Zobacz pełną wersję : Uszkodzony zatrzas pasa bezpieczeństwa, tylnego (naprawa/wymiana - jak?)
picasso2000
10-07-13, 00:21
Dzisiaj zobaczyłem, ze jest problem z zapięciem jednego z pasów bezpieczeństwa z tyłu po lewej stronie. Oglądając zatrzask wydaje mi się, że brakuje czarnego elementu w środku.
Da się to jakoś naprawić? Zatrzaski są rozbieralne?
Ewentualnie gdzie można nabyć zatrzask i jak się to wymienia?
bunkerites
10-07-13, 16:22
Podnosisz kanape.Bierzesz klucz nr 15 (jak dobrze pamietam) i odkrecasz.Wkrecasz nowy kupiony na allegro lub szrocie
Zapięć pasów bezpieczeństwa się nie naprawia.
Podnosisz kanape.Bierzesz klucz nr 15 (jak dobrze pamietam)
14 mm :)
picasso2000
10-07-13, 17:45
Właśnie rzuciłem okiem na Alledrogo, faktycznie nie ma sensu się bawić w naprawy, zwłaszcza, że ewidentnie brakuje jakiegoś elementu w zatrzasku, cena do zaakceptowania.
Ale ciekaw po prostu jestem czy te zatrzaski są w ogóle rozbieralne?
Rozebrałbym sobie stary z czystej wrodzonej ciekawości :)
Sprawdź dokładnie zapięcia, na jednym jest oznaczenie "central" i tylko środkowy pas da się tym zapiąć.
picasso2000
10-07-13, 21:10
Dzięki, rzucę okiem jutro.
picasso2000
11-07-13, 17:21
Sprawdź dokładnie zapięcia, na jednym jest oznaczenie "central" i tylko środkowy pas da się tym zapiąć.
W rzeczy samej.
Środkowy pas, zapina się na zewnętrzny zatrzask. a lewy pas na zatrzask środkowy.
Czyli nic nie jest zepsute wszystko działa poprawnie.
A jeszcze zapytam, z czego wynika ta niekompatybilność?
bunkerites
11-07-13, 19:07
blaszka ktora wchodzi w zapiecie jest innego ksztaltu
picasso2000
11-07-13, 20:15
Tak, to wiem, ale jakie jest na to uzasadnienie. Czyli dlaczego tak zrobiono?
w każdym samochodzie tak jest. W przypadku 3 osób na tylnej kanapie takie rozwiązanie uniemożliwia skrzyżowanie zapięć/pasów.
Witam Was wszystkich:) mam taki sam problem, też mi nie działa zapięcie pasów na tylnej kanapie po lewej stronie i tu takie pytanie - czy muszą być tylko z Hondy Civic czy to jest standardowe zapięcie-zatrzask?