Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : butla w miejsce koła zapasowego - estetyka + co z zapasowym?

ViTi
04-07-13, 22:39
Witam

1) takie pytanie zasadnicze (przy opcji butli w miejscu zapasu) co robicie z tym nieszczęsnym kołem?
luzem w bagażniku czy może jakieś wypełniacze etc?

2) bywa tak iż zbiornik na gaz wypycha trochę podłogę bagażnika ("klapę" podłogi) do góry. Ma ktoś na to dobre rozwiązanie? jak zamaskować, może wypełnić etc.....

Rutus
05-07-13, 01:17
1) W niektórych serwisach dają pokrowiec na koło zapasowe z rzepami które w miare dobrze trzymają sie wykładziny bagażnika :) Mam tak w 3 samochodach w rodzinie i jest okej ,tylko tyle że zabiera miejsce :)
2)W większości przypadków nie wypycha ale widocznie ktoś kto zakładał gaz nie pomyslał albo jest wsadzona za duza butla no ale trudno . Najłatwiejszym sposobem bedzie podłożenie albo wyciecie z jakiejś pianki czy czegoś wypełnienia pod wykładzine bagaznika tak aby było równo :)

ma1ster
05-07-13, 08:05
np. w civicu 3d zapasówka jest na tyle mała, że standardowa najmniejsza butla 34L i tak wypycha w górę podłogę na jakieś 3 cm... są butle mniejsze, ale to nie ma sensu, bo co chwila trzeba na stację jechać... można sobie podbudować troszkę konstrukcję podłogi bagażnika, aby leżała wyżej...

A koło zapasowe w pokrowcu pasuje mieć, bo cóż innego z nim zrobić :D

Dodam że kolega ma w ek3 butlę 80L walcową na cały bagażnik... ale to z racji, że co dzień robi 150km do pracy...

bunkerites
09-07-13, 17:31
Mam butle 34 L i podlogi nie wypycha.Zamiast zapasowki mam mniejsza dojazdowke.Minus jest taki ze mozna maks 80km/h jechac na dojazdowce

Rudy_
09-07-13, 18:39
ja zrobiłem sobie podłogę od nowa bo mi wypychało, nowa podłoga z płyty pilśniowej(bo akurat taką miałem) i nóżki podbite filcem co by nie hałasowały a koło w pokrowcu w bagażniku.

pobo22
11-07-13, 21:40
Ja w ej9 kolo przymocowalem do oparcia fotela :) dużego ubytku nie ma jeśli chodzi o miejsce

kubaszow
18-07-13, 09:57
kolo przymocowalem do oparcia fotela
Mam tak samo w EJ6, i caly bagaznik pusty:):)

bObOrObOl
18-07-13, 10:16
Polecam brak koła zapasowego i assistance w pizetju.

Marcin2000
19-07-13, 09:49
W swoim cifie mam butlę na miejscu zapasu o pojemości wodnej 42L (bez podginania pływaka wchodzi +34l gazu), podnosi podłogę o jakiś 1 cm? Widziałem takiego cifa jak mój z butlą 47l i też było OK większe wymagają podklepywania. Co do samego zapasu to jest w pokrowcu który dostałem od gazownika. Znam takich co zamiast koła zapasowego czy dojazdówki wożą tylko po dwa spraye do łatania koła... ja wolę zapas :)) Jak mam trzy osoby w aucie to zapas w pokrowcu idzie za fotel a graty podróżne do bagażnika.

ma1ster
19-07-13, 18:46
Znam takich co zamiast koła zapasowego czy dojazdówki wożą tylko po dwa spraye do łatania koła...

Zapytaj tych ludzi których znasz, jak sobie radzą z takim kołem po sprayu na zakładzie wulkanizacyjnym :D:D:D

lub3cki
19-07-13, 22:33
Mam tak samo w EJ6, i caly bagaznik pusty
pokazcie foty jak to wyglada i jakim sposobem zamocowaliscie zapas do oparcia?

kubaszow
21-07-13, 11:08
http://i.imgur.com/So6Eaok.jpg

lub3cki
21-07-13, 15:25
ja niestety nie posiadam rozpórki więc nie mam pomysłu jak u siebie dojazdówkę zamocować do oparcia żeby to jakoś bezpiecznie i stabilnie siedzialo

pobo22
21-07-13, 16:38
ja fot nie mam ale w materiale zrobiłem małą dziurę przewlokłem łańcuch :p, w stelaż(rz)u oparcia są dziury tam przeciągasz łańcuch zapinasz zawleczką i gotowe. Jak będę mieć czas to cyknę foto