PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana sprzęgła/skrzyni samemu.

szczepar
11-07-13, 13:09
Jak w temacie.
Powód - połowa mechaników na urlopie, ci co nie są na urlopie są tak nieogarnięci że boje się im dać samochód.

"Panie ja tam smaruje wielowypust tym co mam pod ręką"
"Nie wiem ile to będzie kosztować bo nigdy w tym modelu nie robiłem więc nie wiem ile zawieszenia muszę rozpiąć"

To spowodowało że zdecydowałem się iż wymianę skrzyni (a przy okazji inspekcje sprzęgła) zrobię z kumplem co ma pózniej u mnie rozkładać na części Sabba (którego też będziemy robić we 2)
To tyle tytułem wstępu (oczywiście później będzie fotostory z rozbierania i robienia tego :P ale to dopiero za miesiąc)

Teraz pytania jakie mam :
1)
07PAF-0020000 - narzedzie specjalne do wymiany sprzęgła - do czego służy ono dokładnie.
Dla zainteresowanych podstrona serwisówki "J:\L00\HTML\40\SMG6E40E34116300000KBLT00.HTML"

Wg mnie służy do zamontowania mniej/więcej centralnie tarczy sprzęgłowej, tak aby po założeniu docisku i skrzyni udało się włożyć wałek.
I teraz czy ktoś zna alternatywę dla tego drogiego narzędzia - tzn najlepiej rysunek z wymiarami (tokarkę i materiał znajdę).
Ewentualnie jak inni sobie radzą / radzili ?
2)
Czy ktoś pokusił się o zaglądanie do skrzyni przez pokrywę sprzęgła ?
pkt 5 instrukcji - "J:\L00\HTML\40\SMG6E40E34150100000KCLT00.HTML"
3)
Czy bez zdejmowania docisku da się sprawdzić stan sprzęgła , czy jest to niewykonalne ?

uniu1
11-07-13, 14:29
3 musisz zdjąc docisk gdyż tarcza jest między kołem zamachowym a dociskiem. Dopiero po zdjęciu docisku możesz sprawdzić grubosc tarczy

Paluch_tcw
11-07-13, 16:41
1. Narzędzie do wycentrowania sprzęgła.

Alternatywa: http://www.proficentrum.pl/194,przyrzad-do-centrowania-tarczy-sprzegla-jonnesway.html

CRX1
11-07-13, 18:04
Wg mnie służy do zamontowania mniej/więcej centralnie tarczy sprzęgłoweSłuży do centrowania tarczy ,bo inaczej nie osadzisz skrzyni.

szczepar
11-07-13, 18:50
1. Narzędzie do wycentrowania sprzęgła.

Alternatywa: http://www.proficentrum.pl/194,przyrzad-do-centrowania-tarczy-sprzegla-jonnesway.html

Dzieki :)

CRX1 : czyli tak jak sądziłem.
Na początku myślałem że ma to centrycznie(bardzo dokładnie) osadzić koło zamachowe, ale stwierdziłem ze to bez sensu , bo nikt nie robi pasowań na śrubach.
I jedyne co mi przychodziło na myśl to tarcza sprzęgłowa.

No nic , to na tą chwilę tyle, jak będzie robiona skrzynia postaram się nie zapomnieć zrobić obszernej dokumentacji fotograficznej. :)