Zobacz pełną wersję : Kolektor ssący Skunk2
Mam kilka pytań do znawców tematu wyciskania dodatkowych kM z silnika B16A2.
Otóż nosze się z zamiarem sprowadzenia z ebay'a kolektora ssącego Skunk2. Zastanawiam się czy zakupić sam kolektor, czy może dołożyć drugie tyle kasy i zakupić w komplecie z przepustnicą 70mm? Moje pytanie jest takie, czy ma sens wywalanie dodatkowych 260$ na większą przepustnice? Co mi to da? Czy efekt będzie adekwatny do wydanych pieniędzy? Z góry dzięki za fachowe opinie
skunka chyba nie rozwiercisz do 70mm, on w standardzie ma 65mm, jezeli zmieniasz kolektor to i przepustnice tez powinienes, ale mysle ze 68mm to max, przydaly by sie rowniez walki i strojenie i wtedy to juz da sporo w sumie.
wałki i regulowane kółka i strojenie będą później bo musze siana nazbierać. A odnośnie kolektora Skunka z przepustnicą 70 mm to jest taki komplet: http://cgi.ebay.com/ebaymotors/SKUNK2-INTAKE-MANIFOLD-70MM-THROTTLE-BODY-CIVIC-SI-B16_W0QQitemZ260203092269QQcmdZViewItem?hash=item2 60203092269
według mnie to do tego kolektora można max dołożyć przepustnice z np. h22a (64mm o ile dobrze pamietam), bo jest tania i przyrost mocy taki sam jak przy przepustnicy 64mm od skunk2, a wiekszego rozmiaru nie ma sensu wkładać do silnika wolnossącego bo może tylko wpłynąc negatywnie na osiągi, no i tak jak mowi Octane, dołóż wałki i wystrój to i bedzie git
a ile ma seryjna przepustnica od B16A2?
kup zestaw z przepustnica 65mm
h22a ma taka sama srednice przepustnicy jak b16. dopiero B18C6 ma wieksza.
Co mi to da?przy seryjnym silniku - niewiele. oraz bez strojenia sobie raczej nie pojezdzisz.
To co mam teraz to nie jest taka seria, jest dołożony cały wydech 2,5 cala z kolektorem 4-1 i zrobiony dolot. Teraz jest 170 kM, ale wiadomo choroba niewystarczającej mocy się rozwija :D i chciałoby się mieć więcej
seria to dla mnie silnik nietkniety mechanicznie (w srodku), a taki wlasnie masz
i do takiego wlasnie silnika nie widze sensu wkladania wiekszej przepustnicy
pod dalsze mody - ok. do tego jaki jest teraz - nie ok.
z walkami stage2, wiekszym CR + np regolowane kolka i strojeniem mialo by to jak najbardziej sens a w tym momecie niekoniecznie, wszystko od tego zalezy co planujesz dalej,
ja osobiscie zrobil bym tak jak pisze pati czyli sam kolektor + przepustnik h22 a reszte kasy odlozyl na mody ktore wymienilem
h22 ma normlana przepustnice.... chyba ze a8 mialo jakas wieksza?
Przepustnica 70mm to do jakiegos potwora co ma grubo ponad 250 moze bedzie miala jakas racje bytu...
oni chcieli przez to powiedziec zebys kupil ten zestaw jesli masz zamiar dalej dłubac potem;).bo dopiero wtedy wyjdą wymierne korzysci.
dokładnie, ale bez przepustnicy 70mm, max to 68 a do b16 najlepiej 65mm
Dzięki za dobre rady. W planach są później wałki skunka np. stage 2 + regulowane kółka. Tylko wszystko powoli, bo na kasie to ja nie śpie a te mody to troche kosztują :( . Więc na razie chce kupić kolektor Skunka. Może jak już jesteśmy przy temacie dalszych modów to mam takie pytanie: czy do wałków Skunka stage2 trzeba wymieniać sprężynki i tależyki? Pytam, bo same wałki to jeszcze jest znośny koszt, ale sprężynki i tależyki to w pyte kasy kosztują. Czy są niezbędne?
sa niezbedne. tloki na wyzsze cr tez sa niezbedne.
talezyki - jak nie bedziesz krecil powyzej 9 tys to sobie daruj