PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana misy olejowej D14A8

nervosol
09-07-13, 19:06
Razem ze zmianą oleju i filtra oleju postanowiłem wymienić uszczelkę pod misą, która ewidentnie się poci. Zaglądnąłem do manuala, poczytałem co trzeba, kupiłem potrzebne rzeczy i zabrałem się do pracy.
Pierwszym problemem, o którym nie było wspomniane w manualu jest pokrywa sprzęgła przykręcona do misy. Próbowałem ją ściągnąć, ale półośka na to nie pozwala( przy okazji pytanie, czy trzeba wymienić uszczelkę również przy tej pokrywie?) stwierdziłem, że jak odkręcę misę to pokrywa sprzęgła będzie sobie wisieć a misa odejdzie. Przy odkręcaniu okazało się, że jakiś idiota dokręcał tą uszczelkę, gdyż zewnętrzne śruby ledwo co trzymały( 2 udało się samą nasadką odkręcić), a środkowe były dowalone aż miło.
Po odkręceniu okazało się, że misa nie chce odejść, czyżby silikon? Jak ciężko powinno to schodzić?

Marcin2000
09-07-13, 19:17
prawdopodobnie uszczelka jest zgrzana a co do uszczelki masz OEM?

nervosol
09-07-13, 22:35
Udało się ją ściągnąć, podobnie jak i osłonę od sprzęgła. Niestety przy ściąganiu starej uszczelki, całkiem sporo zostało jej na misie. Od miejscowego guru dostałem radę, żeby do wyczyszczenia misy użyć szczotki drucianej i wiertarki. Jak nie znajdę lepszego sposobu, to tak zrobię.
Uszczelkę mam niestety firmy Eliws i według mnie jest ona trochę za duża z jednej strony. Pytałem o nią miejscowego guru i stwierdził, że jest ok, że taka ma być. Na pytanie czy dać silikon/pastę uszczelniającą powiedział, że nie trzeba.

mirasek
09-07-13, 23:52
Przygrzaną uszczelkę oddziel ostrym nożykiem lub podobnym narzędziem. Elwis podobno nie żyje, lepszy byłby Elring, który potrafi działać przy prawidłowym montażu, a najlepszy wiadomo OEM.
Silikon/pastę daj tam gdzie pokazano w manualu, a nie słuchasz jakichś szamanów.

WojTEC
10-07-13, 01:08
Jak chcesz żeby uszczelka troszkę się skurczyła ( żeby wszystko pasowało podczas składania ) daj ją na noc do lodówki. Powinno pomóc.

nervosol
11-07-13, 09:48
Po wymianie uszczelki, bawić się w coś takiego jak płukanie silnika specjalnymi preparatami? Czy lepiej od razu olej lać? Jak płukać to co polecacie?

mirasek
11-07-13, 09:52
Misę wypłucz jak będzie zdjęta, potem normalnie lej olej. Płukankę możesz zrobić przy następnej wymianie oleju, bo dodaje się ją właśnie do oleju przez wymianą.