Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stuki przód

Wujekstach
12-07-13, 18:16
Witam,
Wiem, że podobny temat istnieje, lecz ja nie mam pewności czy stuki pochodzą od zawieszenia. Ale może od początku:
Podczas gwałtownego ruszania lub gwałtownej zmiany biegu (2-3 lub 3-4) słychać z przodu stuk. Czasem dwa, trzy. Myślałem, że to tyle, ale teraz okazało się że przy delikatnym ruszaniu też to "coś" się odzywa.
Pojechałem do mechanika, wziął go na jazdę, na podnośnik i stwierdził - tuleje wahacza, z obu stron. Pokazał, faktycznie wahacz zostawał w skrajnym położeniu po dociśnięciu go łomem. Tuleje wymienione, ale to nadal słychać. Dziś ten sam mechanik orzekł, że to zapewne poduszki silnika, i trzeba wymienić komplet.
Jakoś nie jestem pewien, bo dźwięk jest bardziej od zawieszenia, ale to nie ja jestem majster...
Czy macie jakieś propozycje co to może być? Wycieków z amorów nie mam, gałki sprawdzone.

bunkerites
13-07-13, 09:42
Z poduchami silnika zrob tak:
-odpal auto i podnies maske
-niech ktos usiadzie za kierownica i zaciagnie reczny hamulec
-ty stajesz przed silnikiem a koles czy kolezanka zaczyna delikatnie ruszac tak zeby cie nie rozjechac;)
-obserwujesz zachowanie poduszek i silnika,jezeli widzisz wieksze luzy na poduchach a silnik unosi sie na do gory to bedziesz mial do wymiany poduchy.

U mnie wlasnie tak sprawdzano poduchy i widac ze 2 plus poducha skrzyni tez kwalifikuje sie do wymiany.
Stukow podczas jazdy nie ma.Czasem na luznym biegu podczas postoju czuc delikatne trzesienie silnikiem

Wujekstach
13-07-13, 13:43
Sprawdzę ten sposób, ale największym problemem są stuki, na postoju nie czuć żeby silnik trząsł. Ale sprawdzić nie zaszkodzi :)