PDA

Zobacz pełną wersję : reczny

dawidch22
27-01-08, 16:00
Witam wie ktos moze jak podkrecic reczny hani 92 hb??? :)

Lcfr
27-01-08, 20:43
za podłokietnikiem
albo pod przedłuzeniem konsoli-czyli pod osłoną recznego masz linki zakończone srubami
trzeba podciągnać to kilkoma obrotami (mozesz sprawdzic ile zaciagajac reczny i patrząc czy wystarczy ) i już...
tylko nie podciągnij za duzo...

muzammil
27-01-08, 21:30
lub zdjac beben i tam pod cylinderkiem jest taka jakby srubka(ma to CHYBA tez ten minus ze wzmacniasz sile hamowania na bebnach bo rozszerzasz rozstaw szczek). jesli sie myle prosze mnie skorygowac.

Lcfr
27-01-08, 21:39
lub zdjac beben i tam pod cylinderkiem jest taka jakby srubka(ma to CHYBA tez ten minus ze wzmacniasz sile hamowania na bebnach bo rozszerzasz rozstaw szczek). jesli sie myle prosze mnie skorygowac.

no wg mnie ten mechanizm nie jest od tego....

dawidch22
27-01-08, 22:30
dzieki bardzo jutro bede prubowal ;) w razie watpliwosc bede pisal :/

[ Dodano: Pon 28 Sty, 2008 ]
a jak sciagnac ta oslone recznego ( ja tam widze jedna srube gdzies 10 chyba i dwie sruby na krzyzaka) odkrecic je>??? (prubowalem odkrecic te krzyzakowe i cos nie idzie pewnie nigdy nie byly odkrecane :( istnieje jakis niezawodny sposob odkrecenia tego typu problemu?? ;) )

mcezi79
28-01-08, 21:28
(prubowalem odkrecic te krzyzakowe i cos nie idzie pewnie nigdy nie byly odkrecane Ja ich też nie zdołałem odkrecić gdy mieszek wpadł mi do środka, łby śrub "wylizane" i dupa.

muzammil
28-01-08, 21:48
tak te dwie srubki trzeba odkrecic

marcov
28-01-08, 21:59
te "srubki" o ktorych byla mowa rowniez sluza do regulacji sily hamowania hamulca pomocniczego (recznego), mozna nimi dociagnac reczny badz wyrownac sile hamowania konkretnego kola

karpik85
28-01-08, 22:13
Nie wiem, może się myle, ale wydaje mi się, ze u mnie jest regulacja ręcznego pod popielniczką z tyłu w tunely środkowym. Jak ją kiedyś wyjąłem to tam była śruba i dałbym sobie ręke uciąć, ze to od "podciągania" ręcznego ?

Bardzo się myle ??

muzammil
28-01-08, 22:15
chodzilo mi o srubki ktorymi jest przymocowana obudowa recznego:) czyli ten plastik, konsola srodkowa czy jak kto to inaczej nazywa.dopiero gdy zdejmiemy plastik naszym oczom ukaze sie regulacja i linki.

Dareko87
28-01-08, 22:17
wystarczy ze wyjmniesz w tunelu środkowym (popielniczke lub jak to woli ten śmietniczek) i spokojnie dojdziesz kluczem i podkręcisz śruby ;)

muzammil
28-01-08, 22:19
o! nie wiedizalem o tym:)

Dareko87
28-01-08, 22:33
ale z zdjeciem tunelu nie ma problemu wiec jak kto woli :)

muzammil
28-01-08, 22:36
ja rowniez nie mialem problemow( i jest to jakies 2 minuty) ale koledzy wyzej pisali ze im sie srubki wyrobily i mieli z tym problem.

dawidch22
28-01-08, 22:52
no u mnie jest ciezki temat z tymi srubami :( i chyba nie dam rady ich odkrecic prubowalem ale jescze troche zjade cala glowke :/ jak wyjolem popielniczke to widze taka jedna umieszczona poziomo do niej podczepione sa dwie linki ale jak ja prubuje przekrecic to sieprzekreca a ze niema tam za duzo miejsca gdy wyjme klucz jest w dym samym polozeniu :( wiec nie bardzo wiem co poczac :speszony:
ps ktos tutaj wspomnial ze jest mozliwosc regulacji kazdego z kul (bo u mnie lewe troche mocniej ''bierze'')

muzammil
28-01-08, 23:09
musisz zdjac beben i pod cylinderkiem jest takie jakby pokretlo/srubka, ktora sie reguluje domyslny rozstaw szczek.jak je rozszerzysz(tak ze beben bedzie ciezej wchodzil) to wtedy tez podciagnie sie reczny tj. bedzie szybciej lapal-z tym ze tak jak ktos wyzej napisal niekoniecznie ta regulacja jest do tego.
wracajac do tych srub-jesli jest tam wystarczajaco miejsca i wystaja one, mozesz sprobowac uzyc wiartarki/wkretarki; zacisnac szczeki wkretarki na glowce sruby i wykrecac.
Mozna tez naciac glowke wzdluz i probowac wykrecic plaskim srubokretem. nie oszczzedzaj takze penetratora/decreasera(np wd40).

dawidch22
28-01-08, 23:16
troche tam malo miejsca na wiertarke ale poprubuje w koncu moze cos sie da z tym zrobic albo poprostu wyrwe ta konsole razem z tym recznym :aloha:

javor
29-01-08, 20:17
dawidh22: jeśli zjeździłeś sobie śróby to tylko dlatego że uzyłeś wkrętaka z końcówką złej wielkości :bicie:

a te śróby w bębnach nie są do regulacji przez uzytkownika tylo do samoregulacji w miare zużycia szczęk. o ile jest poprawnie założona blaszka regulująca przy tej śrubie i wszystko lekko się kręci (po tylu latach wymaga czyszczenia i sporo wd40) to tam sie samo wyreguluje.

przy dźwigni ręcznego regulujesz tak żeby stawała po 5-7 kliknięciach, ale należy też sie upewnić (na lewarku) że po podciągnięciu i zwolnieniu ręcznego koła kręcą sie swobodnie.

Lcfr
29-01-08, 21:09
d
a te śróby w bębnach nie są do regulacji przez uzytkownika tylo do samoregulacji w miare zużycia szczęk.

dokładnie tak samo mi się wydaje...

muzammil
29-01-08, 21:31
d
a te śróby w bębnach nie są do regulacji przez uzytkownika tylo do samoregulacji w miare zużycia szczęk.

dokładnie tak samo mi się wydaje...

napisalem ze niekoniecznie sa do tego, ale jesli chlopak nie ma wogole recznego i nie moze sie dostac do konsoli to chyba lepsza taka regulacja niz zadna. aczkolwiek mysle ze mozna glowke nakretki przeciac czesciowo i odkrecic plaskim srubokretem i wyregulowac tak jak byc powinno.