Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak błędów nawet po odłączeniu przewodów

omen84
19-01-08, 18:22
Witam ponownie! Problemy z komputerem ciąg dalszy - tak mógłbym rozpocząć tego posta. Zacznę może od tego, że wszytko rozpoczęło się od problemów z szarpaniem i dławieniem Hanki (94 r. silnik D152) przy mocniejszym wciśnięciu gazu. Wtedy to zrobiłem samodiagnostykę i okazało się, że komputer nie wyrzuca żadnego błędu tzn. lampka Check engine cały czas świeci. Spodziewałem się, że wyskoczy błąd sondy Lambda, bo z tego co czytałem to przeważnie ona była źródłem problemów. Ale do rzeczy - lampka Check engine zachowuje się tak cały czas w momencie samodiagnostyki, nawet gdy odepnę sondę, odepnę węża od przepustnicy lub jakąkolwiek wtyczkę od modułu przepustnicy. Nawet jak zapalę silnik po wcześniejszej ingerencji w silniku, kontrolka nie świeci się czyli niby wszytko jest w porządku. Zastanawiam się zatem czy mój komputer o numerach 270307852 ATY; OZNACZENIA POD KODEM KRESKOWYM 37820 P04 G03, nie spieprzył się i czy to on nie jest źródłem problemów. Stąd moja prośba o porady i uwagi jeśli ktoś miał, słyszał lub wie coś na ten temat.
Pozdrawiam
Omen

skolopendra
20-01-08, 23:46
dziwny problem
ale spróbuj pożyczyć kompa od kogoś i sprawdzić ponownie

omen84
21-01-08, 12:34
Po odłączeniu map sensor, czujnika temperatury powietrza, czujnika położenia przepustnicy komputer wywala prawidłowe błędy, więc problem dotyczy lambdy i krokowego po odłączeniu których komputer nic nie wskazuje. Zakładam jednak, że jest on sprawny bo nie mam od kogo wziąć komputera a poza tym przyczyną szarpania (kangurów przy nagłym przyspieszaniu) może być przewód WN, który pokazał wczoraj dziwnie niską rezystancję w porównaniu do pozostałych trzech (podejrzany ma 1 ohm a pozostałe od 6,5 - 8 ohm). Ma ktoś z okolic MS Agh może pożyczyć do sprawdzenia przewód?!
Pozdro

omen1984
24-01-08, 20:41
Witam ponownie!
Okazało się, że cały problem z szarpaniem auta tkwił w przewodzie WN. Dziś wymienione na SEIWA i po szarpaniu. Oby jak najdłużej. :afro:
Pozdro

skolopendra
24-01-08, 20:46
(podejrzany ma 1 ohm a pozostałe od 6,5 - 8 ohm).

rezystancja powinna się wahać do ok 4 k - 25k max

Dziś wymienione na SEIWA

myślę ze to niezbyt dobre kable ,ale może ze dwa miechy pohulają :d

ps
te dwa prof to jedna osoba :speszony:

airman
25-01-08, 14:58
Na kablach SEIWA zrobiłem już 10 000km i jest jak najbardziej ok....nie narzekam