Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem z rozrusznikiem.

Kwapcio23
01-07-13, 11:55
Witam,

Auto Vgen, silnik D-seria.
Problem był taki, że auto nie chciało odpalać, kluczyk, zapłon i próbując kręcić słychać tylko takie "tyk" z rozrusznika i auto nie odpala. Najpierw działo się tak raz na jakiś czas i auto po 4-5 próbach odpalało, potem już nie dało się uruchomić silnika. Kupiłem drugi używany rozrusznik, było ok i pojawiło się to znowu. Odpaliłem na popych, raz, drugi, wróciło do normy, po miesiącu to samo. Nie miałem czasu się tym zająć, więc na pych, znów wróciło do normy i teraz po miesiącu problem wrócił. Rozkręciłem właśnie oba rozruszniki. W starym nie było praktycznie dwóch szczotek, w tym są eleganckie.
Internet podpowiada, że może to być automat rozrusznika. Mówiono mi aby próbować w niego stuknąć bo po prostu się podwiesza. Ani w starym, ani w tym rozruszniku nic to nie dawało.
Pytania:

1. Czy to na pewno automat, a nie coś jeszcze innego?
2. Jeżeli automat, to co może wpływać na ewentualne jego uszkadzanie, skoro dwa rozruszniki padły?

zakit
01-07-13, 12:37
albo masz słabą mase akumulatora, albo poprostu pecha i padly ci dwa rozruszniki - oddaj do regeneracji i bedziesz miał "nowy" - poprostu padają szczotki w rozruszniku.

Kwapcio23
01-07-13, 13:34
albo masz słabą mase akumulatora, albo poprostu pecha i padly ci dwa rozruszniki - oddaj do regeneracji i bedziesz miał "nowy" - poprostu padają szczotki w rozruszniku.

Napisałem, szczotki w tym który padł teraz są w porządku. Masy wszystkie czyściłem.

Kwapcio23
03-07-13, 10:23
Automat wymieniony, koszt 30 zł. na razie działa ok.

MichalS394
03-07-13, 20:30
Winowajcą może być przekaźnik, nie wiem jak Vgen, ale w VI jest przykręcony do plastiku pod kierownicą. Rozepnij kostkę i wyczyść styki

TomiNeo
03-07-13, 23:07
Takie "tyk" też miałem co parę przekręceń kluczyka rozrusznik zaskakiwał, okazało się że zużyta była miedziana szczotka wewnątrz rozrusznika, automat się wysuwał ale nie dawał prądu na silniczek bo szczotka nie łączyła.
W moim wypadku wystarczyło podkładkę o grubości 1mm podłożyć i jeździ do dzisiaj.