PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr oleju i klucz do niego

nervosol
06-07-13, 15:12
Cześć,
Czy wszystkie katalogowe filtr oleju pasują do danego silnika? Kupiłem filtr oleju Mann W814/80. Chciałem wymienić i się okazało, że stary wygląda troszkę inaczej. Mianowicie nowy ma średnicę ~82mm a stary ~65mm. Byłem pewien, że facet w sklepie pomylił filtry, ale zacząłem sprawdzać na intercars.pl i dla mojego modelu filtry mają średnice od 65mm do 87mm. Z czego to wynika?

Druga sprawa jest taka, że chciałem kupić klucz do filtra oleju, a w zasadzie taką nakładkę https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTOQdw65MpSNOLxX1k41T4awaZbeP3z4 rDrFkcr5l2FqXhhwM_32Q
Przy czym jeżeli różne rozmiary filtrów pasują do gniazda to nie widzę sensu w kupowaniu czegoś takiego. Czym w takim razie odkręcać? Klucz a'la łańcuch rowerowy jest dobry?

karas
06-07-13, 15:18
to prawda filtry oleju maja rozna srednice oemowy jest malutki i ma 65 mm natomiast ostatnio kupilem filterek vic Japan i jest prawie 2 krotnie wiekszy ale bez problemu pasuje. Po co Ci klucz do filtra??? Ja odkrecam paskiem od spodni - robisz oczko na filtr zaciskasz wokol filtra i odkrecasz ciagnac pasek jest mnowstwo sposobow, mozesz tez przebic srubokretem filtr i go odkrecic - nigdy nie mialem z tym problemu.

jawasaki
06-07-13, 16:50
Lepiej kupić klucz tego typu : http://www.moto-mix.pl/photo/7415_2_kl_filtra_oleju_big.jpg kupiłem taki za 9zł i spełnia swoje zadanie - nie ma po co świrować , pasek od spodni czy jakaś guma też daje radę - ale jak dokręcamy - używamy tylko siły rąk - nie można przesadzić bo zniszczysz uszczelkę jak i sam filtr.

kamil39
07-07-13, 12:02
Nie wiem, ale jak zmieniam filtr oleju dokrecam go reka i praktycznie reka sie go udaje odkrecic...

Marcel1
07-07-13, 13:21
Jeżeli nie masz klucza i musisz to zrobić na już to przebij od dołu filtr grubszym śrubokrętem i podkręcaj, zawsze idzie.

jawasaki
07-07-13, 14:44
No sposób stary jak świat - ale wtedy na pewno uwalisz się olejem , no i z drugiej str. bez kanału ciężko użyć jakieś siły by wbić wkrętak.

nervosol
07-07-13, 16:06
Kanału niestety nie mam. Mam podniesiony przód na odpowiednią wysokość. Rozmawiałem z sąsiadem, który również zalecił użycie paska. Niestety jeden nieskórzany pasek nie wytrzymał. W drugim skórzanym pasku nie wytrzymała klamra. A filtr nawet nie drgnął spróbuję jeszcze rękami i najwyżej kupię jakiś prosty klucz.

jawasaki
07-07-13, 16:55
Taki klucz jak pokazałem da radę - ewentualnie na hama z tym śrubokrętem. Dziwne dość zwykle odkręca się gołymi rękami czy przez jakąś szmatę - ktoś przesadził dokręcając go tak mocno .

Howcon
07-07-13, 20:32
Da się przebić bez kanału i nie jest tak tragicznie, 2x tak robiłem. Zajmuje chwilę więcej. A że olejem się uwalisz to prawda, polecam zrobić małą dziurkę jakimś cienkim śrubokrętem, podstawić wiaderko, wyjąć ten śrubokręt żeby sobie mogło wykapać co musi sobie wykapać i wtedy wbijać coś większego. Po pierwsze że łatwiej wbić cienkie a po drugie mniejsza szansa na zalanie się od góry do dołu. Pamiętaj też żeby nie być na wprost tego tylko troszkę z boku.

Sheiva
08-07-13, 00:20
Wszystko zależy od tego, jaki siedzi filtr. Jeśli siedzi OEM, to nie da rady go przebić śrubokrętem żadnej wielkości.

Yotomeczek86
08-07-13, 00:29
Filtra na chama się nie dokręca, bo po co ? Ja smaruje delikatnie uszczelkę olejem i ręką dokręcam. Nic nie cieknie itp.. a przy wymianie ręką odkręcam ;)

nervosol
08-07-13, 11:22
Udało się. Odkręciłem przy pomocy wcześniejszego paska, w którym za klamrę posłużył wygięty i przycięty gwóźdź 100mm. Okazało się, że wcześniejsze szarpanie nic nie dawało, bo filtr musiał się trochę ciężko pokręcić, żeby ostatecznie puścić.

Cyguś
09-07-13, 09:31
Ja za to polecam taki klucz:
http://www.mojenarzedzia.pl/files/galleries/id6/3/2/0/id6319/4_klucz_do_filtra_oleju_pazurkowy_65_120mm.jpg
Podejdzie pod większość filtrów oleju.
Sprawdza się świetnie :)