PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 2003 - problem z zamkiem

bigwiśnia
21-06-13, 06:22
Pierwszy post wiec siema. Dwa dni temu kupilem sobie pierwsza honde civic z 2003 w sedanie z silnikiem 2.0. Problem jest taki, ze od kupna (wlasciciel nie znal przyczyny) centralny zamek dziala tylko w jedna strone. Szybko wytlumacze mianowicie podchodze do samochodu, wkladam kluczyk, przekrecam i otwieraja sie tylko drzwi kierowcy reszte niestety trzeba recznie od srodka. Zamykanie natomiast odbywa sie normalnie bo wsadzam kluczyk przekrecam i zamykaja sie wszystkie drzwi. Dodam jeszcze, ze `guzik` do otwierania i zamykania w boczku kierowcy nie dziala w ogole ale to inna bajka bo moze byc po prostu nie podlaczony albo cos. W kazdym razie co moze byc przyczyna? Zalezy mi zeby drzwi sie otwieraly. Otwierania z kluczyki w ogole nie mam tylko wsadzam kluczyk i przekrecam. Powinny sie otwierac wszystkie drzwi, tak jak sie zamykaja. Podejrzewalbym bezpieczniki ale w jedna strokne dziala. Elektrykiem nie jestem ale moze masa? Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow ale siedze w USA i ich po prostu nie mam i nie moge zmienic jezyka bo to nie moj kompiter.

owsikk
21-06-13, 07:54
Zamykanie/otwieranie jest sterowane masą. Pewnie masz przerwany obwód w gumowej osłonie między drzwiami a karoserią. Rozbierz boczek, zobacz jakie kolory idą i szukaj ich w przelotce. Zacznij od tego, będzie najprościej.

LemonR
21-06-13, 09:41
...honde civic z 2003 w sedanie z silnikiem 2.0...

Rzeźba czy wychodziły takie seryjnie?

bigwiśnia
21-06-13, 18:40
Seryjne, nie wiem czy są w Polsce bo siedze w USA. 160KM type-r chyba ale ręki uciąć nie dam w automacie 4 biegi. Nie mam za bardzo narzędzi żeby rozebrać ale będę walczył, jest jakiś tutorial jak ten boczek bezboleśnie rozebrać?

bunkerites
21-06-13, 21:32
Type-S nie TypeR :)...bo typeR ma 200KM seria

bigwiśnia
22-06-13, 01:44
Type-S nie TypeR :)...bo typeR ma 200KM seria

aż tak się nie zagłębiałem - strzelałem. Możemy wrócić do tematu? Ktoś coś wie, miał podobny przypadek? Jak rozebrać ten boczek?