PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne stuki

dR.LasCa
25-01-08, 12:21
Problem polega na tym,że od wczoraj zaczęło mi coś dziwnie stukać... na bank to nie silnik, podczas jazdy, również prosto słychać ciche stukanie, szum. Kiedy mam wciśnięty pedał gazu... jeśli go puszczę to stukanie ustaje. Stukanie dobiega chyba z okolic lewego przedniego koła. Co może to być? Łożysko? przegub ?

civicmag2
25-01-08, 12:28
sprawdz najpierw czy kola masz dobrze dokrecone. :aloha:

airman
25-01-08, 14:44
U mojego ojca w maździe 626 też stuka/chrupie przegub, już nawet przy przyspieszaniu. Więc sprawdź ten przegub...

kamyk18
25-01-08, 15:53
przegub, mialem podobnie

Lcfr
25-01-08, 16:15
pierwsze-tak jak pisali: sprawdz dokrecenie koła
drugie: podaj wiecej danych na temat tego stuku
trzecie: zmien tytuł na jakiś sensowny

dR.LasCa
25-01-08, 17:51
Koła dokręcone.. jutro wezmę ją na lewarek i poszarpię kołem, ale jeśli to przegub to nie będzie słychać, prawda? Inaczej nie potrafię tego stuku opisać.. wraz z prędkością puka coraz szybciej. Byłem u znajomego mechanika, przewiozłem go, ale akurat hance się odwidziało stukanie :afro: Ale znów zaczęło jak odjechałem od niego.. Jak sprawdzić czy to przegub? ile taki kosztuje?

PMX
25-01-08, 17:57
Hmmm to masz rozwiazanie... trzeba z mechanikiem jezdzic to hania bedzie cicho...
a tak na powaznie... przgub zazwyczaj stuka mocniej na skreconych kolach... sprawdz czy guma ktora go oslania jest cala. Koszt zestawu (przegub + guma+ smar) ~120 -160zł

dR.LasCa
25-01-08, 18:04
z jednej i drugiej strony są takie same? Jak bym wymieniał to obydwa.. jutro napiszę co z tą gumą, ale nie zauważyłem by przy skręconych kołach było go bardziej słychać..

PMX
25-01-08, 19:02
z jednej i drugiej strony są takie same? Jak bym wymieniał to obydwa.. jutro napiszę co z tą gumą, ale nie zauważyłem by przy skręconych kołach było go bardziej słychać..
tak jedna i druga strona to te same przeguby.
Przegub najczesciej idzie przez uszkodzona gume...
nie musisz wymieniac dwoch... tylko ten co ewentualnie trzaska :]

dR.LasCa
28-01-08, 16:10
wrzuciłem hanię na lewarek.. szarpałem kołem we wszystkie możliwe strony na skręconych i prostych. Guma na przegubie cała... ja stawiam jednak na przegub:) niedługo wymiana... może kupywaliście jakieś tanie warte uwagi na allegro? dajcie linki..

[ Dodano: Pią 01 Lut, 2008 ]
Stuki było słychać z lewej strony, ale jak mnie uświadomił kolega, że się przenoszą to sprawdziliśmy też lewą... guma przegubu pęknięta... teraz kolejne pytanie, czy może być to wewnętrzny przegub do wymiany? zewnętrznego raczej nie słychać.. Mechanik zamówił gumę, bo i tak trzeba i będzie patrzył przy wymianie.. jak sie ciągnie tę oś to ona się przesuwa minimalnie wzdłużnie do frezów.. tak mi się wydaje.