Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 98r.1.5 D15Z8 - "Czasami nie odpala"

Jarcyn
05-07-13, 17:54
Panowie, mam problem tego typu, iż auto mi gaśnie lub nie chce odpalić.
Czasami jest tak, że jeździ przez cały tydzień a w poniedziałek już nie mogę odpalić.
Pierwszy raz stało się to podczas jazdy, silnik po prostu zgasł. Po przekręceniu kluczyka nie było słychać aby załączała się pompa paliwa.
Auto zaprowadziłem do mechanika aby wymienili mi pompę ale jak na złość auto już na drugi dzień odpalało.
Odebrałem auto pojeździłem tydzień i znowu to samo.
Zaprowadziłem auto z powrotem do tego samego gościa. Auto odpalało na 10-15 sek. po czym gasło.
Powiedzieli, że punktu mechanicznego jest wszystko ok. Zaprowadzili więc auto do elektryka.
I znowu ta sama sytuacja co pierwszym razem, auto normalnie odpalało. Gość nie był w stanie zdiagnozować co jest grane.
Odebrałem auto pojeździłem znowu, tym razem dwa tygodnie i ta sama sytuacja .
Po przekręceniu kluczyka nie słychać aby załączała się pompa paliwowa - cisza. Nie podaje paliwa.
O co chodzi.
Jeżeli ktoś miał podobny problem proszę o poradę bo nie chcę się pchać w koszta i wymieniać wszystko po kolei co możliwe.

PS. Obawiam się, że jak zaprowadzę auto do elektryka to jak na złość u niego będzie odpalać :-). Stąd ten post. Problem pozostanie.

kruczekvu
05-07-13, 18:31
Zobacz czy przekaźnik czasami nie daje znać o sobie
Jeśli masz kogoś z takim samym autem to podmieńcie i powinno się wyklarować czy to jego wina

Jarcyn
05-07-13, 18:56
Przekaźnik po przekręceniu kluczyka "cyka" tzn. słychać go. Tak samo jak auto odpala jak i podczas gdy nie chce odpalić, więc jest ok.
Natomiast pompy nie słychać aby się załączała.

kruczekvu
05-07-13, 20:25
No to immobiliser coś szwankuje
Doskonale zdaję sobie sprawę że takie zachowania się ciężkie do diagnozy ale musisz szukać

Szczur[R]
08-07-13, 19:59
No to immobiliser coś szwankuje
Doskonale zdaję sobie sprawę że takie zachowania się ciężkie do diagnozy ale musisz szukać
immo odcina rozrusznik, nie pompę paliwa. Druga sprawa że migała by wtedy lampka kluczyka na desce.
Kiedy auto nie odpala to kręci rozrusznikiem ? Ja bym obstawiał że skończyły się styki w kostce stacyjki

Jarcyn
09-07-13, 12:57
Rozrusznik kręci.
Pompa paliwa się nie załącza.

A to moja sugestia - czy w takiej sytuacji jak moja może to być aparat zapłonowy?

kruczekvu
09-07-13, 23:40
;2021080]immo odcina rozrusznik, nie pompę paliwa. Druga sprawa że migała by wtedy lampka kluczyka na desce.
No to ciekawe co było u mojej żonki ?
Immo zaczęło jazdy robić ale rozrusznik kręcił jak głupi a żeby tego było mało na desce kompletnie nic się nie działo
Dopiero po zakodowaniu na nowo immo wsio ok więc Twoja teza u mnie się nie pokryła

jacekz
10-07-13, 07:57
Sam fakt cykania nie przesądza o sprawności przekaźnika. Moim zdaniem powinieneś go jednak sprawdzić.

Szczur[R]
11-07-13, 20:05
No to ciekawe co było u mojej żonki ?
Immo zaczęło jazdy robić ale rozrusznik kręcił jak głupi a żeby tego było mało na desce kompletnie nic się nie działo
Dopiero po zakodowaniu na nowo immo wsio ok więc Twoja teza u mnie się nie pokryła

Więc jasno widać że skoro lampka od immo nie migała, to problem leżał gdzie indziej :) może gdzieś styku nie było. Grzebanie rozwiązało problem... na jakiś czas.
Odłącz sobie wtyczkę od sterownika znajdującego się po prawej stronie kierownicy i spróbuj odpalić, sprawdzisz sam.
U mnie odcina rozrusznik. Auto fabryka, żadnych modyfikacji

kruczekvu
11-07-13, 23:59
;2023719]Więc jasno widać że skoro lampka od immo nie migała, to problem leżał gdzie indziej może gdzieś styku nie było. Grzebanie rozwiązało problem... na jakiś czas.
Ponad dwa lata wszystko w jak najlepszym porządku jest więc raczej krótko to nie jest

;2023719]Odłącz sobie wtyczkę od sterownika znajdującego się po prawej stronie kierownicy i spróbuj odpalić, sprawdzisz sam.
U mnie odcina rozrusznik. Auto fabryka, żadnych modyfikacji
To było sprawdzane właśnie wtedy jak cyrki były i tak samo jak piszesz
Jednak wtedy wszystko wskazywało na immo że coś nie tak było
Co i jak nie wiem ale opanowało się sprawę i wszytko gra ;)