PDA

Zobacz pełną wersję : Koszt Generalnego remontu silnika d14z6

Maciek 1991
04-07-13, 21:35
Mianowicie chodzi o wyremontowanie mojej jednostki pobiera jakieś 3 litry oleju ale chce zrobić generalkę aby modź pośmigać jakieś 200 tyś i tu moje pytanie ile to może kosztować tak orientacyjnie?

CRX1
05-07-13, 01:44
Po rozmontowaniu i ocenie ,czyli weryfikacji części ,można oszacować koszt naprawy.Nie wiadomo w jakim stanie jest Twoja jednostka napędowa i strzelanie kwotami nic nie da.Okaże się dopiero w praniu :-)

bunkerites
05-07-13, 09:49
czesto taniej jest kupic silnik niz robic remont..Zacznij szukac silnika w dobrej kondycji

iljash
05-07-13, 10:48
tez bym wymienil slupek , msle ze zwykly 1.4 nie powinien byc jakos drogi i trudno dostepny

Maciek 1991
05-07-13, 17:42
tylko niewiadomo w jaki stanie będzie jak kupie nowy

Po rozmontowaniu i ocenie ,czyli weryfikacji części ,można oszacować koszt naprawy.Nie wiadomo w jakim stanie jest Twoja jednostka napędowa i strzelanie kwotami nic nie da.Okaże się dopiero w praniu :-)

właśnie napisałem generalkę czyli panewki , głowica, pierścienie, szlify ,uszczelniacze zaworów...
chciałbym wiedzieć ile pieniążków przygotować jako biedny student muszę troszke podkładać!!!

CRX1
05-07-13, 18:39
Nie wiesz w jakim stanie masz wał,nie wiadomo jaki owal i czy gładzie cylindrów nadają się do szlifu.Przy gówicy nie masz pojęcia jak wyglądają prowadnice,gniazda itd co tu planować?
Powiedzmy ,taka prawdziwa kapitalka ,części zacznij od 2K,ale może być więcej .

Zrogi
06-07-13, 08:36
Ja przechodziłem remont ale w B18 żeby to było dobrze zrobione to myślę ze 3000. Powinieneś zrobić szlif cylindrów nadwymiarowe tłoki. Często w cylindrze robi się owal i zmiana pierścieni niewiele da. Trzeba na pewno ocenić bo może sama wymiana uszczelniaczy pomoże a wtedy połowa ceny. Ja bym chyba szukał silnika bo remont droga sprawa.

Guscioren
06-07-13, 09:13
chciałbym wiedzieć ile pieniążków przygotować jako biedny student muszę troszke podkładać!!!
Tutaj właśnie strzeliłeś sobie w stope. Jeżeli chcesz robic kapitalny remont, oczywiście jak Ci silnik jakoś trzyma wymiary. To na samych częściach sie zacznie od 2 lub 3 z przodu. Ostatnio ktoś poruszał temat tłoków na 1 nad wymiar do d14. Dosyć ciężka sprawa, pewnie szybciej dostane tłoki do b18c w nad wymiarze od samego japońca :D

Maciek 1991
07-07-13, 19:32
czyli kupić silnik??
pojeżdżę jeszcze z rok nazbieram kaskę i poproszę któregoś z forumowiczów aby nagrał jakiś silniczek

Powiem tak, silnik ma normalną moc ,super odpala ma normalne spalanie paliwa i nie powiedziałbym ze specjalnie kopci !!

http://allegro.pl/honda-silnik-kompletny-1-4-d14z6-61378-km-i3374348933.html
Tu znalazłem ładnie wyglądający silnik !!
i Panowie czym się kierować przy zakupie używanego słupka ??

bunkerites
08-07-13, 20:20
Z silnikiem uzywanym loteria jest.Najwazniejsze zeby sprzedajacy udzielil ci pisemnej gwarancji.Powiedzmy na 30 dni uzytkowania.

iljash
09-07-13, 01:23
Najlepiej to ze sprawdzonego zrodla , dowiedz sie tez jakie sa koszta wsadzenia 1.6 ( praktycznie tyle samo pali ale jednak juz sie fajniej jezdzi )

Maciek 1991
09-07-13, 08:55
tylko trzeba cały swap kupić no może bez skrzyni

CRX1
09-07-13, 11:43
Ten ,który jest w linku,nie żle wygląda,ale trzeba zdjąc miskę i sprawdzić ,czy ssak pompy nie oberwał.Nie powinien być zatarty ,ale warto sprawdzić.Kwestia ,czy ktoś przyhaczył samą miską ,czy auto miało strzała.W pierwszym przypadku silnik mógł pracować bez oleju,a w drugim wyłącznik uderzeniowy odciął zasilanie i silnik nie pracował.

Maciek 1991
09-07-13, 18:12
Ten ,który jest w linku,nie żle wygląda,ale trzeba zdjąc miskę i sprawdzić ,czy ssak pompy nie oberwał.Nie powinien być zatarty ,ale warto sprawdzić.Kwestia ,czy ktoś przyhaczył samą miską ,czy auto miało strzała.W pierwszym przypadku silnik mógł pracować bez oleju,a w drugim wyłącznik uderzeniowy odciął zasilanie i silnik nie pracował.

bądź przy demontażu upadł !!!

Maciek 1991
21-07-13, 23:03
Jak jest z tą zamianą na ten d16v1 trzeba coś przerabiać , pewnie cały silnik trzeba by było kupić przynajmniej z kompem ???

SebastianJ
24-07-13, 23:54
Mam takie 1.4 na sprzedaż, do niczego nie jest mi potrzebny. Jeśli jesteś zainteresowany to odezwij się i jakoś się dogadamy.