Zobacz pełną wersję : Uszczelka pokrywy zaworów VIIgen. d16v1 2004 - gdzie kupić?
picasso2000
30-06-13, 19:57
Potrzebuję oddać samochód do regulacji zaworów. Mam jednak problem z dostępnością uszczelki do pokrywy zaworów.
Obecnie założona jest 12341-PLC-000 (wynika to z faktur poprzedniego właściciela).
Gdzie mogę nabyć taką uszczelkę w sensownych pieniądzach, bo mam problem ze znalezieniem.
To jest zestaw czy tylko sama uszczelka?
Sprawa jest dość pilna prosiłbym o pomoc w tej kwestii.
Jeśli chcesz oryginał to w ASO a jeśli zamiennik to jest tego trochę, ja ostatnio brałem z hdmot (http://hdmot.pl/)
picasso2000
30-06-13, 21:48
A w ASO ile kosztować może oryginalna 12341-PLC-000?
I jak się ma jakość zamiennika firmy ELRING ?
Oryginał do EP3 w ASO - 70.11 PLN, kupowałem ostatnio.
To do D16V1 pewno połowę tego, więc po co szukać zamienników?
picasso2000
30-06-13, 22:42
Tak tylko najchętniej bym zamówił wysyłkowo, bo do ASO trochę kilometrów mam.
Najbliższe ASO Hondy jakie mam to Rzeszowskie Sigma Car na Krakowskiej 319
Przeglądałem przedtem Haparts.pl ale klikając po modelu w menu, czyli CIVIC, ukazują mi się kategorie do
IV [1988-1991]
V [1992-1995]
V [1992-1995]
VI [1996-2000]
VI [1996-2000]
A gdzie VII?
Trochę to nielogicznie rozwiązane.
Osobiście wolałbym oryginalną uszczelkę skoro była zamontowana przez poprzedniego właściciela oryginalna.
Czy potrzebuję tylko uszczelkę pokrywy czy jeszcze jakieś uszczelki dodatkowe też?
Ja mialem REINZ i elegancko wszystko. Cena nie wiem ike ale sporo nizsza niz napisales:))
picasso2000
01-07-13, 00:54
Nkckuba jaki symbol dokładnie?
Picasso - napisz maila do haparts.pl , nie wszystko na stronce mają. W mailu napisz vin auta i czego potrzebujesz (org i zamiennik)
Tapatalk
Dziś trafiłem przypadkiem:
http://jdmshop.eu/Uszczelka-pokrywy-honda-15-53736-01
Robertos23
02-07-13, 22:37
Ja kupowałem tylko taką uszczelkę zewnetrzną pod dekiel zaworów Elring EL270471 i od roku mam spokój. W intercarsie jest po 42zł
Przeglądałem przedtem Haparts.pl ale klikając po modelu w menu, czyli CIVIC, ukazują mi się kategorie do
IV [1988-1991]
V [1992-1995]
V [1992-1995]
VI [1996-2000]
VI [1996-2000]
A gdzie VII?
Trochę to nielogicznie rozwiązane.
Napisz do nich albo zadzwoń na pewno mają :)
Tak nawiasem mówiąc, to nie koniecznie musisz ją wymieniać. Ostatnio regulowałem zawory przy przebiegu 100 tys, zostawiłem starą i wszystko ok. wcześniej też nie była wymieniana pomimo dwóch regulacji.
picasso2000
03-07-13, 23:10
Napisałem jeszcze raz email do Haparts.pl, otrzymałem bardzo rzeczową i miłą odpowiedź.
Co do wymiany uszczelki, problem w tym, że to trochę loteria bo gdy coś się stanie ze starą, a trudno przewidzieć w jakim jest stanie albo czy uda się bez problemu zdemontować pokrywę nie uszkadzając uszczelki, to w tym momencie będę musiał do domku wracać na piechotę i czekać aż przyjdzie nowa uszczelka zostawiając samochód u mechanika na kilka dni.
Więc nie wiem czy w tym momencie nie ryzykuję. Choć przyznam, że te 50zł wolałbym przeznaczyć na coś innego w związku z samochodem.
Mam tutaj trochę dylemat.
Założona jest raczej oryginalna uszczelka, która była wymieniana w ....prawdopodobnie 2008 roku sądząc po fakturach, choć może i drugi raz tez była wymieniana ale tego nie odnotowano. Trudno powiedzieć.
Dodam jeszcze, że coraz bardziej mi się to auto podoba mimo mankamentów jak na przykład problem łożysk, który pewnie za jakiś czas i mnie będzie dotyczył.
Coś w tym aucie jest. Jeszcze go nie czuję na tyle by się przywiązać, ale podoba mi się bryła tego samochodu, funkcjonalność i zarazem prostota.
Robertos23
05-07-13, 10:13
jeżeli nie masz podcieków z tej uszczelki to ją zostaw w spokoju, odtłuśc dobrze powierzchnie przed montażem i oczyść uszczelkę z nadmiaru oleju
zgadza się jak nie cieknie to nie ruszaj,bo bedziesz musiał dodatkowo wymienić oringi pod śrubami więc dodatkowy koszt dojdzie.
picasso2000
10-07-13, 18:18
Dzisiaj okazało się, ze uszczelniacz świecy jest do wymiany. Drugi też w nieciekawym stanie. Jeden był wymieniany przez poprzedniego właściciela co udokumentowane jest na fakturze.
Uszczelka oryginalna jest już w takim sobie stanie. Więc najpierw zamówiłem Elringa, samą uszczelkę, by mieć ją na wszelki wypadek, ale musiałem wymienić ją na komplet z uszczelniaczami na świece.
Oringi chyba nie są konieczne do zmiany przy wymianie uszczelki? ...są?
Nie są,ale jak kupiłeś to wymień :) kasa żadna a masz spokój.
Tapatalk