PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odpalaniem, raz odpala a raz nie.

Pitbull
22-01-08, 17:22
Witam wszystkich, oczywiście użyłe opcji szuka ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
otuż tydzień temu kupiłem honde civic z 96 roku D15Z3, no i jest problem z odpalanie, tzn np. rano ide odpalic to 2,3 razy przekreci i juz łapie a czasem jest tak że nawer kręce rozrusznikiem po 3 razy i dopiero za trzecim odpala, a czasem wogóle nie che odpalić, wtedy jak mi powiedział poprzedni właściciel zdejmuje kleme z akumulatora na jakies 5 sekund zakładam i hania odpala od pierwszego jakby nigdy nic.
Nie mam pojęcia w czym tkwi problem, może coś z immobiliserem jest zrąbane, tak jakby czasem paliwo odcinał, no nie mam pojęcia, prosze o rade i pomysły jak to naprawić.

Pozdro

mirasek
22-01-08, 18:34
Klemy to ja bym nie zdejmował, chyba że chcesz potem wykonywać procedure uzbrajania SRS ;)

Sprawdź styki w kopułce i palec, mogą być zasiarczone lub wypalone. W drugiej kolejności kable WN. Może to też mieć związek z tym czym wspominałeś w innym temacie, czyli rzekomym brakiem żarówki check engine, skoro poprzedni właściciel cudował z odłączaniem aku.

tommee25
22-01-08, 19:08
Również odradzam zdejmowanie klemy
Spróbuj jeszcze tak: przed uruchomieniem rozrusznika 3-4 razy przekręć kluczyk w pozycję zapłonu i poczekaj za kazdym razem ok 5 sekund, az pompka paliwa zassie paliwo. Po tej operacji dopiero zacznij uruchamiac silnik. Ja tak czasami mialem ale nie wiem z jakiego powodu, raz sie tak dzialo a drugi raz nie. Być może jest to kwestia cofającego się paliwa bądz uszkodzonej pompy paliwa. Co prawda ja mam D14A8 ale mysle, ze u Cieie też warto to sprawdzić.

Cairo
23-01-08, 17:52
Tylko jeżeli manewr z klemą jest 100% skuteczny to nie będzie wina ani pombpy ani kabli, zaplonu czy jakiegoś tam palca :), prawdopodobnie sam dobrze kombinujesz, ale nie potrafię Ci pomóc.

Pitbull
23-01-08, 18:49
Dzisiaj postanowiłem zrobić test: włożyłem kluczy, przekręcięłm, zapaliły się wszystkei kontrolki(oprucz check engine, problem opisany w innym temacie) poczekałem tak z 10 sekund aż wszstko pozgasza i hania zapaliła od pierwszego, po zgaszeniu auta poczekałem az ikona z kluczykiem przestanie mrugać i dopiero wyjąłem kluczy, Robiłem tak juz ze 3 razy i hania pali od pierwszego :d

pozdro