Zobacz pełną wersję : soft turbo z turbiną VTG
Co myslicie o zrobieniu soft turbo do d16z6 z turbiną która posiada zmienna geometrie łopatek. Wiecie jakie turbiny posidaja takie "cóś"??
te z vw posiadaly chyba tdi 110 KM i mocniejsze
Nie rób tego.
Silników nie przerabia sie w oparciu o takie cosik. Zwykła turbinka wystarczy.
"takie turbiny przy nisko budżetowych projektach szybko się poddadzą bo egt nie zawsze będzie wystarczająco niskie."
bajki o egt radzę przekonsultować z osobami, które się takim rzeczami zajmowały w realu, a nie na klawiaturze.
Turbina z diesela może być używana do doładowania silników benzynowych pod warunkiem, że NIE BĘDZIE MIAŁA zmiennej geometrii łopatek. Tak więc założyciel ma juz odpowiedź na swoje pytanie. Jest problem z wysterowaniem tych zmian i nie opłaca się w to bawić ( o ile jest to w ogole możliwe, bo już nie pamiętam ).
Co myslicie o zrobieniu soft turbo do d16z6 z turbiną która posiada zmienna geometrie łopatek.
a po co sobie zycie utrudniac tam gdzie nie trzeba ? :)
dzieki. rozjasniło mi to sprawe :)
bajki o egt radzę przekonsultować z osobami, które się takim rzeczami zajmowały w realu, a nie na klawiaturze.
Właśnie cytowałem kogos kto sie tym zajmuje. Z tym ze z innego forum i akurat nie w hondach.
to pogadaj sobie z ludzmi ze skandynawii, którzy pakują do benzyniaków holsety z cięzarówek i robią moce na poziomie 700 i więcej KM...specjalnie obnizają egt do 600C, tak?
Ale soft to nie jest 700KM i na pewno projekt ma wiekszy budzet.
Nie zmienia to faktu ze VTG za bardzo sie nie nadaje do turbienia z6 na sofcie.
ale temperatura spalin jest praktycznie taka sama. czy to soft turbo czy nie-soft.
a tak do tematu.. turbosprezarka o zmiennej geometrii lopatek to VGT (variable geometry turbine), a nie VTG..
pierwszy raz slysze zeby ktos na holsecie obinzal EGT, te turbinki sa praktycznie niezniszczale
pierwszy raz slysze zeby ktos na holsecie obinzal EGT, te turbinki sa praktycznie niezniszczale
łyknij szklankę wody i przeczytaj jeszcze raz mój ostatni post.
markos, masz rację, ale niektórzy też przestawiają dwa ostatnie człony i mówią variable turbine geometry więc oba zwroty są raczej poprawne ;)
dobra, dziwnie to napisales, dwuznacznie mozna to zrozumiec ;)
ma ktos moze jakies przykladowe mapy takiej turbinki ?