Zobacz pełną wersję : parowanie tylnej szyby
Witam,
czy spotkał się ktoś z problemem parowania tylnej szyby ?
Podczas jazdy nawet 1 os. (głównie gdy pada deszcz) paruje tylko tylna szyba. nawet z włączoną klimatyzacją. Po załączeniu ogrzewania problem oczywiście znika ale po wyłączeniu znowu po jakimś czasie się pojawia. Co jest ? Czy da się to jakoś wyeliminować ?
Pozdrawiam,
Robanio
Sprubuj dokręcic gumowe odboje na pokrywie bagażnika,może masz niedomknięty bagażnik ?
Jeszcze jedna przyczyna moze być zabrudzenie szyby...
Miałem tak w swoim starym aucie, wszystkie byly w porzadku a tylko jedna sie zaparowywala az w koncu przyszlo oswiecenie :) tzn slonce i zobaczylem ze na tej szybie jest jakis brod ktorego normalnie widac nie bylo
A gdy masz włączoną klimę to nawiew masz jak ukierunkowany, bo to też ma znaczenie jak obiega kabinę powietrze.
Wilgoć w środku, najgorzej zapewne jest kiedy zaczniesz jazde... Mi pomaga w tej różnicy temperatur nawet milimetrowe otworzenie szyby przy grzaniu w środku, wilgoć z ciepłem odparuje i jest ok. A odtłuszczanie szyb przydaje się bo mniej prarują lub wogle.
browocofil
14-11-09, 23:40
A może masz mokro w bagażniku? Nie wiem czy miałoby to znaczenie - rzucam tylko pomysł
Nie wiem czym jeździ autor tematu ale powiem o sobie.
W moim coupe jest sucho, jedynie pojemniki typu płyn do spryskiwaczy lub płyn chłodniczy są powiedzmy mokre, woda się na nich skrapla, wykładzina "podłogowa" bagażnika, sucha tyle, że zimna, pod nią tam gdzie zapasówka itp sucho jak na pustyni. Dla mnie to raczej zwykła różnica temperatur przy obecnej pogodzie.
ja też miałem ciągłe parownie szyby właśnie w szczególności tylniej poczytajcie moje posty "zalane auto"
wodaw bagażniku pod wykładziną.
Tylna szyba zaparowuje w tych warunkach w kazdym aucie. W Civicu problem nie jest nazbyt dolegliwy, bo do tylu i tak niewiele widac, nawet jak szyba jest czysta... ;)
wodaw bagażniku pod wykładziną.
Nie mam nigdzie wody i nic u mnie nie pływa... dzis tylko zauwazylem "skroplenie sie wody na klapie bagaznika od wewnatrz" czyli to tylko roznica temperatur i wilgotnosc powietrza.
Nie mam nigdzie wody i nic u mnie nie pływa... dzis tylko zauwazylem "skroplenie sie wody na klapie bagaznika od wewnatrz" czyli to tylko roznica temperatur i wilgotnosc powietrza.
ta uwaga jest do autora problemu a nie do Ciebie