Zobacz pełną wersję : Opony letnie do VTI.
Witam.
Stałem się ostatnio posiadaczem wspaniałego modelu Hondy z Wielkim sercem.Mam w związku z nia pytanko o opony. Lato jest już tuż tuż i czas zastanowić sie nad nowymi oponami i teraz moja bolączka polega na tym ,że wszedzie czytam i piszą ,że trzeba zalożyć na R15 rozmiar 195/55 a chciałbym być sprytny ponieważ 195/50 są tansze o 100 PLN na jednej oponie.Co mi polecacie.Co mi taniej wyjdzie oszczedzić 100 PLN na jednej opoce zakupując mniejszy profil czy skończyć ze skąpością i kupować jak zalecają? Może ktoś jeździ na 195/50 R15 i może wyrazić tu swoje odczucia do takiego rozmiaru. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.
Pozdro.
Witam!
Jeżdżę na 195/50/R15 GoodYear Eagle F1 samochód jest twardy i dobrze trzyma się drogi, w zakrętach jak przyklejony.
Witam!
Jeżdżę na 195/50/R15 GoodYear Eagle F1 samochód jest twardy i dobrze trzyma się drogi, w zakrętach jak przyklejony.
Ale on pyta o 1.8 a w tej wersji fabryka zaleca rozmiar 195/55/15 i ten wlasnie rozmiar polecam. Nie ma co oszczedzac na komforcie, poza tym licznik bedzie przeklamywal.
Pzdr.
Dzieki chłopaki za odpowiedz. Można zamknąć temat.
dobrze ,że wpadłem na ten post, bo też zastanawiałem się nad założeniem 195/50. Są tańsze i to podstawowy argument. Jadąc licznikową 100 będziesz jechał 96,61 km/h, ale dla mnie to już mało ważne. Może ktoś może dorzuci jakąś inną argumentacje.
Niestety to jednak nie wszystko.Z tego co słyszałem a specjalnie dzwonilem do jednego ze sklepów internetowych z opnkami miły Pan powiedział mi że może zdażyc sie również, że niby ma się coś dziac z ABS (niby może nie zadziałac).Ile w tym prawdy to pewnie tylko ten Pan wie.Ja sie tam nie znam.
Niestety to jednak nie wszystko.Z tego co słyszałem a specjalnie dzwonilem do jednego ze sklepów internetowych z opnkami miły Pan powiedział mi że może zdażyc sie również, że niby ma się coś dziac z ABS (niby może nie zadziałac).Ile w tym prawdy to pewnie tylko ten Pan wie.Ja sie tam nie znam.
nie ma co ptrzesadzac, problem jest wtedy gdy masz zamontowane innego rozmiaru kola z przodu i z tylu, wtedy wyskoczy ci blad ABS, ale to i tak nie tragedia, gorzej jak bys mial ESP wtedy konsekwencje sa wieksze. roznica tych 3% nie wplynie(znaczaco) na dzialanie ABSu
nie wplynie w ogole na dzialanie absu
mozna tez kupic 205/50/15, podobna srednica co 195/55/15
Racja Markos, ale tutaj dochodzi kwestia szerokości felgi- pod 205/50R15 felga musi mieć min. 6,5 cala by to miało ręce i nogi. Na węższęj feldze opona będzie "pływała", tzn. ścianka boczna opony będzie mocno pracować.
Ja też stoję przed wyborem letnich opon, seryjne VTi z seryjną felgą.
Ja osobiście zostaje przy 195/55R15 ale nie wiem jakie opony kupić- na chwilę obecną klasyfikacja wygląda następująco:
1. Kumho Ecsta SPT (KU31) -bardzo niedoceniana, rewelacyjna na wodzie.
2. Nokian V- nieznana, b. dobre odprowadzanie wody, indeks XL- czytaj twarda ścianka boczna.
3. Toyo Proxes T1R- fajna, ale ma b. miekkie boczne ścianki.
fakt, o szerokosci felgi nie pomyslalem
spt jest ogolnie ok. moze pare razy ja skrzywdzilem ocena, ale to chyba dlatego, ze spodziewalem sie niewiadomo czego..
Fakt 205 na seryjnej feldze (5" ?? ) to się nie da jeździć, ledwo co je naciągneli ale jazdy nie było, ściągnąłem na drugi dzień. Jeśli zakładasz opony na seryjną felgę na lato to tylko 195/55/15, na zime można jeszcze 185/60/15, właśnie takie kupiłem ale tylko ze względu na cene - również 100pln różnicy na sztuce :coo2:, gdyby nie to na zime też zakładałbym 195/55/15 ale na lato to już nie ma bata innych kombinować.
Seryjna felga od VTi to 5,5x15
na takiej feldze 195/50R15 też się głupio układa z racji niskich ścianek, widać że opona jest wyraźnie szersza od felgi
Morał więc z tego taki ,że mamy nie spotykane auta i niestety nie spotykane rozmiary opon - więc trzeba przepłaca.No cóż sami zgotowaliśmy sobie ten bigos;P Ale jaki fajowski i ze smaczkie.
:hinczyk:
descanting
30-01-08, 17:46
Polecam Uniroyal i zimowe i letnie - tanie a rewalacja nawet w testach ADAC.
A co do rozmiaru: 195/55/15 fabryka mowi w kwestii MB6
Zakupione.Po godzinach poszukiwan znalazlem dosc tanio Yokohamy S.Drive.Mam nadzieje,że spełnią moje oczekiwania.Poszukiwania mnie troszke ucieszyły ponieważ znalazłem sklep ,który sprzedaje je po najniższej cenie jaką znalazłem we wszystkich sklepach internetowych w necie.Dziwił mnie troche fakt ,że taka tanizna więc poprosiłem o wysyłkę za pobrzniem.I przybyły dzisiaj firmą kurierską.Jest dokładnie jak napisali w aukcji- nówki 2007 rok produkcji i o dziwo 129 zł taniej od najtańszych jakie znalazłem w sklepach internetowych.Podaje linka dla zainteresowanych :
http://allegro.pl/item302551203_warszawa_195_55r15_lato_yokohama_s_d rive_sport.html
W końcu to Yokohama;) Szkoda tylko ,że nie maja w takiej cenie Yokohama Parada.Ale w sumie za taką kase sie nie wybrzydza :d