PDA

Zobacz pełną wersję : nie dziłający licznik kilometrów, jak to naprawic??

majek115KM
28-01-08, 19:14
witam wszystkich klubowiczów jako świeżak na klubie mam mały problem na samym początku i liczę na wasze doświadczenie i pomoc w wyzej wymienionym temacie po jakimś czasie przestał sie kręcić licznik od kilometrów predkosciomierz normalnie działa a licznik od pokonywanych kilometrów macie jakieś rozwiązanie ??

ivan667
28-01-08, 19:22
zmienic licznik chyba najpredzej. widocznie grzebane bylo. mozna kupic uszkodzone zegary albo bez obrotka i przelozyc tarcze predkosciomierza z bebechami od licznika km i po sprawie. te z wersji bez obrotka pasuja na 100% do tych z obrotkiem i odwrotnie

Sławek
28-01-08, 20:08
To ja się podłączę do pytania.
U mnie jest podobnie, prędkościomierz działa prawidłowo, natomiast licznik dzienny oszukuje, na 100 km zrobionych pokazał zaledwie 70. :( sprawdzałem kilkukrotnie, i nie zawiesza się, możliwe że coś z impulsatorem? Ale wtedy prędkościomierz też by szwankował ??
A ja myślałem że tak dużo mi pali - wg wskazań dziennego 300km/ pełny bak :d

majek115KM
29-01-08, 16:08
ok a czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie pomysły co to może być ?? :afro:

Whiplash
29-01-08, 16:20
Sławek, a skad wiesz ze dzienny ci oszukuje, bo mi tez wychodzi na pelnym baku jakies 320 km :( , musze sprawdzic z normalnym licznikiem, bo juz wszystko zobilem co bylo mozliwe a nadal pali mi prawie 15l/100 :( wedlug wskazan dziennego

Sławek
29-01-08, 16:27
Sławek, a skad wiesz ze dzienny ci oszukuje,
na trasie Piła-Poznań (ok.100km) pokazał niecałe 70 :(

Whiplash
29-01-08, 16:32
Sławek, a normalny przebiegu tez Ci oszukuje ?? , bo to by wyjasnialo moje spalanie :( , musze to sparwdziec, bo juz mialem zamiar sie hani pozbyc :(

Lcfr
29-01-08, 17:18
Sławek, a skad wiesz ze dzienny ci oszukuje,
na trasie Piła-Poznań (ok.100km) pokazał niecałe 70 :(

a właściwy masz profil opony? (koła)

plakon83
29-01-08, 18:39
witam wszystkich klubowiczów jako świeżak na klubie mam mały problem na samym początku i liczę na wasze doświadczenie i pomoc w wyzej wymienionym temacie po jakimś czasie przestał sie kręcić licznik od kilometrów predkosciomierz normalnie działa a licznik od pokonywanych kilometrów macie jakieś rozwiązanie ??

Być może szlag trafił silniczek kręcący kilometrami, w czerwonym kółku.
http://images25.fotosik.pl/148/41143842396eb77bmed.jpg
Możesz go wyjąć po uprzednim zdrapaniu/stopieniu/wycięciu zatopionego plastiku widocznego między ośmioma bolcami wystającymi z licznika, sprawdż też czy bolce stykają się ze swoim "gniazdkiem", z pewnością ktoś ogarniający elektonikę powie Ci jakim napięciem sprawdzić ten silniczek.
Pamiętaj, że zegary są delikatne, więc ostrożnie:)
powodzenia!:D

dziadu
29-01-08, 18:41
lcfr ty wiesz troche o tych licznikach... U mnie jest taki problem ze raz dziala predkosciomierz a raz nie... czujnik przy skrzyni juz prawdzilem (piny wyczyscilem) i jest ok.
napewno wiem ze licznik był skrecony bo rozberalem licznik i widzialek ze ta oska byla wyciagana przy trybikach...
powiedz mi czy cos takiego wogole mozna naprawic i co sie moglo popsuc ??
czy tylko nowy zegar :(

plakon83
29-01-08, 19:14
Podmien czujnik, sprawdź przewody, mase na skrzyni, podmien zegary i będziesz wiedział na pewno co nie lata, niestety w przypadku zegarów w grę wchodzi prawdopodobnie tylko wymiana, gdybyś użył :szukaj: już byś to wiedział.

Lcfr
29-01-08, 21:11
lcfr ty wiesz troche o tych licznikach... U mnie jest taki problem ze raz dziala predkosciomierz a raz nie... czujnik przy skrzyni juz prawdzilem (piny wyczyscilem) i jest ok.
napewno wiem ze licznik był skrecony bo rozberalem licznik i widzialek ze ta oska byla wyciagana przy trybikach...
powiedz mi czy cos takiego wogole mozna naprawic i co sie moglo popsuc ??
czy tylko nowy zegar :(
powiem tak...
kup nowy prędkosciomierz...
koszt to juz nawet za 20zł dostaniesz....
tam jak już się cos zepsuje to wg mnie może zawsze to wracac jak bumerang
nie ma co się meczyc-kupić używke ze swoim przebiegiem (podobnym) i przełozyc
20 min roboty...

majek115KM
29-01-08, 22:42
widzę że już jakieś konkrety się pojawiły dzięki za podpowiedzi :) pozdrawiam