Zobacz pełną wersję : Tylne nadkola z membrany powodem rdzewiejących rantów?
Witam
Mam problem z rdzewiejącymi rantami w nadkolach z tyłu mojej Hondziny. Jest to efekt zapewne zastosowania osłon nadkoli z membrany, która po namoknięciu długo schnie, co zapewne jest głównym powodem rdzewienia rantów. Domyślam się, że problem nie dotyczy tylko mnie, więc pytanko do Kolegów/Koleżanek z forum czy można zakupić do naszego modelu plastikowe nadkola na tył auta ?? Jeśli ktoś posiada to proszę o recenzję i gdzie można tanio nabyć, dziękuję.
O jakiej membranie kolego piszesz, w moim wynalazku nadkoli z tyłu co prawda nie ma, ale jest fabrycznie zaklajstrowane jakiś gumowatym czymś (kilka milimetrów grubości), polakierowanym na dodatek kolorem nadwozia. Żadnej rdzy jak na razie.
U mnie też bez rudej, na fabryczną powłokę dałem co prawda valvoline jakieś 5 lat temu, ale żadnej membrany nie widziałem. Rdza w tym miejscu w VIIgen jest raczej niespotykana.
Nie polecam zakładać plastikowych nadkoli bo do montażu niezbędne jest wiercenie otworów w karoserii a to potencjalne ognisko korozji. Mam drugie auto 7gen polift i w żadnym ruda się nie pojawiła. Może coś miałeś grzebane i słabo zabezpieczyli?
bastian1982
07-07-13, 21:44
Ja też mam nadkola z tego materiału i niestety ruda się pokazała a nie było nic grzebane. I nistety powrót do przeszłości (lakiernik) jak w VI gen.
w moim parchu tez rdzewieja ranty tylnych nadkoli, przed zima do lakiernika oddaje. Ale nie wiem, czy przyczyna tego sa nadkola; bardziej rdzewieje od strony drzwi.
bastian1982
08-07-13, 16:34
Tak mi się wydaje bo to jest długo mokre i znajomy lakiernik też tak mówi ze to przez to.
Jak niespotykana. Mam VII gena 05r nic nie było robione, nadkola rdzewieją. Też mi się wydaje że to przez te materiałowe nadkola. Działają trochę jak gąbka i jak namokną to długo schną.
Napewno ma to wplyw, ja niby mam idealnie czysto tam, ale przed ta zima wejdzie konkretna konserwacja, latwiej zapobiegac o wiele rdzy niz potem leczyc z niej auto :) ZObaczcie moze uda sie wylakierowac a wczesniej oczywiscie wyczyscic sam rant , potem dobra konserwacja
O jakiej membranie kolego piszesz, w moim wynalazku nadkoli z tyłu co prawda nie ma, ale jest fabrycznie zaklajstrowane jakiś gumowatym czymś (kilka milimetrów grubości), polakierowanym na dodatek kolorem nadwozia. Żadnej rdzy jak na razie.
Nie polecam zakładać plastikowych nadkoli bo do montażu niezbędne jest wiercenie otworów w karoserii a to potencjalne ognisko korozji. Mam drugie auto 7gen polift i w żadnym ruda się nie pojawiła. Może coś miałeś grzebane i słabo zabezpieczyli?
U mnie też bez rudej, na fabryczną powłokę dałem co prawda valvoline jakieś 5 lat temu, ale żadnej membrany nie widziałem. Rdza w tym miejscu w VIIgen jest raczej niespotykana.
Nic nie było grzebane, były tylko poprawki robione, ale ruda i tak wychodzi, poniżej fotki rantów i tej "membrany". Najgorzej jest w zimie zdecydowanie bo jak to dziadostwo nasiąknie wodą to długo schnie przez co metal ma długi kontakt z wodą i efekt taki jak poniżej.
Jak ma ktoś namiary to dobrze pasujące nadkola do tej generacji Hondy proszę o cynk :)
http://images47.fotosik.pl/1874/abb2135b8806b53b.jpg
http://images42.fotosik.pl/922/852c584b0a1cbae5.jpg
może masz i racje ale jeśli dobrze się zabezpieczy otwory to nie będzie rdzy, osobiście założone mam plastikowe i zrobiłem na nity w zimę rewelka cały ten śnieg itp spływa jeżdżę już 3 lata z tym i na razie nie zauważyłem żeby rdza się jakaś pojawiła
tez mysle o załozeniu nadkoli do VI Coupe i mysle zeby dobrze wszytsko zakonserwowac i załozyc nadkola na silikonie do szyb. wtedy nie trzeba nic wiercic i sol, woda, syf nie wejdzie na ranty
U mnie aż tak nieładnie to nie wygląda, choć muszę przyznać, że widzę u siebie pojedyncze kropki wielkości łebka szpilki.