Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skoki Temperatury

civicD16Y2
07-07-13, 17:09
Witam wszystkich forumowiczów.

Mój problem wygląda następująco, podczas jazdy wskazówka od temperatury ( jak zawsze jest na 1/3 swojego poziomu) wzrasta do połowy, zauwazyłem tylko duże ciśnienie na wężu do chłodnicy, i w samej chłodnicy bo korka nie da rady odkręcić jak autko jest zagrzane bo wtedy miałbym gorącą kąpiel :) zauwazyłem tez ze jak zejdzie cisnienie z weza i chłodnicy po dłuzszym czasie jak autko nie jest odpalone , odkręce korek i odpale auto to powoli zaczyna sie płyn wylewać z chłodnicy:) Nawet jak auto zagrzeje sie ( do połowy wskaznika temp.) i zostawie je zeby sobie pochodziło z 5-10 minut, to temperatura nie rośnie :) nie wiem czy jestem przewrażliwiony i już zgłupiałem na punkcie tego samochodu ale wczesniej nawet w gorsze upały temp nie podwyższała sie nawet o mm :) a i temp wzrasta do połowy tylko podczas jazdy, na postoju stał aż do właczenie sie wentylatora i wskazowka nawet nie drgneła :) możliwie ze na pompie jest mała nieszczelnosc bo ostatnio n kanale zauwwazyłem na obudowie rozrzadu płyn chłodniczy.

wentylator załacza sie normalnie, nie dymi na biało, nie zauwazyłem zeby połykał płyn chłodniczy, na bagnecie nie widać śladów wody, a pod korkiem oleju jest czyśćiutko, termostat działa bo chłodnica jest gorąca po całośći, powrót z chłodnicy także gorący.

Jaka może byc przyczyna takich objawów ?

Pozdrawiam. :)

ASAKO
09-07-13, 17:15
Witam,
wg mnie to zacinający się termostat, takie zachowanie to powolny koniec jego życia. Jeśli będzie temperatura rosła, nawet do czerwonego pola to należy go wymienić. Łatwo można to sprawdzić dotykając wąż przed termostatem, będzie gorący a za nim prawie zimny, przy całkowitym zacięciu się oczywiście.

kruczekvu
09-07-13, 23:52
U mnie po zmianie termostatu spokój z temp i teraz stoi w miejscu i nie skacze

civicD16Y2
10-07-13, 07:40
Sprawdze to, wielkie dzięki za odpowiedź !