonda tym razem ngk.
Gdzie dalej szukać? myślę że jazda z górki to przypadek więc nie ma co się tym sugerować, natomiast dziwi mnie spalanie 10l/100 i dławienie tak jak by za dużo paliwa dostawał, zatrzymuje się i nie gaśnie i można dalej jechać.Dziś też zrobiłem reset kompa i nic.
Może mapsensor, tylko samodiagnostyka nic nie pokazuje?

Van_Dal
21-07-13, 21:08
odłacz TPS
jak silnik nie będzie sobie potrafił radzić bez niego to znaczy ze masz walnięty MAP SENSOR
oczywiście silniki powienien sie podławić czy tam źle wchodzic na obroty ale powinien dobrze reagować przynajmniej do 3500 powyżej sprawdze rano ;]