Zobacz pełną wersję : problem z e-bayowym 4-2-1
quiksilver44
12-07-13, 21:03
ma ktoś jakiś pomysł czy bez spawania (bo obecnie nie mam nikogo kto jest w stanie pospawać mi to jak należny żeby koszty były jakieś sensowne w stosunku do ceny kolektora) da się podciągnąć ebayowe 4-2-1 bliżej miski bo mam go z 5 cm nad ziemia;/ chyba ze ma ktoś kogoś w okolicach Piotrkowa tryb. kto podjąłby się pospawania tego w rozsądnej kwocie
To jest właśnie problem ebayowych 4-2-1, sam to przerabiałem. Zdecydowana większość wisi bardzo nisko, jedyne słuszne rozwiązanie to właśnie skrócenie go(przespawanie).
też to przerabiałem,był skracany kilka cm,( koszt jakieś 100pln)
quiksilver44
12-07-13, 21:54
koszt 1/3 nowego kolektora;/ to własnie mnie trochę irytuje myślałem nad rozwiązaniem typu acetylen tlen rozgrzać go poradnie i w imadle spróbować wygiąć go w gore
Ja chyba 50zeta dałem za podciagniecie.
Tapatalk
quiksilver44
12-07-13, 22:11
taką kwotę to ja rozumiem i bez problemu komuś wypłacę jeżeli mi to zrobi:)
koszt jakieś 100pln
Bandytyzm.
Ja za przerobienie kolektora dałem 20zł.
quiksilver44
12-07-13, 22:49
Panowie to może ktoś mi zasugeruje gdzie mi za takie cudowne pieniążki ten kolektor przerobią?:)
quiksilver44
12-07-13, 23:15
Łódź Piotrków tryb. i okolice bo trzeba tam ten kolektor jeszcze dowieść;/
Tylko ten kolektor powinieneś sobie dopasowywać na aucie. Tak na oko nikt Ci nie zrobi by leżał idealnie.
quiksilver44
12-07-13, 23:49
ok dzięki za sugestię :) będę pamiętał tylko potrzebny spawacz najlepiej z kanałem lub podnośnikiem;)
sam przerabialem, dodatkowo odrazu wyjscie z 2" na 2,5" ;)
Koszt maksymalnie 30zł. Ja dałem 10zł :) Jeżeli ogarnięty spawacz to skróci Ci go na części 2-1 tak, że flanszę przeniesie niż i nawet nie zauważysz, że był spawany.
Koszt maksymalnie 30zł. Ja dałem 10zł
Nie przesadzajmy, zależy od miasta :)
No tak to prawda Saiti, ale też od osoby, która to robi. Jeżeli jest zdziercą to 100zł zgarnie :)
Najlepiej to znajdź takiego co jeszcze Ci dopłaci,za to ,że będzie mógł go przerobić,bo jak ja bym był spawaczem,to za 10pln bym naweta tiga nie odpalił
No, ale stówa za 5-10 min. roboty to przesada.
Ja dałem stówę za wspawanie 2 tłumików, poprawienie spawów na złączce elastycznej, dorobienie kolanka nad wahacz, flansz, nowych uszczelnień, wieszaków itd.
I bynajmniej nie robiłem tego u alojza w stodole, tylko u porządnego fachowca (RogeR):)
A ja wam powiem że nie trzeba nic spawać - u mnie tłumikarz nagrzał kolektor palnikiem i podgiął do góry - i schowany jest pięknie w "budę" tak, że nie wystaje ani trochę:) Za taką robotę to już na pewno nikt by od was dużych pieniędzy nie wziął.
quiksilver44
13-07-13, 11:57
a nie wiesz czym podciągał kolektor w gore? wystarczy kawał rury? nie ma ryzyka ze pęknie?
a nie wiesz czym podciągał kolektor w gore? wystarczy kawał rury? nie ma ryzyka ze pęknie?
jak podgrzany to nie peknie
Niestety nie da się tego zrobić nieinwazyjnie. Giąć co też za bardzo nie przyniesie efektu a i jeszcze to chińskie gówno może pęknąć. Ja u siebie rozcinałem dwie falansze i skracałem o jakieś 2cm (max ile się dało) i podczas spawania spawałem to pod kątem do góry. Od tamtej pory nie zdarzyło mi się zawadzić w miejscach gdzie przed spawaniem było to normą.
Niestety nie da się tego zrobić nieinwazyjnie. Giąć co też za bardzo nie przyniesie efektu a i jeszcze to chińskie gówno może pęknąć. Ja u siebie rozcinałem dwie falansze i skracałem o jakieś 2cm (max ile się dało) i podczas spawania spawałem to pod kątem do góry. Od tamtej pory nie zdarzyło mi się zawadzić w miejscach gdzie przed spawaniem było to normą.
Miałem podginany i przejeździł u mnie od groma czasu a potem jeszcze u nowego właściciela ;)
mam ten sam klopot i w zasadzie nie wiem co lepiej... Ciac czy giac...
Narazie wiem ze na zimowkach - 175/60 14 mam luz na lezaca paczke fajek a na 16tkach 215 i tak wale flansza np probujac zjechac od Galerii Krakowskiej do Poczty Glownej po nie jakiejs super wysokiej koleinie... macie jakies namiary na szpecow od tego tematu w KRK ?