Zobacz pełną wersję : Polećcie jakiś filtr powietrza i kabinowy dla Civica VII 2004 hatchback
picasso2000
14-07-13, 15:45
D16v1
Civic po lifcie 5d.
Przeglądam tematy dotyczące filtrów ale wszędzie jakieś ogólniki.
Rzuciłem okiem na Intercars. Gdzieś czytałem, że przyzwoity jest JC AUTO B24047JC. Ale akurat na Intercars jest niedostępny.
Proszę o jakieś propozycje filtra powietrza i kabinowego, które mnie zarazem nie oskalpują finansowo.
Jaki model i marka filtrów.
Patrząc w papiery, ostatni filtr jaki został założony to prawdopodobnie 17220PLD000. Natomiast filtr pyłkowy 5050063225105. Czyli to są zapewne oryginalne oznaczenia filtrów.
Nad filtrem powietrza nawet się nie zastanawiam i wkładam fabrykę. Filtry OEM Hondy są nasączone olejem, dajesz parę złotych więcej raz na 2-3 lata i masz z dyni, wiesz co masz. Kabinówkę kupowałem w dobrej cenie węglową na allegro i się sprawdzała.
Kabinowy masz tu: http://jdmshop.eu/Filtr-kabinowy-honda-DCF113P
A powietrza OEM najlepszy, albo wkładka K&N / BMC na zawsze ;)
haparts.pl powołaj się na mnie może ugrasz kilka groszy :) OEM to OEM a nie kawałek papieru. Chino dobrze pisze.
picasso2000
14-07-13, 23:13
A filtr powietrza firmy VIC ?
Pytałem o zamienniki gdyż jeśli byłoby coś wartego uwagi z zamienników to kupiłbym w lokalnym sklepie i uniknąłbym wówczas kosztów wysyłki. Bo na chwilę obecną potrzebuję tylko filtrów powietrza i kabinowego. Kartonik faktycznie mnie nie przekonuje.
Mam niedaleko od siebie dość dobry sklep z częściami. Jednak typowo Hondowskich części tam raczej nie ma.
Mam na uwadze Haparts i na pewno kilka rzeczy będę u nich za jakiś czas brał ale jeszcze nie teraz, no chyba, że poskładam całe zamówienie jednorazowo z uwzględnieniem przyszłościowych potrzeb.
Ale jeśli mówicie, że lepiej brać oem to może faktycznie tak zrobię.
Wkładka K&N miałaby sens do nowego auta. Teraz to tak średnio widzę taką potrzebę mimo, że to chyba koszt około 3-4filtrów konwencjonalnych.
A co ile się wymienia zwykły filtr powietrza?
Instrukcja obsługi mówi o 40kkm w normalnych warunkach eksploatacyjnych, aczkolwiek wskazana wymiana co 20kkm. Ostatnio wymieniałem po 25kkm przebiegu i powiem szczerze, że od biedy możnaby do tych 40kkm dociągnąć, filtr był całkiem czysty, ale nie jeżdzę po drogach gruntowych, większość to przebieg poza miastem i styl umiarkowany, co przekłada się na ilość filtrowanego powietrza.
bunkerites
16-07-13, 17:18
Z zamiennikow Knecht robi bardzo dobre filtry
Ja wymieniam razem z o lejem co 10000 km. Jak kupuje to biore najczesciej z weglem aktywnym nie warto przeciagac wymiany filtra do 20000 a nawet do 40000 km. bo sporo syfu sie tam zatrzymuje.
Filtr powietrza z węglem aktywnym :confused: i wymiana co 10 tys :confused: kufa może jeszcze choinkę zapachową w katalizator, ludzie to mają jednak kasiorę ;)
picasso2000
16-07-13, 23:20
Z tego co czytałem to węglowe filtry mają krótki czas aktywności tego węgla. Ktoś gdzieś pisał, że filtry z węglem działają na początku przez stosunkowo krótki czas, a później już tak jak zwykły filtr. Wydaje mi się, ze zakup filtra z węglem aktywnym nie ma sensu. A sam jestem alergikiem.
Banehallow
17-07-13, 11:16
Sens zawsze jest, tylko pytanie czy jesteś w stanie wydać więcej kasy i faktycznie jest Ci to potrzebne. Np. producenci wkładów węglowych do okapów kuchennych zalecają wymianę co 3 miesiące.
ale chyba mowa byla o filtrze powietrza do silnika wiec jaki wegiel ?
Ja myślałem że chodziło o kabinowy;)
picasso2000
17-07-13, 20:04
I o jedno i o drugie :)
Instrukcja obsługi mówi o 40kkm w normalnych warunkach eksploatacyjnych, aczkolwiek wskazana wymiana co 20kkm. Ostatnio wymieniałem po 25kkm przebiegu i powiem szczerze, że od biedy możnaby do tych 40kkm dociągnąć, filtr był całkiem czysty, ale nie jeżdzę po drogach gruntowych, większość to przebieg poza miastem i styl umiarkowany, co przekłada się na ilość filtrowanego powietrza.
Ja mam oryginalną książkę po niemiecku, co dostałem do auta i tam jak byk stoi 20 tys km, widocznie w niemczech tak zalecają :) Po za tym sie dziwię, kto mając auto oszczędza na 20000 km, 50 zł...
Np ja oszczędzam. Mieszkam i żyję w Polsce, mam polską pensję i polską instrukcję obsługi w której piszą wymiana co 40tys km. Nie widzę najmniejszego powodu aby skracać ten okres a tym bardziej z takiego powodu jak niemieckie zalecenia. Ale wiadomo każdy robi jak chce i nikomu nic do tego.
ARTMOT.net
18-07-13, 11:44
Np ja oszczędzam. Mieszkam i żyję w Polsce, mam polską pensję i polską instrukcję obsługi idąc tą drogą proponuje filtry polskiej firmy Filtron - spełniają wszystkie normy i ja osobiście też nie widzę sensu przepłacania na droższe (bo robione za euro) zagraniczne. Jakością wg mnie nie odbiegają, a dzięki niższej cenie zawsze można częściej wymieniać.
Co ważniejsze kupując polskie produkty wspieramy polską gospodarkę tak jak to jest np w innych krajach, trzeba brać to co nasze bo filtrona na pewno nie ma się co wstydzić.
Idąc taką drogą rozumowania, nie powinniśmy jeździć Hondami, bo nie Polskie tylko chociażby Oplami z Gliwic...
No, a jakieś realne powody dla skrócenia wymiany filtra?
Ciezko mi sobie wyobrazic jak wygląda filtr powietrza po 40tys km przelotu. Mój (co prawda ej9) po 15tys był obrazem nędzy i rozpaczy :)
Tapatalk
No, a jakieś realne powody dla skrócenia wymiany filtra?
Wymień olej z filtrem po 40 tys km to zobaczysz jakie są realne powody, wymieniać coś szybciej niż zaleca producent.
Wymień olej z filtrem po 40 tys km to zobaczysz jakie są realne powody, wymieniać coś szybciej niż zaleca producent.
Ja o filtrze powietrza ten o oleju ech...
picasso2000
19-07-13, 00:04
W sumie syfiasty lub słabej jakości filtr powietrza głównie ma chyba wpływ na spalanie i chyba dynamikę, ewentualnie równą pracę silnika czy tak?
pytanie tylko jak syfiasty i kiedy zauwazysz ta gorsza dynamike i gorsze spalanie mysle ze trzeba by bylo zrobic jakies 50tys na filtrze aby cos zaczelo sie dziac
Ja jestem zdania, że filtr powietrza wymienia się razem z olejem i filtrem oleju (jeżdżę często drogą gruntową).
Podałem dla przykładu, jeden grzyb, jak dla mnie to możecie zmieniać co 50-80 tys. Tylko później nie piszcie na forum "Stan igła - wszystko wymieniane na czas" EOT.
picasso2000
20-07-13, 20:14
A tak drążąc kwestię filtrów.
Co to są za filtry Japan Line? Warte to uwagi? Mogę mieć filtr kabinowy Japan Line za około 45pln ale nie wiem co to jest.
Natomiast filtr powietrza tej samej marki za 34zł. Jednak filtr powietrza wolałbym jakiejś pewniejszej marki i albo Honda oem albo coś innego.
Japan Line to wydaje mi się, że jest to producent "nieokreślony", wirtualny...
Jeszcze napisano mi ofertę na filtry marki win-fil ale też nie wiem co to jest.
Jakiej marki filtr kabinowy polecacie?
DENSO to koszt około 65-69zł prawdopodobnie. Czy jest coś innego wartego uwagi ?
Ja np kupuje filtry jakieś markowe i nie ma dla mnie znaczenia czy jest to Filtron, Bosh, Knecht itp ważne aby był firmowany i biorę ten który ma lepszą cenę nie zawsze jest to Filtron pomimo, że polski. Japan Line kojarzy mis się z "czajna lajn", "nonejm lajn" krótko mówiąc omijam.
...FILTR POWIETRZA przepuszcza powietrze a zatrzymuje syf. Tylko brudny filtr ma wpływ na pracę silnika, bo mniej powietrza przepuszcza. Marka nie ma tu znaczenia, wszystkie standardowe filtry są wykonane z tego same papieru filtrującego, różnica w jakości polega na wykonaniu ramki, a ta z kolei nie ma żadnego wpływu na filtrowanie. Każdy niech sobie kupuję co chce, jako sprzedawca polecam te tańsze, bo nie ma tu żadnej różnicy, droższe poprawiają tylko samopoczucie (które też jest ważne ;p)
Jeśli ktoś planuje dłużej jeździć samochodem zawsze można kupić wkładkę "sportową" typu K&N - jej żywotność jest bardzo długa.
Jeździłem na różnych filtrach papierowych i nie wyczułem żadnej różnicy. Po ok 15 tyś. km filtr nadawał się do kosza.
Jak już jeden kolega wspomniał, miałem taki przypadek, że po zakupie samochodu sprawdziłem sobie stan filtra...no ja cież pier :/ Gdybym go wymoczył w smole byłby w lepszym stanie niż to co zastałem...żeby się sępić na kilkadziesiąt złotych :/
Taki filtr ma większą żywotność bo można go czyścić, ale moim zdaniem łatwiej wymienić, do Civcia to mniej niz 50zł
Jeśli ktoś planuje dłużej jeździć samochodem zawsze można kupić wkładkę "sportową" typu K&N - jej żywotność jest bardzo długa.