PDA

Zobacz pełną wersję : Swieciacy check engine

najman
23-01-08, 23:59
Kontrolka zapala sie dopiero kiedy silnik dobrze sie nagrzeje i razem z nim faluje lub przestaje dziala predkosciomierz a co ciekawe jak wylacze swiatla to predkosciomierz zaczyna dzialac ale kontrolka nadal swieci. Po wylaczeniu i wlaczeniu silnika gasnie ale za jakis czas znowus ie uruchamia. Ktos wie co to moze byc? Wiem o samodiagnostyce ale poki co nie mam do tego glowy bo nigdy tego nie robilem. Jak znajde czas to pojade do jakiegos mechanika tylko chcialbym sie dowiedziec czy to cos powaznego i nic sie nie stanie jesli bede tak jeszcze troche jezdzil...

patyk_lks
24-01-08, 00:07
Zrob diagnostyke to sie dowiesz czy to cos powaznego. Może to jakiś czujnik... Diagnostyka jest banalna więc warto poświęcić 10 minut.

najman
24-01-08, 12:43
Tylko mowie ze nie mam narazie do tego glowy. Chcialbym tylko wiedziec czy moge tak jezdzic narazie.

Whiplash
24-01-08, 12:53
Jezdzic zawsze mozna, ale moze to sie zle odbic na silniku jesli to cos powaznego :(

A tu masz temat o Samodiagnostyce, zajmie to Ci 2min
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=17467

emg
24-01-08, 12:58
jak sie nagrzeje, czy powyżej pewnej prędkości??

najman
24-01-08, 13:04
Nie raczej jak sie dobrze zagrzeje tzn tak z 15min po osiagnieciu odpowiedniej temperatury sie wlacza i przestaje dziala predkosciomierz albo zaczyna falowac. Wieczorem moze sie za to zabiore bo brat zabral mi auto:/ tyle ze po ciemku chyba nic nie zdzialam...

szkari
24-01-08, 13:05
Miałem podobny problem, za parę dni zapiekł się wał korbowy, silnik do wymiany, więc nie bagatelizuj tego!

najman
24-01-08, 13:36
O kurde ale tez tak miales dopiero po nagrzaniu silnika? No to pieknie:]

szkari
24-01-08, 13:58
tak, po nagrzaniu silnika zaczeły obroty falować 500-1500, potem przestał działać obrotomierz, kontrolki świrowały, spadły paski klinowe, a potem tylko laweta i bezcenna mina mechanika w hondzie wieliczka jak oglądał wał -> o_O

czytałem na forum że falowanie obrotów to jakaś sonda lambda, to pomyślałem "a to jeszcze pojezdze 2 dni i do mechanika", więc jestem przewrażliwiony na punkcie usterek i ostrzegam innych

najman
24-01-08, 14:05
Ale u mnie obroty nie faluja tylko predkosciomierz, w zakrecie 0 - (do- i w zaleznosci z jaka poruszam sie predkoscia aktualnie) lub w ogole nie dziala a jak wlacze swiatla to dziala;) Kontrolki mi nie swiruja, ale jutro postaram sie pojechac do mechanika jakiegos.

skolopendra
24-01-08, 14:07
sprawdź czujnik vss w skrzyni

najman
24-01-08, 15:10
Jutro chyba sie przejade do uzytkownika rem36 tzn do jego warsztatu pod Warszawa i bede wiedzial o co chodzi a przy okazji dowiem sie szczegolow remontu silnika ktory mnie czeka:]

Jacobs34
23-01-11, 18:13
Witam. Mam taki problem. Od niedawna zaraz po nagrzaniu silnika zapala mi się check i nie chce zgasnąć? Zaczęło się tak dziać od momentu podłączenia gazu do auta. Komp nie wywala żadnych błędów poza jednym ale raczej nie ma on związku (nie jest podłączony jeden kabel od alternatora, ponieważ po przejściu na mpfi nie zmieniłem alternatora na ten z 4 pinami i tak jeden sobie wisi). Co może być przyczyną ma ktoś jakiś pomysł? Pozdr

sivy
23-01-11, 19:15
Co może być przyczyną ma ktoś jakiś pomysł? Pozdr
mysle ze to przez gaz jeśłi nie masz sekwencyjnego wtrysku lpg

Jacobs34
24-01-11, 08:59
Brak sekwencji, założony jest BLOS, tylko co może powodować zapalanie się checka? Dodam że jak przełączę na benzyne podczas jazdy to on nadal się pali i nie gaśnie:( Żadnych objawów nie ma typu szarpanie czy falujące obroty, pali się i irytuje:p