Zobacz pełną wersję : Olej opałowy - 2.2 iCTDI
Witam jestem ciekaw jak zachowuje się sztandarowy wysokoprężny silnik Hondy na oleju opałowym?
Temat ma być oczywiście czysto teoretyczny, poznawczy, ubogacający :)
Nie znalazłem podobnego tematu!
Proszę o nie "hejtowanie" tylko o sensowne wypowiedzi.
jak jestes odwazny to probuj, ja tam wole nie ryzykowac i nawet do zwyklej ropy na stacji zalewam dodatek fuchsa
za drogie sa wtryski cr na takie eksperymenty..
jak masz dpf to tez go siarka momentalnie zabijesz
a tutaj mozesz sobie jeszcze wiecej poczytac: http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=8924
Tak jak piszą na forum tdi - opał jest za suchy (nie ma dodatków smarujących) więc padnie szybko pompa i wtryski.
Do starego mercedesa 'beczki' możesz to lać ale nie do nowych aut a szczególnie tych na Common Rail'u. A naprawa tania napewno nie będzie :o
Wiem, że silnik hondy jest inny, ale 2.2 cdi mercedesa z 2004 roku, podobno (to pewnik) taki opał bardzo dobrze toleruje, z lekką domieszką mixolu - celem lepszego smarowania.
zalewam dodatek fuchsa
Możesz napisać o tym coś więcej??
Fiat Doblo - 1.3 Diesel Multijet (199A2000) - na opale auto było zdecydowanie bardziej żwawe niż na ropie zalanej na stacji. Przejechane 30kkm i nic się złego nie stało.
Do auta pokroju Civic UFO nikt raczej opału nie leje. :)
Możesz napisać o tym coś więcej??
to jest to:
http://www.zmienolej.pl/oferta/dodatki/fuchs-titan-fuel-plus-1l-detail
wystarcza na 1000 litrow paliwa, za 5 gr/l masz vpower/verve/ultimate itp
ja zauwazylem ze przestal mi sie samochod 'zastanawiac' jak lekko gazu dodaje, wczesniej mial taka czkawke i mnie to niepokoilo, poza tym w trasie jak zalewalem dodatek co drugi bak, to na tym z dodatkiem robilem wiecej km
co do opalu, to opinie sa rozne, podobno potrafi byc czystszy niz ropa na stacji, co akurat w naszym kraju mnie nie dziwi ale wole nie ryzykowac.
przy moich przebiegach w razie ewentualnej awarii silnika wynikajacej z uzywania tego alternatywnego paliwa korzysci finansowe z takich eksperymentow moga byc watpliwe..
Dobrej jakosci olej opalowy rozni sie wlasciwie tylko kolorem od napedowego, no I wysokoscia podatkow :)
Reszta to mity tworzone przez poborce podatkowego na potrzebe wlasnych interesow.
Witam jestem ciekaw jak zachowuje się sztandarowy wysokoprężny silnik Hondy na oleju opałowym?
Hi,hi,chyba widzę nie lubisz swojego auta:D.A co do sensowności tej odpowiedzi,to jest taka jak pytanie.Czysto teoretyczna, itd.:p
Hi,hi,chyba widzę nie lubisz swojego auta:D.A co do sensowności tej odpowiedzi,to jest taka jak pytanie.Czysto teoretyczna, itd.:p
Lubię...? Kocham! Ale boli mnie jak inni znani mi bliscy......cisną tysiące kilometrów za 3.80 zł za litr:) Co prawda często wymieniają węglowe filtry paliwa w swoich cdi.....ale i tak wychodzi o niebo taniej! Stąd te pytania. Powiem tak, ze gdyby oczywiscie to było legalne (mało ważne ;p) i miałbym laboratorium które badałoby mi skład tego opału i te badania nie odstawałyby mocno od normy - to lałbym opał aż by furczało! no ale nigdy nie wiesz! dziś kupujesz taki jutro inny! Wiem, ze rozwiązaniem jest opał z renomowanej stacji paliw, ale i on nie ma w 100% stałego składu i cena już nie ta! Ech......5,69 zł/litr boli!
Ech......5,69 zł/litr boli!
Jak tak mocno Ciebie boli to zamontuj LPG :p;):D:o:):rolleyes:
Jak tak mocno Ciebie boli to zamontuj LPG
Ta, do diesela.
PS. Tak wiem ze sie da, ale kolega chyba nie przyuwazyl o czym mowa.
Jak tu nie kochać polski. Takie każdy tylko na wschód ob odry.
O spalaniu trzeba myśleć przed kupnem samochodu. Jak dla mnie kompletnie bezsensowne dyskusja. Dlaczego nie kupisz sobie starego marca i nie przenosisz go na parę jak jeden starzy pan w ogóle będzie jeszcze taniej.
Ta, do diesela.
PS. Tak wiem ze sie da, ale kolega chyba nie przyuwazyl o czym mowa.
Ale przecież diesla kupują ci co chcą taniej jeżdzić.I jeszcze mało?Jak czytam takie pomysły z olejem opałowym to pozostaje tylko pokiwać głową.Komuś się pomlił chyba civic z ciągnikiem rolniczym.:rolleyes:
I miałbym też radę.Sprzedać Hondę,kupić starego vw czy forda i lać olej spożywczy.Podobno da radę i wychodzi taniej.Ale trzeba lać te z pierwszego tłoczenia.:D