Zobacz pełną wersję : Check Engine - błąd 65.
Witam Wszystkich.
Zapaliła mi sie kontrolka check engine, gość w zakładzie naprawczym podpiął samochód pod kompa i stwierdził nieznany błąd, po czym grzebał w autku przez dwa dni i oznajmił sonda lambda ale zamienniki nie podchodzą trzeba kupic orginał.
Po zrobieniu samodiagnostyki wyskoczył mi błąd 65, gdzieś w tym temacie (Kod błędu 67 - problem od dawna nie rozwiązany) wyszukałem że oznacza tożeczywiście błąd sondy lambda -65 Oxygen Sensor Heater (Secondary) malfunctioning or defective oxygen sensor heater .
Czy w hondzie civic 99r silnik d14a8 jest jakas druga sonda lambda?
Na wszelki wypadek wyszukałem w EPC nr części 36532-P1J-E01 - jak sprawdzić jakiego producenta jest ta część, jak dobrać zamienniki ?
Cena oryginału cię zabije mi zawołali 950 zł :agent:
ale znalazłem zamiennik NTK made in Japan za 250 i smiga dobrze
http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&pd=1320&t=lambdaneu&lmf=Honda&h=Honda&m=Civic+V
Zresztą Honda montuje chyba u siebie NTK jeśli się mylę niech koś mnie poorawii
Dzięki za link, ale tu pytanie co oznacza ten (secondary sensor)?
Czy takie coś istnieje w moim samochodzie (jestem zielony jeżeli chodzi o smochód).
Jeżeli istnieje to która z sond w twoim linku diagnostyczna czy regulacyjna (OZA333-H25 czy OZA660-EE18). Prubując znaleźć to w manualu znalazłem tylko jedną sonde (nie jestem w stanie sprawdzic tego w tej chwili ale tak mi się wydaje).
Jakub Skalski
26-01-08, 11:59
Jak pamiętam błąd 65 to sonda nr 2 znajdująca się na końcu katalizatora.
Wytłumaczenie tego błędu to zbyt duża różnica w składzie spalin pomiędzy 1 a 2 sondą.
Sprawdzić powinno się połączenia kablowe,wychodzą ze środkowego tunelu lub katalizator na wykończeniu.Sprawdz również połączenia 1 sondy(wtyczki kable)
Mogą byća zaśniedziałe styki(żmudna niekiedy robota) ale może przynieść efekt bez zbędnych kosztów
Pozdrawiam :aloha:
u mnie tez jest ten blad, ale podejzewam ze to z powodu pustego kata, widzialem niedawno linka z metoda jak sie tego pozbyc, ale teraz nie moge znalezc, pomoze ktos?
[ Dodano: Nie 17 Lut, 2008 ]
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=4109
takie cos znalazlem, ale widzialem jeszcze inna metode...
Mam pytanko, wie ktoś może pod który pin w komputerze podpięta jest ta druga sonda lambda?
Czy zna ktoś sposób na oszukanie drugiej sondy lambda po wyrzuceniu katalizatora? Tylko chodzi o to, żeby to był sposób skuteczny i niedrogi.
Jest prosta metoda na usunięcie Waszego problemu. Jeśli sonda diagnostyczna (ta za katem) jest sprawna, a wywala błąd zużyty katalizator, to można zastosować specjalny emulator w postaci tulejki dystansowej dla sondy lambda diagnostycznej. Przez to że omywa ją mniejszy strumień spalin, wskazania jej są wtedy ok. Jeden z użytkowników tego forum handluje takimi tulejkami (ok 70-80zł). Można też założyć symulator lambda, ale zwykły zakładany na lambdę regulacyjną nie daje rady, trzeba kupować specjalny symulator dla sondy lambda diagnostycznej OBD II , można go sobie też zrobić, jest schemat gdzieś na forum, części kosztują do niego ok 20 zł.
Najprawdopodobniej błąd ten nie wpływa na spalanie ani na osiągi (ja go u siebie mam, i różnicy po rsecie w spalaniu nie widze)
O obu tych sposobach czytałem na forum i z opinii wyrażanych przez kolegów wynika, że oba są zawodne. Spróbuję założyć tulejkę dystansową, może się uda i przestanie świecić. Różnicy w spalaniu i w osiągach nie ma, ale kontrolka świeci cały czas i nigdy nie można być pewnym, że jest to spowodowane tylko tym jednym błędem. Ostatnio zrobiłem diagnostykę i wyświetliło mi trzy błędy.
O obu tych sposobach czytałem na forum i z opinii wyrażanych przez kolegów wynika, że oba są zawodne. Spróbuję założyć tulejkę dystansową, może się uda i przestanie świecić. Różnicy w spalaniu i w osiągach nie ma, ale kontrolka świeci cały czas i nigdy nie można być pewnym, że jest to spowodowane tylko tym jednym błędem. Ostatnio zrobiłem diagnostykę i wyświetliło mi trzy błędy.
a pamiętasz jakie błędy wyrzuciło? czy były one związane z grzałką sondy lambda, czy z niesprawnym katem?
Spróbuj tulejkę, może rozwiąże sprawę. U mnie problem nie rozwiązany, ale przez to że nie mam jak grzebać przy samochodzie.