Zobacz pełną wersję : Olej do przeplukania silnika
Wiec szykuje mi sie wymiana oleju. Zastanawiam sie, czy istnieje jakis, poza mechanicznym, sposob oczyszczenia ukladu olejowego? Moze np. zalac jakims specyficznym olejem na 500 km or sth?
sa płukanki do silnika, po zlaniu starego oleju wlewasz takie cudo i silnik pracuje na tym przez 10 miniu na wolnych obrotach, pozniej zlewasz i wlewasz nowy olej.
Ktos uzywal tego?
http://allegro.pl/show_item.php?item=60225098
Ktos uzywal tego?
tez jestem ciekaw, czy ten specyfik Motula cos daje dobrego...
Motul to generalnie dobra firma :) Chyba lepsze niz jakies STP :P
ja przed kazda wymiana wlewam STP i teraz mam jakis nowy ale zapomnialem nazwy. Przed wymiana dolewa sie tego secyfiku do oleju. Silniczek z tym specyfikiem chodzi sobie na biegu jalowym przez jakies 15min i puzniej sie zlewa gesta pieniaca sie zupe
W opisie tego Mutula jest napisane, ze zmniejsza zuzycie oleju.. A nie jest tak, ze takie specyfiki moga wyplukuc silnik i go rozszczelnic? A tym samym - zwiekszyc zuzycie oleju?
Hmm dobre pytanie. Może ma jakieś dodatki. Ale pewnie nawet jak zmniejsza to o tyle co podczas zmiany kapnie :D.
Myśle że można raz na pare zmian zalać ---> raczej nie zaszkodzi.
myśle że to jest zbędne - lepiej zamiast wydawać kase na ten czarodziejski specyfik częściej zmieniać olej.
Jak chcesz przepłukać silnik to zalej sobie jakiś tani i dobry lotos na 100km po czym zmień na docelowy
dobry lotos na 100km
dobry tzn. 5W50.. czy jakis 10W40 lub 15W :roll:
dobry lotos na 100km
dobry tzn. 5W50.. czy jakis 10W40 lub 15W :roll:zapytaj zwyciezcow SSS jakie dostawali :lol:
Ktos uzywal tego?
Używałem tego raz, po tym jak pierwszy i ostatni raz zalałem silnik castrolem... i jestem zadowolony. Może stosowanie tego przy każdej wymianie jest zbędne, ale raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi.
EDIT: Oczywiście mowa o motulu. Nie miałbym zaufania do tego typu preparatów produkowanych przez firmę X
po tym jak pierwszy i ostatni raz zalałem silnik castrolem
to mowisz ze castrol to kupa? czemu? cos sie dzialo?
bo wlasnei zmienialem olej. do tej pory lalem mobila semisynt a teraz zalalem castrola gtx magn semisent.
dalem dupy?
moze i nie dales dupy ale castrola bym zminial co 5kkm
no walsnie.. sakd te opinie? ktos ribil jakies testy?
w sumie to poszukam po necie bo moze to byc ciekawe info i wole wiedziec kiedy go wymienic
opinie mechanikow z mojego aso
spuszczany olej castrol zwykle wyglada jak szlam z mulem
Uuuuuuuuuu to mnie zmartwiles
do ponad 5k wlasciwosci smarowania bedzie mial na pewno
z tego co wiem castrol był naprawde rewelacyjny jakieś 8 lat temu... Teraz podobno się pogorszył, ale mechanikiem nie jestem i na wszelki ganiam na mobilu
mi polecili w ASO mobil 1, podobno silnik hondy nabardziej to lubi :) i taki tez mam :D
A jakies specyfiki oprocz tego Motula ktos stosowal do plukania?
BTW
Wlasnie jako olej docelowy kupilem Valvoline MaxLife 10W-40 (gdzies za miesiac bede wlewał), do tej pory uzywalem tez Mobila, ale chce sprobowac Valvoline... Dobre opinie o nim slyszalem.
Używacie Valvoline i Mobil 1 do przepłukania silnika? Bo przypominam, że o tym jest temat... Nie robić wycieczek na przełaj!
Ja uzylem STP ostatnio do przplukania , cizko mi powiedziec czy zuzycie oleju sie zmniejszylo, na pewno ale nie jezdze juz na tym samym oleju. Poprzedni wlasciciel jezdzil na Lotosie mineralnym, szybko go zmienilem , a raczej w wiekszosci spalilem, zalewajac mobil 1 . Teraz spala okolo litra/1000. Ujdzie.
pozdro
Mini
litr na 1000 km to ujdzie??
Teraz spala okolo litra/1000. Ujdzie
sporawo troche.... ja bylem zalamany jak mi tyle znikalo ale na szczescie to tylko usczczelniacz na wale
poszukaj przyczyn bo to raczej tragiczny wynik
litr na 1000 km to ujdzie??
taaaa, MUSI ! na razie niestety musi.
Nie podam wyniku ile bral mineralnego - ale cenowo to samo.
Czekam na jakis dluzszy weekend zeby auto odstawic , na razie po prostu nie moge.
pozdr
Mini
Jak się nazywa ten specyfik do robienia zupy z oleju?
Ja uzylem STP Engine Flush.
Mini
Ja uzylem STP Engine Flush.
Mini
I jakie efekty?
BTW Ja niedawno zmienialem olej i zastanawialem sie nad plukaniem silnika.... Ale poczytalem rozne opinie (za i przeciw) i uznalem ze nie bede ryzykowal... Nie plukalem niczym, jest dobrze, wiec po co ryzykowac?
tak samo jest z tymi srodkami do czyszczenia wtryskow, chlodnicy i wlasnie silnika: skoro powoduja ze odkleja sie syf to sa bardzo mocne... to tak jak z wybielaczem, wybieli plame ale rowniez nie ejst obojetny dla tkaniny. tak samo z tymi srodkami. mi mechanik polecil cos takiego: na okolo 500 mil(800km) przed zmiana oleju wlac litr oleju do skrzyn, tak tez uczynilismy i pomoglo.zbierze ladnie caly kisile ktory sie okdlozyl na silniku a nie ma az takiego dzialania ubocznego.
Co sadzicie o takich "dolewajkach" http://moto.allegro.pl/item184599864__ss_stp_formula_do_czysz_wtryskow_be nzyny_hurt_.html ??
Ktos stosowal, ktos moze potwierdzic lub zaprzeczyc dzialanie tego srodka, moga byc jakies przykre konsekwencje po zastosowaniu tego czegos??
produkt markowy, godny polecenia
ja zalalem plukanke motula przed wymiana oleju i efekt jest taki ze rano szybciej gasnie kontrolka cis oleju. zrobilem od plukanki 8000km i nie ma rozszczelnien. teraz sprobuje z tym specyfikiem do czyszczenia wtryskow. i jeszcze jedno, w del sol mojej kingi po plukance przestal ubywac olej (600km i nie ma ubytku), ale to sprawa raczej zapieczoenych,lub zblokowanych pierscieni byla bo autko dosc dlugo stalo, albo niemiec jezdzil na starym oleju. zaden super specyfik , ani super olej nie pomoze jezeli pierscienie i uszczelniacze koncza zywot!!!
Ja chcialem zastosowac ten specyfik STP profilaktycznie (zadnych problemow z silnikiem nie mam) i nie wiem, czy moze to w jakis sposob zaszkodzic....?
ja tez plukalem pomimo braku problemow z silnikiem i nic zlego sie nie dzieje, pare osob tez kupilo plukanke ode mnie i tez wszystko ok. oczywiscie pisze o motulu, bo z stp nie mam doswiadczenia
zaden super specyfik , ani super olej nie pomoze jezeli pierscienie i uszczelniacze koncza zywot!!!
do sprzedaży pomoże motodoktor :aloha: , ale nie na długo.
płukanki są raczej po to, zeby nie rozszczelniać silnika, tylko pozbyć się niepotrzebnych syfów, szlamów itp
Użyłem STP do benzyny. Bo są jeszcze do oleju. Wlałem na pełny bak. Podobno powinno się go wlewać co 1500km. Myślę, że to przesada.Choć po tym efekt bardzo fajny, zapalał w zimie za pierwszym razem bez żadnych problemów, lepsze przyspieszenie no i co najważniejsze przeczyścił układ. Akurat jeśli chodzi o spalanie to wcale się nie zmniejszyło jak piszą na butelce. Ale produkt bardzo fajny, który szczerze polecam !! Pozdr.
a jak z glosnoscia silnika? wtryski sie wyciszyly po tym?
Podobno jak się używa STP do wtryskiwaczy wtedy wtryskiwacze się wyciszają.Troszkę jakby się wyciszyły, choć trudno mi powiedzieć gdyż moje wtryskiwacze ogólnie prawidłowo chodzą. Ale przeczyszczam cały układ wraz z wtryskiwaczami co jakiś czas dla siebie, żeby mieć pewność że na pewno wszystko będzie chodzić jak trzeba.
To na takiej zasadzie jak z myciem podwozia. Ogólnie tego nie widać ale robisz to dla-mozna powiedzieć własnego sumienia, no wiesz o co chodzi... :D
A niech tam, kupie stp do benzyny, i zobacze czy wogole cos ten zabieg da. Profilaktyki nigdy za malo :)
...Troszkę jakby się wyciszyły, choć trudno mi powiedzieć gdyż moje wtryskiwacze ogólnie prawidłowo chodzą...
Moze sie nie znam ale w Twoim D13B2 nie ma wtryskiwaczy.