Zobacz pełną wersję : Immobilizer civic V
Witam!
Mam takie pytanko, czy w civicku V gen z 1993 r fabrycznie był montowany immobilizer? Otóż mam taki problem jak kupiłem samochód to sprzedawca pokazywał gdzie mam przyłożyć magnes żebym mógł odpalić silnik, tylko ze po pewnym czasie się to popsuło, i nie reagowało wgl na magnes, coś tam pogrzebałem i teraz mam tak że samochód odpalam normalnie bez przykładania magnesu, ale chciałem zamiast tego zamontować taki mikro przycisk ukryty gdzieś w środku. I tu pojawia się pytanie czy można przerobić ten "magnesowy" immobilizer na taki z ukrytym przyciskiem czy muszę kupić coś nowego?
Pozdrawiam, z góry dziękuje za odpowiedz.
Immo to nie zaden magnes, a ty pewnie miales nie immobiliser tylko jakies dodatkowe urzadzenie dzialajace na podobnej zasadzie, co do przelacznika to pare przekaznikow, jakis przycisk i jedziesz ;d.
A nie orientujesz sie co to może być i czy da rade to jakos odłączyć?
Mam w moim to samo. Nad stacyjką jest metalowe kółeczko i tam trzeba przyłożyć takie kółko metalowe z breloczka, wyglądające jak bateria 3V. Niedawno rozbierałem całe auto i znalazłem tajemniczy komputerek w czarnej obudowie pod plastikiem, pod lewą nogą kierowcy. Myślę, że to może być to, tym bardziej, ze nie było jakoś specjalnie fabrycznie zamontowane, ale było widać, ze to dodatkowe ;)
to jest zabepieczenie dokladane przez siec dealerska, a nie fabryczne immo hondy
A nie orientujesz sie co to może być i czy da rade to jakos odłączyć?
Jak chodzi ci o to dodatkowe urzadzenie, to musisz isc po kablach, ktos to montowal i nikt ci nie powie gdzie ;p Co innego gdyby to bylo fabrycznie montowane ale watpie.
no własnie nie wiedziałem czy to było fabryczne czy nie:) ale ciekaw jestem jak to działa bo jak rozbierałem deske i doszedłem do tego o były takie 2 kabelki połączone jak by ze sobą plastikową osłoną termokurczliwą, i ciekawi mnie jak ten magiczny magnes sprawiał ze odblokowywał zapłon, zamiast tego szczerze wolał bym taki "ukryty przycisk" cos ala http://allegro.pl/przyciski-mikrostyk-kluczyk-opel-renault-vw-i-inne-i3361354355.html myślicie że mogło by to zadziałać?
ten magiczny magnes to pastylka dallas-a
dziala tak samo jak immo w kluczyku, czyli zawiera unikalny kod ktory jest odczytywany po przylozeniu jej do tego metalowego kółeczka na desce,
różnica w stosunku do immo jest tylko taka że kluczyka nie trzeba nigdzie przykładać. wystarczy że bedzie w zasięgu anteny
załóż sobie ukryty przełącznik np. na zasilaniu pompy paliwa lub jakimś innym obwodzie niezbędnym do odpalenia silnika
NWM
Jesli ktos posiada schemat immo na pastylkach dallasa prosilbym o podeslanie