Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dopieszczenie Hondy - problem po wymianie rozrządu.

SIV-tec
22-01-08, 22:35
Robię wszytko aby honda była w idelanym stanie technicznym i wizualnym....
Po oderaniu od lakierników - problem z kompem... naszczęście rozwiązany a teraz....

Mam wielki problem po wymianie rozrzadu.

Na samym początku zostałem poinformowany że rozrząd był przesunięty ( nie odczuwałem tego w żaden sposób jeżdząc autem od pół roku) Mechanik ustawił rozrząd tak jak fabryka przykazała no i lipa czy jak wróci do poprzedniego ustawienia powinno być ok??

Po odebraniu z warsztatu auto wogóle się nienapedzało 30KM/h 2 bieg i sie dławilo strasznie i pod mała górkę nie mogłem podjechac, zatrzymałem sie ze strachu i dzwonie do warsztatu - powiedzieli, że trzeba zawróci i zobaczą co i jak...
problem polegał na przestawionym zapłonie - zrobili miało byc okey.....
no ale niestety nie jest ,fakt poprawa jest pod górkę już podjade ale wyprzedzac to moge zaprzeg konny.....
Jak myślicie czy to coś poważnego ??
co może byc nie tak??
co mogę wymagac od warsztatu?
Na samym początku zostałem poinformowany że rozrząd był przesunięty ( nie odczuwałem tego w żaden sposób jeżdząc autem od pół roku) Mechanik ustawił rozrząd tak jak fabryka przykazała no i lipa czy jak wróci do poprzedniego ustawienia powinno być ok??

Dzisiaj oddałem auto i czekam na efekty

mis3u
23-01-08, 14:36
Oddałeś sprawne auto do machanika a odebrałeś zepsute - spoko :) . Możliwe że on teraz źle poskładał i dalsze dostosowywanie do złego ustawienia jak przestawianie zapłonu jest bez sensu. On Ci tego nie naprawił tylko zepsuł. Jeśli przed wizytą u mechanika auto jeździło bez zastrzeżeń to ja bym kazał mu to w ramach reklamacji naprawić.

Gruszka
23-01-08, 16:37
Wydrukuj z manuala rysunki jak powinny byc ustawione znaczniki na kolkach (w D15Z3 jest troche inaczej niz np. w D14A2 czy D16Y3) i pokaz mechanikowi. To bardzo mozliwe, ze przestawili Ci teraz rozrzad... Z tym zaplonem tez podejrzane... Jak sprawdzili, ze byl przestawiony? Cos czuje, ze ladnie Cie naciagaja... Mecz ich dopoki nie bedziesz mial auta sprawnego i wiecej z ich uslug nie korzystaj. Taka mam koncepcje.

Pzdr.

Cairo
23-01-08, 17:49
No kurcze z tego co mówisz, to goscie się na robocie chyba nie znają. Objawy wręcz idealnie pasują do przestawionego rozrządu.
Zrób tak jak mówi Gruszka.

SIV-tec
23-01-08, 22:15
Powiem tak odebrałem auto i na szczęście jest wszytko w porządku ustawili rozrząd zgodnie z tym co było poprzednim razem a nie na fabrycznych znakach.
Co do warsztatu to korzystam z ich usług od dłuższego czasu i pierwszy raz było coś nie tak.

Teraz czeka mnie naprawa nawiewu i wymiana żarówek w konsoli nawiewu i jeden z etapów dopieszczania hondzi bedzie zakończony

Lechuuu
28-01-08, 15:36
Tak to jest z rozrządem w Hani... jest dużo silników, a 3 ustawienia według ksiązki... jesli ustawisz według danych dla innego silnika, to Hanka nie pojedzie :( Przerabiałem już to... ;) :)

descanting
30-01-08, 17:39
no tak : rozrzad to robota precyzyjna - scisle wedlug znacznikow i zebow na kolach rozrzadu musi byc bo przeciez od tego w linii prostej zalezy skoordynowanie faz wdechu/wydechu silnika !

Nie dziwota ze przesuniecie jednego z kolek chocby i o jeden zabek w stosunku do wzoru spowodowalo zamieszanie w pracy silnika.

Rozrzad to jeden z najwazniejszych o ile nawet najwazniejszy eleemnt pracy silnika i cyklu spalania (sterowania spalaniem). Uwazam ze poswieca sie temu stanowczo za malo uwagi

SIV-tec
21-02-08, 10:02
Rozrzad to jeden z najwazniejszych o ile nawet najwazniejszy eleemnt pracy silnika i cyklu spalania (sterowania spalaniem)
Chyba u mnie niestety pojawił się problem ze spalaniem - niewiem czy to możliwe czy czy może rozsypało się coś innego ale po zmianie rozrzadu auto pali w mieście około 11litrów co jest kosmicznym rezultatem biorąc pod uwagę, że wcześcniej palił poniżej 8litrów....