Zobacz pełną wersję : VTEC jak to właściwie działa?
Panowie nie wiem czy w dobrym dziale, jeśli nie to prośba o przeniesienie. Mianowicie mam pytanie jak to się dzieje z tym VTEC'iem, że załącza się on dajmy na to przy 5k obtorów. Jest sworzeń, który spina odpowiednio dźwigienki, ale zastanawiam się w jaki sposób się to dzieje, że przy 5k obrotów sworzeń potrafi śmignąć na swoje miejsce? Przecież te zawory chodzą wtedy na takiej szybkości, że ciężko mi to sobie wyobrazić... :D
https://www.youtube.com/watch?v=AcT_ZyY3F0k
No nie wierze.....no poprostu nie wierze.
zastanawiam się w jaki sposób się to dzieje, że przy 5k obrotów sworzeń potrafi śmignąć na swoje miejsce?
Na YT znajdziesz animacje prezentujące zasadę działania VTECa a na Wiki opisy :)
Poza tym nie zawory tylko krzywki na wałku.
EDIT: Oooo kolega karwal już cie trochę lekko wyręczył:rolleyes:
A kto mówił że zawory? No jak krzywki, litościiii? nie widzisz na filmiku że obracają się cały czas??? Są na stałe, więc u Ciebie jest coś nie halo, haha :D Wiem jak to działa, tylko nie wyobrażam sobie momentu w którym sworzeń wskakuje w odpowiednie miejsce i blokuje dźwigienki(NIEKRZYWKI I NIE ZAWORY !!). Tylko o to pytałem, ale nie ważne, nie ma się co rozwodzić jednak z tego co widzę...
no przeciez masz na filmiku pokazane i opisane ??
zawor vtec sie otwiera
cisnienie oleju sprawia ze wskakuje na swoje miejsce kiedy zawory na danym cylindrze sa zamkniete
A kto mówił że zawory? No jak krzywki, litościiii? nie widzisz na filmiku że obracają się cały czas??? Są na stałe, więc u Ciebie jest coś nie halo, haha Wiem jak to działa, tylko nie wyobrażam sobie momentu w którym sworzeń wskakuje w odpowiednie miejsce i blokuje dźwigienki(NIEKRZYWKI I NIE ZAWORY !!). Tylko o to pytałem, ale nie ważne, nie ma się co rozwodzić jednak z tego co widzę.
Pyta, a potem wyśmiewa wytłumaczenie... Ciekawy przypadek.
Wytłumaczenie? Jak się nie wie co się pisze, albo nie wie się jak działa to lepiej się nie wychylać :) Pierwsze słyszę żeby krzywki się "zapinały", "załączały", po za tym nie wniosłeś nic do tematu więc nie wiem o co plujesz :D Przeczytaj od nowa i zastanowsię, w którym momencie napisałem że nie wiem jak działa VTEC?
@lachuma o to chodziło, kiedy są zamknięte :) więc teraz rozumiem, dzięki.
bednar_ek35
28-06-13, 23:18
Rębacz jak zadajesz takie podstawowe pytanie co.stary wyjadacz w temacie Hondy wogóle nie powinien zadać:)
To co sie dziwisz że forumowicze tak reagują:)
Jak działa VTEC? Jak to jak?! Kopa w plery daje i tyle:p
No i ładnie ryczy;)