PDA

Zobacz pełną wersję : "Buczenie" w prawym przednim kole.

tony72
25-01-08, 10:14
Witam.Mam właśnie taki objaw że przy małej prędkości (20 - 40 km/h)podczas skręcania buczy w prawym przednim kole. W poście "Jaki olej" przeczytałem że gdy w skrzynie jest inny olej niż MTF to podczas skręcania właśnie wydobywają się właśnie dziwne dźwięki.Swoja Hanie sprowadziłem z niemcowni rok temu i myślę że tam raczej nie bawią się w żadne eksperymenty i chyba mam MTF ale któż to wie.W każdym razie problemów żadnych nie było.Pół roku temu wymieniałem osłony przegubów przy skrzyni również.Mechanik po spuszczeniu oleju stwierdził że jest w doskonałym stanie więc na razie nie trzeba go wymieniać.Myślałem o łożysku ale wydaje mi się że to wyje podczas większych prędkości i w trakcie jazdy na wprost.Czy to rzeczywiście olej w skrzyni czy może coś z zawieszeniem.Może ktoś miał coś takiego, będę wdzięczny za kilka chociaż sugestii.Z góry dzięki i pozdro

Chemiczny
25-01-08, 11:23
Witam.Mam właśnie taki objaw że przy małej prędkości (20 - 40 km/h)podczas skręcania buczy w prawym przednim kole.

najbardziej prozaiczne może być sprawdzenie dokręcenia kół. Nie lekceważ tego bo ja miałem podobne objawy i to było przyczyną
Maciek

Konrad84
25-01-08, 14:20
Sprawdź klocki z przodu. Może jak ci wymieniali manszety to nie wyczyścili przegubów i został syf i hałasuje.

pawciocivic
25-01-08, 14:52
Witam. Mam podobny objaw. Przy pełnym spręcie w prawo lub prawie pełnym, pojawia sie to dziwne buczenie. Ale zuważyłem też,że jak odpuści sie pedał gazu to przestaje buczeć.

najbardziej prozaiczne może być sprawdzenie dokręcenia kół. Nie lekceważ tego bo ja miałem podobne objawy i to było przyczyną
Koła mam dokręcone- sprawdzałem
Też chciałbym wiedzieć co jest grane??

mAgik
25-01-08, 16:58
Sprawdźcie układ hamulcowy (tarcze,klocki po tek stronie) i sprawdźcie czy koło nie obciera o nadkole

tomborek
25-01-08, 19:45
1. lozysko
2. jesli wymiana lozyska nie usunie objawu "uuuuuuu", to sa to zuzyte podkladki w dyferencjale. ja tak mam. sprawdzone i zdiagnozowane w Anditrading trzy tygodnie temu. zasugerowano mi odpuscic sobie, bo gorzej sie przez to nie jezdzi. jedynie wkurza.

i tak, dzwiek pojawia sie przy skreconych kolach i jednoczesnym naciskaniu gazu.

MesserW
25-01-08, 20:21
tez tak mam. żadne eksperymenty z olejem itp. nie ma co kombinować, po prostu to coś jest w mech różnicowym, ale póki działa to sugeruje zostawić w spokoju

sajmon71
26-01-08, 01:14
rownież mam taki objaw
sugeruje zostawić w spokoju
czyli nie przejmuje sie tym z walącą tylną półką jezdze to i z tym dam rade ...

tony72
26-01-08, 09:39
Witam.Mam właśnie taki objaw że przy małej prędkości (20 - 40 km/h)podczas skręcania buczy w prawym przednim kole.

Maciek

Koła sprawdzone.Mam dwa komplety(letni i zimowy)które sam zmieniam i sprawdzam co jakiś czas.

[ Dodano: Sob 26 Sty, 2008 ]

Sprawdź klocki z przodu. Może jak ci wymieniali manszety to nie wyczyścili przegubów i został syf i hałasuje.

Tak wizualnie patrząc Konrad to wyglądają ok.Tarcze i klocki też sam wymieniałem kilka miesięcy po sprowadzeniu.Wszystkie zaciski "pływające" rozebrałem przeczyściłem i na smarowałem bo koła ciężko chodziły.Teraz rewelacyjnie nie jest ale w miejscu się nie zatrzymują jak na początku.

tez tak mam. żadne eksperymenty z olejem itp. nie ma co kombinować, po prostu to coś jest w mech różnicowym, ale póki działa to sugeruje zostawić w spokoju

Nie stary w żadne eksperymenty z olejem nie chciałem broń boże się bawić.Myślałem tylko żeby wywalić to co teraz jest w skrzyni(może MTF może nie) i wlać to co powinno być na pewno czyli MTF.

1. lozysko
2. jesli wymiana lozyska nie usunie objawu "uuuuuuu", to sa to zuzyte podkladki w dyferencjale. ja tak mam. sprawdzone i zdiagnozowane w Anditrading trzy tygodnie temu. zasugerowano mi odpuscic sobie, bo gorzej sie przez to nie jezdzi. jedynie wkurza.

i tak, dzwiek pojawia sie przy skreconych kolach i jednoczesnym naciskaniu gazu.

Tzn odpuścić sobie i nie robić na razie, ale rozumiem że nie grozi to jakimiś poważnymi konsekwencjami????!!!!Bo wiesz Tomek na razie to tylko wku...wia ale żeby czegoś poważniejszego z tego nie było.Nawet nie chce przytaczać przykładów.

No na pewno człowiek jest teraz o wiele mądrzejszy za co dziękuję panowie.Jakby się coś wyjaśniło to oczywiście dam znać. Dzięki i pozdrawiam. Tomek

MesserW
26-01-08, 23:44
z walącą tylną półką jezdze to i z tym dam rade ...

mi też wali i jakoś nie mogę tego uciszyć żadnymi sposobami

sajmon71
27-01-08, 14:18
podobno jak sie jakąs watoline włoży to walenie ustepuje tylko , ze w zimie nie ma co bo ci wilgoć chwyci :)

Konrad84
28-01-08, 09:30
Jest sposób na półkę. W ciągu kilku dni wstawie opis.

Cairo
31-01-08, 10:37
To Konrad czekam bo ja co sobie z nią poradze to po paru dniach spowrotem to samo.

tomborek
31-01-08, 13:55
Tzn odpuścić sobie i nie robić na razie, ale rozumiem że nie grozi to jakimiś poważnymi konsekwencjami????!!!!Bo wiesz Tomek na razie to tylko wku...wia ale żeby czegoś poważniejszego z tego nie było.Nawet nie chce przytaczać przykładów.
dokladnie tak. na parowcowej powiedzieli ze nic sie nie bedzie z tym dzialo, tylko bedzie wqrwiac :(

okruch
31-01-08, 20:30

Ja nakleiłem samoprzylepny filc do podklejania krzeseł w miejscach gdzie półka nawalała o plastiki, do tego cienka pianka + silicon spray między plastiki i okładzinę tylnego słupka żeby nie trzeszczało i już 2 miesiące jest cisza.

MesserW
03-02-08, 00:02
wymieniając uszczelniacz półosi wymieniłem olej w skrzyni. choć sam w to nie wierzę, przestało buczeć.

WJ!driver
17-02-08, 13:12
mam podobnie, tyle ze u mnie to nie jest buczenie a raczej delikatne strzaly. tez przy dodawaniu gazu przy nieduzej predkosci i skreconych kolach

Cairo
17-02-08, 13:23
mam podobnie, tyle ze u mnie to nie jest buczenie a raczej delikatne strzaly. tez przy dodawaniu gazu przy nieduzej predkosci i skreconych kolach
to masz przegub na wukończeniu, lepiej sobie to ogarnij bo lada chwila staniesz

WJ!driver
17-02-08, 17:34
no to niezla akcja, nie wiedzialem. to trza robic bo i gumy mam tam do wymiany. dzieks.

Konrad84
18-02-08, 08:27
no to przez to że jeździłeś z manszetami do wymiany teraz masz przegub do wymiany

WJ!driver
18-02-08, 21:06
no to przez to że jeździłeś z manszetami do wymiany teraz masz przegub do wymiany

mechanior potwierdzil Twoja diagnoze, w sumie moglem sie tego domyslic bo przeciez na gumie z tej strony juz jakis czas temu widzialem dziure. zapomnialo sie :/ :/ na szczescie z drugiej strony szparka :d jest dopiero poczatkujaca i wystarczy sama gume wymienic. a koszty w sumie nie takie straszne, pojutrze bede robil.