Zobacz pełną wersję : ''Odciemnianie'' szyb samochodowych
Część. Poszukuje jakiejś rady, jak szybko łatwo i przyjemnie usunąć przyciemnienie szyb w civicu ?
Przymierzam się do tego moda i zastanawiam się na co się wcześniej nastawić, aby nie zostać z połową przyciemnionej szyby. Wszystkie sugestie mile widziane :)
Pozdrawiam
ustaw auto w sloncu i rwij pozniej benzyna ekstrakcyjne i mycie szyb z kleju. Mi ostatnio 5 szyb zrywanie zajelo z 1,5 h niestety mycie z kleju troch dluzej.
Tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=vmR8LlGkGJQ) jest bardzo fajny filmik, który tłumaczy jak to wykonać. Ja osobiście robiłem to przy pomocy suszarki - słabo poszło. Doradzam dużo cierpliwości bo jak będziesz się za bardzo śpieszył może stać się tak że urwie się kawałek i zacznie się zabawa w odrywanie strzępów co jest tragedią :/
Powodzenia
PIMPEK_EJ2
24-06-13, 22:16
Do zrywania użyj jakiejś suszarki, nagrzej pożądnie folie i delikatnie odrywaj:) A co do pozostałości kleju możesz użyć żyletki, byle nie do tylnej szyby:P
po podgrzaniu suszarka zostaje caly klej na szybie ja nie polecam
ja polecam metodę żyletki ale pod warunkiem że to tylko boczne a nie tylnia bo w innym wypadku potnie się ogrzewanie(ale to pewnie wiecie ;) )
delikatnie jak najbardziej na płask by szyby nie porysować i ładnie wszytko schodzi.
ja sie moge zamienić na szyby mam tzw "czyste" :) tylko wyjmij mi teraz szybe i wstaw z powrotem drugą :D i tak 3razy :)
wojtek91rwlk
25-06-13, 07:31
ja u Siebie ściągałem przy pomocy opalarki. podgrzewałem folie i jak klej się nagrzał to odklejałem . Poszło bardzo gładko i zostało mało smug po kleju, prawie wcale . Po wszystkim przemyłem szyby benzyną ekstrakcyjną i po kłopocie:)
ja u Siebie ściągałem przy pomocy opalarki. podgrzewałem folie i jak klej się nagrzał to odklejałem . Poszło bardzo gładko i zostało mało smug po kleju, prawie wcale . Po wszystkim przemyłem szyby benzyną ekstrakcyjną i po kłopocie
x2, jednak ja użyłem suszarki. Najważniejsze zeby dobrze nagrzać, wtedy folia zejdzie razem z klejem (wiadomo troche zawsze zostanie ale b. mało)
Ułatwieniem bedzie tez pozostawienie auta na mocnym słońcu.
Najgorszy problem jest z klejem ale tak jak wyżej chłopaki mówią dobrze dogrzać i dasz radę
Okazało się to łatwiejsze niż się spodziewałem. Pożyczyłem od kumpla opalarkę, jak później się okazuje nawet nie zdążyłem jej podłączyć do prądu, bo miałem już dwa kawałki folii w rękach:) Nie mam pojęcia czemu tak łatwo folia zeszła, zero kleju i sama w sobie wygląda jakby nie była klejona. Przez cały okres użytkowania trzymało się to należycie, bez odstawania, bąblenia, czy innych cudów na kiju. Auto sprowadzone 3 lata temu z Niemiec z ciemną szybą może defacto mają tam lepszej jakości folie niżeli w Polsce. Z szybkiej mojej obserwacji wynika, że po dobrym oczyszczeniu szyby jak i folii można by ją z powrotem nanieść na szybę :)
thompson17
27-06-13, 13:24
po dobrym oczyszczeniu szyby jak i folii można by ją z powrotem nanieść na szybę
popłynąłeś :p
arecki18is
01-07-13, 23:30
Na klej najlepszy jest nitro i z chodzi elegancko
Na klej najlepszy jest nitro i z chodzi elegancko
Dokładnie i potem tylko dobrze płynem do szyb i gotowe
Tylko z tym nitro trzeba uważać żeby czegoś przypadkiem nie zachlapać bo może być problem
Racja dlatego na szmatkę a resztę zabezpieczyć ;)
Jak się dobrze zedrze folię to nie trzeba dużo machać ekstrakcyjną nawet. Mi zeszło ze 2h na 2 szyby.
Jak się dobrze zedrze folię to nie trzeba dużo machać ekstrakcyjną nawet.
Pewnie masz rację woPo ale uwierz mi że jak przyciemniałem szyby to wszystko zależało od samej folii
Jedna zeszła bez problemu a druga jak był jakiś badziew to masakra
opowiem Wam ciekawa historie.
Tez kiedys miałem przyciemnione szyby i byłem"zmuszony" folie odkleić .
Odkleiłem ale została ogromna ilośc kleju
(to było dawno i nie maiłem takiej wiedzy jak teraz)
Wydrapałem sobie paznokciem okienka w kleju 10x10 zeby coś widział bo niczym nie szło zdjąc tego kleju.
Pewnego pięknego jesiennego wieczora spotkałem sie z dwiema koleżankami, które były nieco " pijane" no to zaprosiłem do auta zeby nie marzły :D
Po kilku dziesieciu minutach oczywistą rzecza było ze szyy Nam zaparowały. I jakoś tak wyszło ze skrobnałem paznokciem szyby i klej zaczał odchodzić " w mgnieniu oka" Wziałem w dłon wiec płyte CD i usunałem klej z dwoch szyb w ciągu 10minut :D
Także polecam pijanych ludzi w samochodzie do usuwania kleju z folii ;)
akże polecam pijanych ludzi w samochodzie do usuwania kleju z folii
Dobre :)
Ogólnie to każdy ma swój patent na to i jeden woli rozpuszczalnikami robić inny skrobać ;)