Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Klima nabita nie chłodzi...

civicmax
21-06-13, 18:37
W moim ufo 1.8 07r odgrzybiłem sobie klime preparatem od wurtha. Czynność wykonałem wsiadłem w auto przejechałem może 5km a tu nagle przestał lecieć chłód i zaczeło z nawiewów lecieć normalne gorące powietrze, tzn nie schłodzone. Podjechałem na nabicie, faktycznie brakowało sporo czynnika..nabiliśmy do pełna, nadal nie chłodzi. Wszystko działa niby normalnie, bezpieczniki OK, sprężarka się załącza, wentylatory pracują, a tu nic nie chłodzi..Nie mam już pomysłu ..może ktoś pomoże..

Kasio
23-06-13, 09:16
Przeczytaj Hella Polska – materiały szkoleniowe – KLIMATYZACJA – Wersja rozszerzona (http://docs9.chomikuj.pl/1150931977,PL,0,0,Hella-materia%C5%82y-szkoleniowe.pdf) ,może osuszacz juz do wymiany,a najlepiej podjechać do service AC

uniu1
23-06-13, 12:55
A czujnik temp zewnętrznej podaje prawidłowe wartości na wyświetlaczu?

Paluch_tcw
23-06-13, 14:02
Podejrzewam, że pianką załatwiłeś sobie osuszacz. Niestety te preparaty średnio się nadają do klimatyzacji. Pianka spływa kanałami powietrznymi i psują osuszacz. Zresztą jaki sens ma kupowanie pianki za 20 - 30 zł jak za 40 - 50 zł jest normalne ozonowanie w punktach gdzie zajmują się klimatyzacją.

Jacek65
23-06-13, 17:07
Co do pianek to wszyscy z którymi rozmawiałem o odgrzybianiu je odradzają.Nawet sprzedawca w Norauto:rolleyes:.Podobno właśnie "załatwiają"klimę.Ja wczoraj użyłem spray Kleen Air firmy CarPlan choć w zasadzie już czwarty rok klima działa prawidłowo.Zrobiłem to tak profilaktycznie przed wakacjami.Ale może tam jakieś bakterie czy grzybki usunęło.Tak że z tymi piankami widać to chyba prawda.Nie warto stosować.

szczepar
23-06-13, 18:58
Paluch_tcw :
A myślisz że w serwisach klimy stosują coś innego ? Patrzyłeś kiedyś im na ręce jak pracują :)
Albo stosują środek stawiany na środku w samochodzie typu CarPlan Kleen Air , albo specyfiki wstrzykiwane rurką.

Po drugie osuszacz to część pracująca z czynnikiem i eliminująca wilgoć z czynnika chłodzącego. W żaden sposób pianką nie masz szans załatwić osuszacza. :)
Jeśli już to mógł zakleić pianką parownik :).

Sprawdź stan filtra kabinowego przed parownikiem.
Możliwe ze zwyczajnie w świecie jest zabity pianką.

Paluch_tcw
23-06-13, 22:30
A myślisz że w serwisach klimy stosują coś innego ? Patrzyłeś kiedyś im na ręce jak pracują
Albo stosują środek stawiany na środku w samochodzie typu CarPlan Kleen Air , albo specyfiki wstrzykiwane rurką.

To nie wiem po jakich warsztatach jeździsz. Ale moja praca jest bardzo mocno związana z mechaniką, warsztatami, serwisami i mówię o normalnych zakładach gdzie jest usługa ozonowania a nie "czyszczenie piankami".

Sprawdź stan filtra kabinowego przed parownikiem.
Możliwe ze zwyczajnie w świecie jest zabity pianką.

Zabity a ciepłe powietrze autorowi tematu leci :rolleyes:

szczepar
23-06-13, 22:51
Jak nie ma przepływu to parownik zamarza od rozprężającego się gazu :)
Jak mu parownik się zmrozi , to klima się wyłącza aby parownik się rozmroził.
Tak z pamięci piszę więc mój tok myślenia może być nie poprawny - ale raczej powinno być zgodne z fizyką.

Wystarczy ze obszar czujnika w parowniku jest zabity a nie cały filtr.
Czujnik i jego okolica nie oddaje zimna powietrzu - i komp myśli że cały parownik jest zmrożony. (poprawnie technicznie to jest oddawanie ciepła, ale na potrzeby klimatyzacji mówi się o dostarczaniu zimna)

Jak bym miał zaufanie do warsztatów i jakości usług jakie one robią, to bym nie robił większości rzeczy w domu a oddawał do warsztatu.
A ja nie będę płacił 4 razy za naprawę/usługę czegoś i tułał się od warsztatu do warsztatu aby w końcu kiedyś trafić na dobry.
Bo tego może nie wytrzymać mój budżet/nerwy/samochód :)

Widziałem i zostałem skasowany za usługę ozonowania i odgrzybiania w wysokości 150 zł.
Gdzie preparat bym sam w sklepie kupił za 30 zł , a za 120 zl to bym na NE555, prostowniku od samochodu i 1 trafo sam zrobił taki "profesjonalny ozonator" i jeszcze bym miał na piwo.
Dlatego mam nadzieję zrozumiesz mój sceptycyzm :)

mes
23-06-13, 23:01
a może tak jak mi, czynnik sperniczył bo masz nieszczelną :P wieczne to one nie działają.

mrn1810
24-06-13, 18:35
Ja mam taj samo jak kolega, sprezarka ok, Klima nabita, odgrzybiona, filtr kabinowy wymieniony...po naciśnięciu A/C leci ciepłe powietrze...mechanik już dal sobie spokój bo nie wie co to może być :mad: jakieś jeszcze pomysły albo dobrego mechanika w Warszawie lub okolicy...

feliciano4
24-06-13, 20:34
Witam, Mam problem z klima, przy włączeniu wydaje dziwne dźwięki , tak jakby syczy, lub coś gdzieś ucieka. Z widocznych rurek, nic nie wieje - sprawdzałem
Jak ktoś wie jaki to problem to proszę o pomoc

http://www.youtube.com/watch?v=B9AGT...ature=youtu.be

shinoda
24-06-13, 20:41
Witam, Mam problem z klima, przy włączeniu wydaje dziwne dźwięki , tak jakby syczy, lub coś gdzieś ucieka. Z widocznych rurek, nic nie wieje - sprawdzałem

"Film nie istnieje." - chyba, ze sie jeszcze nie wrzucil na serwis..

poza tym raczej forum innej generacji niz Twoja :-)

edit. no ale moze faktycznie ktos cos bedzie wiedzial... :P

luchuma
24-06-13, 20:45

mi syczalo z okolic schowka jak trzeba bylo nabic ;]

feliciano4
24-06-13, 20:49
http://www.youtube.com/watch?v=B9AGT_E9vOg&feature=youtu.be istnieje :)

i co jak nabiłes to nie syszało juz ? czy tylko zatujesz hehe

luchuma
24-06-13, 21:01
teraz poprawiles linka ;]

przed nabiciem syczalo co jakis czas
po nabiciu nie syczalo

feliciano4
24-06-13, 21:12
no to nabije i zobaczymy :)

qbson
25-06-13, 13:55
Ja miałem podobnie. Okazało się, że padł jakiś przekaźniczek... Poszukaj, bo wrzucałem info na forum gdzie on jest i dokładny opis problemu.

Paluch_tcw
25-06-13, 21:09
Ja miałem podobnie. Okazało się, że padł jakiś przekaźniczek... Poszukaj, bo wrzucałem info na forum gdzie on jest i dokładny opis problemu.

Tylko, że z tego co kolega piszę to sprężarka mu się załącza więc przekaźnik w porządku. Chyba, że myli sprężarkę klimatyzacji z wentylatorami.