Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyciek płynu chłodniczego

KwiatekSM
21-06-13, 19:29
Witam. Mam problem ze sporym ubytkiem płynu chłodniczego po jeździe.

Moje auto to civic d16z6 na kompresorze eaton m62.
Po katowaniu auta poziom płynu oczywiście sie podnosi ale gdy zgasze i odczekam ok godziny to poziom spada poniżej minimum ( przed jazdą wszystko prawidłowo - pomiędzy min a max ).

Auto utrzymuje prawidłowa temp. nie grzeje się.
Nawiew grzeje.
Korek, bagnet bez żadnych śladów maslanych.

Silnik po remoncie 600 km.

Jedyny tak jakby wyciek co zauważam to spod korka wyrównawczego.
Może zbiorniczek jest za wysoko lub korek od chłodnicy zmienić ?

Gozdo
22-06-13, 19:03
a jak spaliny ok?? oglądałeś koło rozrządu czy z pompy nie leci??

wwljohn
22-06-13, 23:33
I co w tym dziwnego? Normalne, że jak pałujesz, to płyn wzrasta, zwiększa się objętość i nadmiar idzie do zbiorniczka. Gdy płyn stygnie wraca do chłodnicy. Skoro na zimnym masz między min a max..to zalej na zimnym na max i zobacz co się dzieje. Jeśli rano ponownie stan płynu jest taki sam jak dnia poprzedniego to się nie przejmuj :)

Rutus
05-07-13, 02:30
wwljohn powiedział dokładnie tak jak jest :)

kruczekvu
05-07-13, 16:47
Po katowaniu auta poziom płynu oczywiście sie podnosi ale gdy zgasze i odczekam ok godziny to poziom spada poniżej minimum ( przed jazdą wszystko prawidłowo - pomiędzy min a max ).
No i to jest prawidłowy stan rzeczy
Normalka w każdym aucie i skoro nie wywala płynu w sensie dmuchnięcia uszczelki to jeździć i nie robić sobie problemów

KwiatekSM
13-07-13, 14:10
Zlokalizowałem wyciek płynu. Okazało się że pod dywanikiem mam baardzo dużą ilośc płynu.
Wyciek do wnętrza.
Tak więc co dalej ? Nagrzewnica do wymiany ?
Miałem już zamiar ściągać głowicę i wymieniać uszczelkę.

Inside4
13-07-13, 14:16
Nagrzewnica do wymiany ?
Tak

KwiatekSM
15-07-13, 16:06
A czy uszkodzenie nagrzewnicy może być spowodowane nieszczelnością pod głowicą ?

Tiga
15-07-13, 19:04
A czy uszkodzenie nagrzewnicy może być spowodowane nieszczelnością pod głowicą ?

Raczej nie, albo utlenila sie nagrzewnica albo jej weze sparcialy.