PDA

Zobacz pełną wersję : Czy serwisujecie swoje hanki po upływie gwarancji w ASO?

Putin
22-01-08, 10:50
Czy warto tylko za samą pieczątkę w książce i ewentualną utratę gwarancji na perforację(6 lat
mało prawdopodobne by coś sie działo) bulić w ASO za przeglądy?
Pozostał mi jeszcze rok gwarancji i zastanawiam się co potem, niby dlaczego serwisować skoro za wszystko i tak trzeba będzie bulić :speszony: No jeszcze rozumiem jak ktoś będzie chciał po trzech, czterech latach pozbyć się autka po zakupie od nowości. A wy jak robicie i co o tym sądzicie? :afro:

bcn
22-01-08, 14:35
ja jezdze do ariesu w warszawie (auto z 2001); ceny przegladow po gwarancji nie zabijaja (tzn oprocz tego gdzie sie wymienia rzrzad), a niektore czesci tylko w aso :/ a w razie co historia serwisowa pelna. chociaz sam sie zaczalem zastanawiac czy jest sens jezdzic do aso. tyle ze ja nie mam zadnego dobrego serwisu, ktory moglby byc alternatywa dla aso

WSHIP
22-01-08, 15:28
Jest serwis godny polecenia i moze spokojnie konkurować z ASO:
www.autojaksa.com.pl

bcn
22-01-08, 15:41
Jest serwis godny polecenia i moze spokojnie konkurować z ASO:
www.autojaksa.com.pl

a jak ceny?

L8EK
22-01-08, 17:35
mam podobny dylemat...

kupiłem "autobus" z 2004
do zeszłego roku miała gwarancję i robione co rok przeglądy w ASO - nic poza tym się nie działo (przynajmniej tak jest w książce i tak sprawdził rzeczoznawca)
teraz moja kolej na przegląd i sie zastanawiam czy jest sens jeździć do ASO tylko po to żeby pieczątka była...

jeśli nie ASO to chce jechać to Andi Trading bo to bardzo blisko ode mnie-co myślicie o takiej alternatywie?

z drugiej strony z wywiadu telefonicznego wynika ze sama robocizna tzw małego przeglądu plus wymiana płynów nie jest jakoś strasznie zróżnicowana cenowo (choć mogę się mylić bo nie wiadomo co wyjdzie w przeglądzie) - tu i tu coś koło 300-400pln

mam też inne pytanie:
kupować płyny, części samemu i zawozić do serwisu czy zostawić to im (nieważne czy ASO czy inni)?

Putin
22-01-08, 19:42
[quote="L8EK"]mam podobny dylemat...

kupiłem "autobus" z 2004
do zeszłego roku miała gwarancję i robione co rok przeglądy w ASO - nic poza tym się nie działo (przynajmniej tak jest w książce i tak sprawdził rzeczoznawca)
teraz moja kolej na przegląd i sie zastanawiam czy jest sens jeździć do ASO tylko po to żeby pieczątka była...

jeśli nie ASO to chce jechać to Andi Trading bo to bardzo blisko ode mnie-co myślicie o takiej alternatywie?

z drugiej strony z wywiadu telefonicznego wynika ze sama robocizna tzw małego przeglądu plus wymiana płynów nie jest jakoś strasznie zróżnicowana cenowo (choć mogę się mylić bo nie wiadomo co wyjdzie w przeglądzie) - tu i tu coś koło 300-400pln

OK! dobra u mnie przypada tzw. drugi przegląd i z wywiadu telefonicznego wynika że zapłacić mam 800zł(wymiana oleju, filtrów, świec + robocizna)
wzt. pytanie czy wymieniać świece które wymagane są po przejeckaniu 40.000km, ja na liczniku mam dopiero 24000 :) stanie się coś jak ich nie wymienie...trzeba je wymieniać co 2 lata?

L8EK
22-01-08, 21:04
a propos przeglądów / wymian a przebiegu na liczniku:

wg książki serwisowej po 48 miesiącach powinienem mieć około 80 tys. km a mam.... 29 tys. km :D

robić to co piszą po miesiącach czy to co piszą po km?

co warto wymienić przy takim przebiegu jak nic się nie dzieje (znaczy ja nic nie widzę, nie czuję, nie słyszę) ??

no może poza denerwującymi strasznie tylnymi reflektorami (ale wiem że to powszechne w 7gen) ;) myślę że to też na wiosnę zrobię - znaczy się osuszenie i może uszczelnienie

Leeo
23-01-08, 20:24
robić to co piszą po miesiącach czy to co piszą po km?

a nie masz jakiegos przelicznika?? U mnie jest taki:

10,000 mi/16,000 km
10,000 mi/16,000 km/1 yr
20,000 mi/32,000 km
20,000 mi/32,000 km/1 yr
20,000 mi/32,000 km/2 yrs
30,000 mi/48,000 km
30,000 mi/48,000 km/2 yrs
30,000 mi/48,000 km/3 yrs
40,000 mi/64,000 km
40,000 mi/64,000 km/2 yrs
40,000 mi/64,000 km/4 yrs
50,000 mi/80,000 km
50,000 mi/80,000 km/5 yrs
60,000 mi/96,000 km
60,000 mi/96,000 km/3 yrs
60,000 mi/96,000 km/4 yrs
60,000 mi/96,000 km/6 yrs
70,000 mi/112,000 km
70,000 mi/112,000 km/7 yrs
80,000 mi/128,000 km
80,000 mi/128,000 km/4 yrs
80,000 mi/128,000 km/8 yrs
90,000 mi/144,000 km
90,000 mi/144,000 km/6 yrs
90,000 mi/144,000 km/9 yrs
100,000 mi/160,000 km
100,000 mi/160,000 km/5 yrs
100,000 mi/160,000 km/10 yrs
110,000 mi/176,000 km
110,000 mi/176,000 km/7 yrs
110,000 mi/176,000 km/11 yrs

No i mam jeszcze drugi w zeleznosci od tego jak sie jezdzi. Np jazda tylko na krotkich dystansach

Ja mam auto z 2004 i go nie servisuje, bo mi szkoda kaski. Jezdze tylko na te darmowe przeglady, ktore sa 2x do roku w ASO, zbieram od nich karteczki z pieczarka ASO i wymieniam gdzie indziej to co oni mi kaza wymienic na tych karteczkach, a rachunki chomikuje dla nastepnego wlasciciela :)

L8EK
23-01-08, 21:49
Jezdze tylko na te darmowe przeglady, ktore sa 2x do roku w ASO, zbieram od nich karteczki z pieczarka ASO i wymieniam gdzie indziej to co oni mi kaza wymienic na tych karteczkach, a rachunki chomikuje dla nastepnego wlasciciela :)

co do przelicznika to raczej nie mam. jest standardowa tabelka co wymieniać ale po danym przebiegu / roku a u mnie rzeczywistość kompletnie się nie ma do tego. stąd mój dylemat czy wymieniać jak pokazuję licznik czy ile lat ma fura...

a mógłbyś mi opisać o co chodzi z tymi darmowymi przeglądami? muszę przyznać że pierwsze słyszę... a że tak naprawdę nic mi się nie dzieję to pasowała by mi taka opcja :)
w każdym ASO (bo ja w Warszawie o tym nigdy nie słyszałem)? co obejmuję przegląd? trzeba się umawiać? kiedy mniej więcej coś takiego się trafia (początek roku? koniec?)
daj znać to od razu dryndnę do Plazy albo Autowesta ;)

Leeo
23-01-08, 23:15
nie wiedziales nigdy, ze w hondzie robia kampanie przegladowe? :) A wiec 2x do roku robia taki bajer, ostatnio bylo w pazdzierniku. Sprawdzaja autko za darmo, dolewaja za darmo plynow, wymieniaja olej o 30% taniej i jest tez 30% znizki na czesci. Oczywiscie nie jest to przeglad kompletny, nie sprawdza Ci autka super dokladnie, ale mi zawsze poswiecaja 40min. Mowisz mechanikowi co Cie niepokoi i on sprawdza, oczywiscie komputera za friko nie podlacza.. Trzeba sie umawiac, bo rezerwuja dla autka 30-60min, bo przydzielaja mechanika do auta. Co do lokalizacji, to w Wawie tez musi byc, bo to na cala Polske. Ja juz raz robilem w olsztynie i 2x w Bialymstoku. Oczywiscie kazde ASO inne, ogolnie ASO w Bialym jest the best dla mnie :) Daja nawet ramki na tablice rejestracyjna w nieograniczonej ilosci za free, juz nie wspomne, ze czasami zrobia cos za darmo :)

PS: zarejestruj swoje autko na honda.com, ja wlasnie stamtad mam te standardy przegladow..

L8EK
24-01-08, 09:21
PS: zarejestruj swoje autko na honda.com, ja wlasnie stamtad mam te standardy przegladow..

zarejestrować niby mogę mój VIN wg nich jest nieprawidłowy. to chyba przyczyna tego że moja honda nie jest made in Japan tylko made in GB bo nawet z listy nie mogę wybrać swojego modelu...

czy logowanie na honda.pl to to samo?

Leeo
24-01-08, 11:33
I dunno :/ pozostaje Ci sie przejsc do servisu i zapytac o to :) hehe, albo lepiej zadzwon do nas do Bialego i sie pytnij, bo w wawie, to na pewno kaza przyjechac i cos robic ;) Poza tym nie wiem jak jest z Honda, ale servisowalem forda i ceny w ASO w Bialymstoku odbiegaly znacznie od cen w wawie.. Straaaasznie drogo u Was..

Bootsy
25-01-08, 04:48
Ja też korzystam z ariesa. Skończyła mi sie gwarancja i też jestem w kropce :) Na razie do przeglądu 100.000 km brakuje mi 9 tyś. Chyba jednak pojade do serwisu na Parowcowej.

piotr1c
06-02-08, 12:29
Witam. Dzisiaj dzwonilem do ASO Hondy w Katowicach - JKK. Jak dla mojego samochodziku (Civic 1.4 5D 2004) to zycza sobie 800 zł za przeglad 48mies/80tys. Mysle ze to zdecydowanie duuuzy koszt.
Co do tych darmowych przegladow 2 razy w roku - to kiedy jest przewidywany ten wiosenny?

L8EK
05-04-08, 07:40
lekko odświeżę temat...

przegląd tzw mały zrobiłem w marcu w Andi-Trading i jestem bardzo zadowolony. zapłaciłem 400pln za wymianę płynów plus przejrzenie podstawowych rzeczy. dodatkowo naciągnęli mi pasek bo trochę skrzypiał, osuszyli tylne lampy (gratis), dorzucili podkładki pod rejestrację (bo na lubelskiej już jeździć nie chciałem ;)). ogólnie obsługa i kontakt bardzo dobry-jak mam jakieś duperele to do nich dzwonię, pomagają, doradzają itp.

ale że jest od dziś w Auto-West coroczna akcja bezpłatnych przeglądów to na środę się zapisałem :) zobaczymy co magicy z ASO wynajdą-co wynajdą mają mi dać na kartce więc wtedy pomyśle czy u nich (bo jakieś rabaty teraz dają) czy w Andi zrobię.

pytanko mam jedno: czy oni na tych darmowych przeglądach stawiają mi stemple ASO w książce serwisowej?

ps. dla chętnych od razu numer na serwis Auto-West: 22 665-93-23 w.110,114

Leeo
05-04-08, 18:48
wszedzie jest teraz akcja darmowych przegladow w servisach hondy. W Bialym od 8 kwietnia startuje, takze dowiadywac sie :) Co do pieczarki to raczej watpie :P

piotrek15
06-04-08, 10:57
Witam. Czy może jest ktoś z okolicy Piaseczna i orientuje sie kiedy i czy wogule będą takie przeglądy w Honda Chodzeń ul. Puławska w Piasecznie,

L8EK
09-04-08, 16:35
no i byłem dziś w Auto-Weście i przeglądzik zaliczony :) na 6 :D tzn Pan Krzysiek (tak się nazywał starszy Pan co się moim autobusem zajął) nie stwierdził żadnych usterek. wszystko trwało jakieś 45min (łącznie z moim ględzeniem o wiecznie skrzypiącym pasku ;)) i odbywało się na zasadzie empirycznego sprawdzania wszystkiego naocznie i ręcznie. jedyna maszyna jaką wykorzystał to ta do sprawdzenia świateł. sprawdzają standardowo płyny, zawieszenie, koła, światła i inne cuda w stylu ogrzewania czy klimy. ale jak się powie że coś nie tak to i to mogą sprawdzić

ogólnie wrażenia spox bo po pierwsze wszystko ok (a wiadomo że różnie bywa), po drugie obsługa nie dała mi odczuć że jestem za free (częstowali kawką, ciastkami, pogadali, z Panem Krzyśkiem mogłem sobie gadać w trakcie jego prac). standardowo jak coś jest za free to klient jest na szarym końcu i na od******* byle mieć z głowy i zając się tymi płatnymi a tu pełna kultura. z doświadczenia mogę stwierdzić że w Fiacie mają duuuużo gorszą obsługę nawet jak płacisz

jednym słowem jeśli nie daj Bóg coś mi wyskoczy a w Andi-Trading będą zajęci to wybiorę Auto-West :) ale następnym razem na darmowy przegląd jadę do Hondy-Plazy-scheckuję ich ;)

jak to mówi mój kumple "za darmo to i ocet słodki" więc na każdą z takich akcji się będę zapisywał. nie jest to jakiś szczególnie zaawansowany przegląd ale lepsze to niż nic nie patrzeć i czekać aż coś sie zesra na środku drogi (jak często robiła moja poprzednia Brava)

Bootsy
15-04-08, 18:44
wszedzie jest teraz akcja darmowych przegladow w servisach hondy.

Ta akcja to jakieś nieporozumienie :djablek: Niby przegląd, ale jak można taki przegląd zrobić w 15 min? Byłem w ARIES-MOTOR. Wjechałem o 15.00 a samochód był już gotowy o 15.20 (5min na wjazd i wyjazd). Pan oczywiście powiedział, że wszystko jest "oczywiście" ok.

Ja uważam, że to ściema :djablek:

Alchemiq
15-04-08, 21:48
W Pile również doczekałem się promocyjnego przeglądu :-)
Jutro o 17 wjeżdżam na kanał :-)

Bootsy
17-04-08, 19:06
Hehe :) Przecież to żaden "przegląd" Skąd wiesz co Ci sprawdzą? To tylko taka akcja aby ludzi przyciągnąć do ASO. Przecież nic nie sprawdzają :( A szkoda.

Leeo
17-04-08, 21:01
Bootsy, co Ty gadasz? Wchodzisz z mechanikiem na warsztat i mowisz co sprawdzic. Juz o tym bylo. Jezeli siedziesz i czekasz jak baranek w poczekalni niczego sie nie dowiesz, ale jak pokazesz mechaniorowi na co ma zwrocic uwage, to to zrobi. Dolewaja za friko plynow, dopompowuja kola, pryskaja jakims zabezpieczeniem na klemy, sprawdzaja stan swiec i filtra powietrza, pierdy, bo pierdy, ale ja czekam zawsze na moment podniesienia auta. Dzisiaj zdiagnozowali mi ta wade fabryczna przedniego zawieszenia w VII gen. Napisalem, ze fabryczna, bo sporo osob sie juz skarzylo na stuki w przednim zawieszeniu. Taka *******ka - sprezynka i slizgacz w przekladni kier, wszystko zamyka sie w cenie 70zl(cześci oryginalne w ASO), ale wymiana w aso az 360zl. Tylko jeszcze chlopaki na forum podrzucaja pomysl, ze to moga byc gumy przy wahaczu, co jest duzo tansza opcja.

Reasumujac, za free takie cos, to juz cos :)

Bootsy
17-04-08, 21:10
Powiem tak, ja niestety nie mogłem wejść razem z mechanikiem. Oddałem samochód i czekałem w "poczekalni". Tak jak napisałem całość trwała ok 15 min. Dla mnie dziwne :)

Ale chyba w ARIES MOTOR tak musi być:)

Pozdrawiam

Leeo
17-04-08, 21:17
szkoda, ze nie dali Ci wejsc na warsztat :/ ale nie ma co generalizowac, bo np. w Bialymstoku pozwalaja juz od paru lat, ale u nas to w ogole fenomen, bo nawet ramki na rejestracje z logo salonu za free daja :P

cart
17-04-08, 21:51
w auto west też możesz sobie wejść na warsztat i gadać z mechanikiem, bardzo mili ludzie ;)
a ramki też w gratisie dają :agent:

Alchemiq
17-04-08, 22:56
Jestem po przeglądzie w ASO w Pile.. godzina, dziesięć minut.. oblookane wszystko!
Płyny, zawieszenie, stan aku, elektryka.
Efekt jest taki, że mam przepaloną postojówkę + jedna lampka od tablicy rejestracyjnej :-) + płyn wspomagania sprzęgła do wymiany. Była tez jazda próbna, która wykazała wymianę łożyska oporowego w sprzęgle, ale to inna bajka.
Reszta jest, jak stan fabryczny! Auto wzbudziło podziw.
Polecam wszystkim taki przegląd.. a jak każą czekać na poczekalni, to nie godzić się na to.
Każdy ma prawo być przy oględzinach swego cacka!

cart
18-04-08, 22:07
powiem tak, ja dziś byłem w autowest i jestem zadowolony z przeglądu w ramach kampanii ;)
trwał około 40min + jazda próbna....
jak zwykle stałem z mechanikiem przy aucie i na bieżąco mówił mi co i jak...
dali dobry rabat na części więc wszystko jak najbardziej ok :agent:
no i dużo do wymiany nie znalazł więc tym bardziej ok :aloha: