Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Swiecaca kontrolka otwartego bagaznika

IksDe
03-07-13, 18:48
Witam, otoz mam taki problem, gdy mam zamkniety bagaznik, kontrolka swieci ze jest otwarty, natomiast kiedy otworze bagaznik kontrolka gasnie, wiem ze to jest sterowane masowo, rozebralem pobawilem sie wtyczka i nic dalej to samo niestety, wymienialem takze zarowki w liczniku na ledowe(te wieksze wymienialem 5watowki chyba, ale tymi 1,2w tez sie bawilem bo pare bylo przepalonych i wzielem z podswietlenia gornego) no ale co moglo sie zwalic od tego ;d ? Walniety czujnik wtedy ? (Czujnik tam jest wbudowany razem w ten zatrzask zamykajacy wiec raczej slabo z dojsciem do niego).

Seba27
03-07-13, 18:53
Na chlopski rozum, wystarczy zamienic kable ;)

Proccentt
03-07-13, 19:02
Na chlopski rozum, wystarczy zamienic kable ;)

A do B, B do A. Wisisz Sebie flache za rozwiazanie problemu.

IksDe
03-07-13, 19:24
Aha(nie pomyslalbym o tym ; o), jak juz napisalem jest to sterowanie masowe, takze jest jeden kabelek ktory zapodaje mase - i powinnien podawac mase jedynie na zamknietym a nie na otwartym. Pozatym nawet jakby byly dwa kabelki + i - to co by to dalo skoro to zarowka zwykla ;D

piroman
04-07-13, 08:05
no na pewno jak zamieni kable to bedzie ok, co za głupota :D

odepnij kabel od czujnika w bagażniku i sprawdź czy wtedy kontrolka świeci, jeśli nie to ok
potem weź kawałek przewodu i podłącz na krótko do masy, jak kotrolka zaświeci to masz cos nie halo z czujnikiem w bagażniku

PlushaQ
04-07-13, 12:01
Sorry, że się wtrącę bez żadnej merytorycznej podpowiedzi, ale to nie jest "czujnik" tylko "włącznik/wyłącznik", a to różnica. I zgadzam się z metodą zaproponowaną przez piromana.

piroman
04-07-13, 13:22
jak zwał tak zwał
rownie dobrze mogę to nazwać krańcówką czy dwustanowym czujnikiem położenia

PlushaQ
04-07-13, 21:24
jak zwał tak zwał
rownie dobrze mogę to nazwać krańcówką czy dwustanowym czujnikiem położenia

Owszem, ale nie czujnikiem "jako takim"…

IksDe
05-07-13, 04:37
Sorry, że się wtrącę bez żadnej merytorycznej podpowiedzi, ale to nie jest "czujnik" tylko "włącznik/wyłącznik", a to różnica. I zgadzam się z metodą zaproponowaną przez piromana.
Aha, dobrze panie profesorze :D, juz probowalem tego wczesniej i wychodzi na to ze jest walniety,a wiec do zamkniecia.

Infi
06-07-13, 13:29
jak masz 5 gena to trzeba w zamku klapy dogiac odpowiednio taka miedziana blaszke. mi tez kiedys zglupial i palil odwrtonie, na zamknietym ze otwarte po otwarciu ze zamkniety. jak cos to gg 755694

majson
06-07-13, 13:32
Tez jak kupilem HB to juz się paliło. Tak jak napisał Info. Są blaszki i trzeba je odpowiednio ustawic.

IksDe
06-07-13, 14:15
No tam jest jakas miedziana blaszka w tym zamku cos tam nia ruszalem, jak ona powinna byc moze ktos wie ?
i mam 6 liftback 96r
Dobra dzisiaj jeszcze raz zobaczylem to, i udalo sie ;D trzeba ta miedziana blaszke dogiac do takiego okraglego czegos co odbija zatrzask od zamka (jest to zaraz obok tego miedziaka) wystarczy dogiac zeby byl tam jako taki styk, najlepiej sprobowac owinac ale nie trzeba sie nad tym spuszczac bo i tak jak sie otworzy klape to wtedy delikatnie odskakuje i jest masa ;D.

apw911
08-07-13, 11:02
Witam

A pro po włączników/wyłączników - czy miał ktoś problem z tymi od drzwi głównie o tył mi chodzi?

Moja H 5D miała zworkę zamiast włącznika, więc dokupiłem i zamontowałem OEM włącznik używany. Jednak kontrolka cały czas się świeciła więc stwierdziłem, że trzeba coś podłożyć pod włącznik by dodać kilka mm grubości. Przez jakiś tydzień było ok niestety znów się to dzieje zwłaszcza jak jest nierówność drogi albo np. zakręt to kontrolka od drzwi się włącza. Wie ktoś jak naprawić taki włącznik?