PDA

Zobacz pełną wersję : Przycisk przy pedale gazu.

maxx
26-01-08, 16:06
Szukając centralki od alarmu natknąłem się na dziwny przycisk schowany za obudową konsoli środkowej przy pedale gazu idą tam dwa kable a przycisk naciska się od góry. Naciskałem go ale nic się nie dzieje , ktoś też może ma coś takiego i może wie do czego służy? Może to jest jakiś przycisk diagnostyczny ?? Czasem w autach są takie przyciski do odpalania auta, ale tutaj to do tego nie służy

Za jakieś przydatne informacje dziekuję, wrzuciłbym fotkę ale nie wiem jak

Pozdr Maxx

wunat
26-01-08, 16:13
a to nie od czujki wstrzasowej?

Gruszka
26-01-08, 17:42
maxx, Wunat juz Ci odpisal, ale ja mam pytanie: Czy choc raz zajrzales kiedys do manuala ??

Z ciekawosci pytam... Bo zadajesz proste pytania, na ktore odpowiedz mozna znalezc bez trudu w 3 minuty... Tylko trzeba chciec :)

Milej lektury i pozdrawiam :aloha:
Gruszka

maxx
26-01-08, 18:39
Nie Wunat nie jest to czujnik wstrząsowy załączałem alarm czekałem aż się uzbroi i stukałem w niego i żadnej reakcji, jednak podczas stukania słychać było jakby coś tam w środku wirowało przez chwilę !!

Metodą prób i błedów doszedłem co to jest :
jest to odcięcie zapłonu tylko nie wiem czy jest to standardowe wyposażenie czy ktoś to sobie dorabiał a może jest to jakiś czujnik przechyłu odcinający zapłon w razie wypadku (sprawdzę to w najbliższym wolnym czasie)
Przycisk ten jest cały czas wciśnięty nie ma powiązania z immo... ani z alarmem, to jest coś jak stycznik i żeby go wyłączyć trzeba go stuknąć i już auto nie zapali. Myślałem że jest to odcięcie powiązane z alarmem ale to nie to...

Tomek cienki jestem z angielskiego dostęp do internetu bardzo rzadki i tylko u dziewczyny mam manuala po polsku ale do wersji wcześniejszej i znam już na pamięć prawie wszystkie opisane tam sprawy

Będę walczył jednak aby dowiedzieć się co to za wyłącznik i kiedy i jak on działa

Pozadawiam i jak byście mogli zobaczeć czy u siebie też coś takiego macie wiedział bym czy jest to seryjne czy nie

Maxx

wunat
26-01-08, 18:42
Nie Wunat nie jest to czujnik wstrząsowy załączałem alarm czekałem aż się uzbroi i stukałem w niego i żadnej reakcji, jednak podczas stukania słychać było jakby coś tam w środku wirowało przez chwilę !!

Metodą prób i błedów doszedłem co to jest :
jest to odcięcie zapłonu tylko nie wiem czy jest to standardowe wyposażenie czy ktoś to sobie dorabiał a może jest to jakiś czujnik przechyłu odcinający zapłon w razie wypadku (sprawdzę to w najbliższym wolnym czasie)
Przycisk ten jest cały czas wciśnięty nie ma powiązania z immo... ani z alarmem, to jest coś jak stycznik i żeby go wyłączyć trzeba go stuknąć i już auto nie zapali. Myślałem że jest to odcięcie powiązane z alarmem ale to nie to...

Tomek cienki jestem z angielskiego dostęp do internetu bardzo rzadki i tylko u dziewczyny mam manuala po polsku ale do wersji wcześniejszej i znam już na pamięć prawie wszystkie opisane tam sprawy

Będę walczył jednak aby dowiedzieć się co to za wyłącznik i kiedy i jak on działa

Pozadawiam i jak byście mogli zobaczeć czy u siebie też coś takiego macie wiedział bym czy jest to seryjne czy nie

Maxx

Ziom, sam sobie przeczysz. poza tym przeciez czujnik wstrzasowy nie moze sie podlaczyc przy tak niewielkiej sile, zastanow sie ;)

Gruszka
26-01-08, 18:43
Mariusz, ale to jest Inertia Switch (wylacznik inercyjny), ktory uniemozliwia zaplon np. po dzwonie. Potem go wciskasz i mozna odpalic auto :) Moim zdaniem Wunatowi wlasnie o to chodzilo :speszony:

darios61
26-01-08, 18:49
Witam
To czujnik który odcina (chyba zapłon) w wyniku uderzenia (np. wypadku). Gdy wyłącznik zadziała, aby uruchomić samochód trzeba go wcisnąć. Wyposażenie standardowe - nikt tego raczej Ci nie dorobil.
Pozdrawiam
Darios

maxx
26-01-08, 18:52
Wychodzi na to że to jest ten czujnik wstrząsu, nie spotkałem się z tym nigdy wcześniej na forum dlatego pytałem być może zaoszczędzi ten post poruszania przez innych nieuświadomionych użytkowników tego tematu.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w rozwiązaniu zagadki :)

Maxx

qba1983
26-01-08, 22:43
Wychodzi na to że to jest ten czujnik wstrząsu, nie spotkałem się z tym nigdy wcześniej na forum dlatego pytałem być może zaoszczędzi ten post poruszania przez innych nieuświadomionych użytkowników tego tematu.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc w rozwiązaniu zagadki :)

Maxx
czytalem o tym na forum z milion razy, wiec nie opowiadaj ze tego nie ma... najczesciej byly to tematy pt. "po kolizja auto nie pali"
zapytales o tak prosta rzecz ze nawet wunat nie zrozumial o co ci dokladnie chodzi...

(chyba zapłon)
nie wiem czy zaplon,ale na bank odcina pompe paliwa, chodzi o to zeby po wypadku w razie usterki elektryki pompa paliwa nie pompowala paliwa(z wiadomych przyczyn)

MesserW
26-01-08, 23:27
tylko dodam że zazwyczaj taki zderzeniowy ma czerwony kapturek od góry i w takiej samej postaci występuje w większości samochodów tylko miejsce występowania jest różne

maxx
27-01-08, 01:33
czytalem o tym na forum z milion razy, wiec nie opowiadaj ze tego nie ma... najczesciej byly to tematy pt. "po kolizja auto nie pali"

Skoro najczęściej odwiedzasz ten dział to nie dziwne że wiesz o co chodzi, chyba że pracujesz w pomocy drogowej , jeśli nie to nie chciałbym cię spotkać na drodze

U mnie ten czujnik jest cały koloru czarnego

Tomek zamknij temat, sprawa została wyjaśniona i zaczyna się robić bałagan!!

Pozdr Maxx