Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : videorejestrator

Tomasz83
28-06-13, 13:06
Witam,
zakupiłem urządzenie Mio Mivue 338, w zestawie posiada ładowarkę z kablem o długości 350 cm.
Z racji tego że chcę żeby urządzenie działało cały czas, najlepszą opcją byłoby podłączyć się pod gniazdo zapalniczki w bagażniku, a te przy konsoli środkowej zostawić wolne pod np. nawigację albo telefon.

Czy ktoś już z Was podłączał zasilanie z gniazda zapalniczki w bagażniku?
Próbowałem "dołem" tzn. pod fotelami ale gdy wychodzę pod przednim fotelem kierowcy to zostaje mi jakieś 80 - 100 cm przewodu a to za mało żeby poprowadzić go do szyby tak żeby był niewidoczny i potem w miejscach gdzie szyba łączy się z karoserią. Efekt końcowy chciałbym żeby był taki że kabelek będzie jak najmniej widoczny. Kamera chcę żeby była zamontowana między szybą, a lusterkiem.

Możecie podzielić się swoimi doświadczeniami, może ktoś już próbował podłączyć podobne urządzenie w tym miejscu i wie jaką długość kabla będzie potrzebne?

butler.gdansk
28-06-13, 13:16
Ja rozebrałem tunel środkowy, podłączyłem się pod przewody zapalniczki, przewód skierowałem pod radio, pod schowkiem pasażera w kierunku prawego słupka.
Następnie schowałem go za tym prawym słupkiem i podsufitką, kable wychodzą w okolicy czujnika deszczu/zmierzchu.
Analogicznie podłączyłem kable AV które podpiąłem pod fabryczną nawigację.
Tu na fotce widać trochę rejestrator, oraz obraz z rejestratora na ekranie.

http://img109.imageshack.us/img109/9264/eafk.jpg

http://img29.imageshack.us/img29/2356/59po.jpg

Tomasz83
28-06-13, 13:22
Bardzo fajnie pomyślane :-)

Miałeś jakiś manual do tego jak rozkręcić czy rozebrać tunel środkowy? Nie wiem w ogóle jak zacząć.
Piszesz, że podłączyłeś się pod przewody zapalniczki, ale w taki sposób że dalej jest w niej prąd czy już niestety nie? I znów pytanie o to jak to zrobiłeś? :-)

h16v
28-06-13, 13:30
A czy ktoś z Was nagrywa podobne filmy korzystając ze smartphona? Jeśli tak to jaki program się do tego by dobrze nadawał? Przykładowo standardowy soft w S3 generuje koszmarnie wielkie pliki.

butler.gdansk
28-06-13, 14:13
1. Przesuń oba przednie siedzenia max do przodu. Po bokach tunelu z tyłu ukażą Ci się zaślepki, a pod nimi śrubki które trzeba wykręcić.
2. Przesuń oba przednie siedzenia max do tyłu, i masz to samo, tylko z przodu.
Tunel można wyciągnąć, jedynie trzeba przy podnoszeniu rozpiąć wtyczkę zapalniczki (która jest na konektorach) oraz ewentualnie wtyczki od podgrzewania siedzeń.
Ja przeciąłem zupełnie kable od zapalniczki i zrobiłem rozgałęzienia bo dodatkowo z tego miejsca oprócz rejestratora mam zasilone tuner DVB-T, CB radio, ekrany w zagłówkach, moduł AV do nawigacji oraz dodatkowe gniazdo zasilania 12V w tylnej części tunelu (dla pasażerów z tyłu). Zapalniczkę oczywiście podłączyłem po rozgałęzieniu.
Żeby puścić przewód w kierunku prawego słupka bez rozbierania konsoli środkowej możesz upchnąć przewody od jej spodu, następnie jak najgłębiej za schowkiem.
Kłopotów może stworzyć przepuszczenie dalej do słupków... Otwórz drzwi pasażera i wyciągnij tą trójkątną osłonę - jest na zatrzaskach. Za pomocą drutu powinieneś sobie poradzić.
Ja rozbierałem całość bo musiałem podłączyć się do instalacji znajdującej się za schowkiem, musiał byś sam ocenić czy dasz radę.
Jeśli jednak ocenisz że schowek trzeba wyjąc to musisz wiedzieć że oprócz tunelu środkowego musisz wyciągnąć trójkątną osłonę z lewej części samochodu, plastik co jest nad nogami kierowcy, panel środkowy (ten ze uchylanym schowkiem), i dopiero schowek pasażera można zdemontować.
Skąd jesteś?

Tomasz83
28-06-13, 15:08
Dzięki za spory opis, wydaje się to łatwe, ale kilka pytań :-)

Co do kabli od zapalniczki, jestem laikiem jeżeli chodzi o elektrykę i nie wiem jak to najlepiej zrobić - efekt jaki chciałbym mieć to taki żeby dalej zapalniczka działa, a kabel zasilający miałby skąd brać prąd.

Czy mogę wykorzystać jakoś to gniazdo zapalniczki z tylnej części tunelu (to dla pasażerów z tyłu)? Może można je jakoś "wepchnąć" do tunelu, a dziury i tak nie będzie widać bo jest zaślepka od wewnątrz?

Przewód tak jak piszesz, chcę puścić w kierunku prawego słupka i bez rozbierania konsoli - o której trójkątnej osłonie piszesz?

Jestem z Żar, woj. lubuskie.

butler.gdansk
28-06-13, 15:24
Do zapalniczki dochodzą dwa przewody. (+) i (-).
Ja przeciąłem oba i zlutowałem rozgałęzienia.
Coś jak to:

http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/dod._gniazdo/male/rozdzielacz.jpg

A tak w ogóle próbując zabierać się za cokolwiek to polecam Ci przeglądnąć tą stronkę bo są na niej chyba wszystkie fotki z demontażu jakie potrzebujesz.
http://www.trafo.za.pl/honda/
EDIT:
Jak otwierasz drzwi z obu stron patrząc od zewnątrz masz takie około 12-15cm plastikowe trójkątne osłony.
By je zdemontować to trzeba ostrożnie podważyć.

agrttc
28-06-13, 15:51
http://m.youtube.com/watch?v=Ck9W9eBZ1z0
Tu jest filmik jak zdjąć konsolę ( i przy okazji jak wyjąć radio)

Tomasz83
28-06-13, 16:35
Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi, w najbliższej wolnej chwili popróbuje.