PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zdjąć tarcze hamulcowe

pafcion
23-01-08, 13:31
Witam hondziarze,

mozę się troszkę zblaznie ale mam problem ze zdjeciem tarczy hamulcowej z przodu w EU7. Zdjąłem zacisk hamulcowy, odkręciłem 2 wkręty (na srubokręt krzyzakowy od strony srób koła) i tyle. Według mnie nic więcej nie powinno tarczy trzymać, powinna odejść od piasty. Niestety ona ani drgnie. Nie odkręcałem nakrętki łozyska bo stwierdziłem ze ona trzyma piastę i jak ją odkręcę to mi wyjdzie piasta z półosi a nijak to si ema to samej tarczy. Powiem szczerze zę tarcza dostała kilka młotków (myślalem ze troszke przyrdzewiała do piasty) ale i to nic nie pomogło. Poradzcie cos bo czas juz tarcze wymienic a nie moge ich zdjąć. Próbowałem tylko z prawej strony wiec nie wiem czy po lewej sytuacja sie powtórzy czy pojdzie z górki.

agent
23-01-08, 13:35
W Hondzi nie zmieniałem ale w innym aucie tak. One się trochę zapiekają i trzeba im konkretnie młotem przyłożyć. Poza wkrętami nic ich nie trzymało.

pafcion
23-01-08, 13:45
Dokładnie wyglądaja na zapieczone, ale powiem szczerze mlotka nie zalowalem, balem sie ze mi peknie ta tarcza ktora jest zalozona i jak do domu wroce z garazu :). No ale moze nie potrzebnie, trzeba mocniej przylozyc albo jakim WD40 psiknac miedzy tarcze a piaste.

agent
23-01-08, 15:52
Zmieniałem w Citroenie i młotkiem nie pukałem ale napier... łem. Już teść szedł coś konkretniejszego poszukać ale zeszła. Wszytko zależy od masy młotka :). Za to nowa po przeczyszczeniu piasty weszła bez mrugnięcia. No i zamachnąć się dobrze też trudno jest tam.