PDA

Zobacz pełną wersję : D16Y8 SPADAJĄCE OBROTY SILNIKA przy włączonej klimatyzacji

piter025
21-06-13, 10:38
Witam. Zauważyłem dzisiaj że przy włączonej klimatyzacji i wrzuceniu biegu jałowego np. dojeżdzając do skrzyżowania obroty spadają praktycznie do 0 ale silnik nie gaśnie. Wcześniej takiego problemu nie było. Niedawno wymieniłem silniczek krokowy. Podkreślam że problem jest tylko na klimatyzacji. Posiadam instalację lpg sekwencyjną jakby miało to coś do rzeczy. Pozdrawiam

zipszymek
21-06-13, 11:21
Na początek sprawdziłbym czy na PB dzieje się to samo. Sprężarka klimatyzacji powoduje duży opór, przyczyn może być dużo sprawdź czy nie masz np przy tym odpalonych innych odbiorników prądu np radio, tuba, wzmacniacz, ogrzewanie tylnej szyby itp i spróbuj z włączoną klima na jak najmniejszym obciążeniu. Przyczyną mogą być stare kable lub świece, jeśli dawno ich nie wymieniałeś to zacząłbym od tego.

posejdon
21-06-13, 11:31
A ja bym sprawdził najpierw sprężarkę czy działa jak trzeba. Może jest zużyta i obciąża za bardzo silnik. Gdyby to były kable albo świece to pewnie bez klimy byłoby tak samo.

piter025
21-06-13, 13:20
Kable i świece wymieniłem kilka miesięcy temu. Na PB jest tak samo. Co do sprężarki. Boję się że to może być to :(

Jeszcze coś. Zaczęło się tak dziać po umyciu silnika. Wcześniej było ok. Nie wiem czy ma toś wspólnego ponieważ nie myłem myjką. Wilgotna szmatka i środek do mycia silnika spłukany delikatnie wodą. Jednak sprężarki nie zabezpieczałem. Mogła zostać delikatnie zalana. Co o tym myślicie?