Zobacz pełną wersję : zwiekszenie wydajnosci klimy w 5genie - jakies pomysly? przerobki?
czy ktos moze robil jakies przerobki fabrycznej klimy z 5gena, aby podniejsc jej wydajnos, u mnie schladza do 8-9 stopni na wylocie z wywiewu, a dla porownania w drugim samochodzie jaki mam w chacie rover 214is temp na wylocie to 1-2 stopnie!!
wiec moze jest jakis sposob aby podniejsc wydajnosc naszej OEM klimy
moze jakas wieksza chlodnica? tylko jak wtedy z kompresorem czy da rade? no i ewentualnie czy jest jakas chlodnica ktora podejdzie do 5gena i bedzie faktycznie lepsza
jesli ktos cos wie na temat prosze o info w temacie.
Gdzieś niedawno ktoś pisał, że po prostu zmienił starą oem chłodnice na nowy zamiennik i miał przy wylocie te -1,-2 stopnie.
tutaj masz cosik więcej :) http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?180873-Klimatyzacja-mimo-serwisu-wraz-słabo-chłodzi
jest na forum poradnik jak przylutować ten czujnik aby dawała nawet -5 :D
Dokładnie jak wyżej koledzy; wymień chłodnicę. OEMowa to kibel - tym bardziej po tylu latach.
no juz zamowilem w IC - chlodnice HELLA 25mm - mam nadzieje ze bedzie wyrazna roznica
jakie 25mm jak chłodnice do civic mają po 16mm?
jakie 25mm jak chłodnice do civic mają po 16mm?
ciiii
kolega jeszcze nie wie
ze te chłodnice występują w 50 rożnych wersjach a pasuje tylko jedna :D...
no przegladalem katalog i zamowilem zgodnie z tym co bylo 16/25/33 bralem 25 bo 33 juz by moglo byc ciezko z wsadzeniem. a co ma nie pasowac?
a sprawdzałes rozmiary gwintów
oraz miejsce ich rozstawienia
pozatym nie wiem na co ty liczysz
klima chodzi non stop czy kompresor sie włacza co jakis czas ?
Nie zapomnij, że z każdym "rozpięciem" klimy wypadałoby wymienić osuszacz, to też poprawia sprawność :)
a sprawdzałes rozmiary gwintów
oraz miejsce ich rozstawienia
pozatym nie wiem na co ty liczysz
klima chodzi non stop czy kompresor sie włacza co jakis czas ?
licze na spadek temp z 8-9 na okolice 2 stopni. a czy lazi caly czas trudno powiedziec:) raczej non stop.
Ja też ostatnio się zastanawiałem jaką grubość wziąć czy 16 czy 33 ?? Bo i ta i ta jes w katalogu IC przypisana do Civica V gen
podajcie jakiś numer tych chłodnic bo ja tylko 16mm widzę...
HELLA 25mm ktora ja zamowilem 8FC351 037-071
a ja się zdecydowałem na NIssen 94289 :)
a ile stopni masz aktualnie ? i kiedy robisz wymiane chlodnicy
powiem tak - nie mierzyłem ale jak były upały to tak jakby klimy nie było :( w moim odczuciu to dmucha ok 10 - 15 stopni na plusie :(
a zmieniam na początku lipca jak się uda :)