Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gotuje D16Y3

Guciu
21-06-13, 01:53
Witam
Może wy coś doradzicie, dzisiaj odebrałem Hanke po remoncie blacharskim wszystko pieknie ładnie przejechałem z 5km a tu zonk temperatura na wskazniku rosnie gdy było jeszcze kawałek do max temperatury wiec zjechałem na pobocze i poczekałem aż ostygnie. Potem przejechałem mniej więcej tyle samo i znowu ta sama akcja. Za trzecim razem dojechałem już pod sam dom i większość czasu temp była taka jak ma być czasami tylko troszkę wzrastała żeby za chwilę opaść do optymalnej. Pod domem stała z 30 min . pojechałem i zrobiłem ok 15km i znowu ja zaczynało gotować przy czym pod czas jazdy raz rosła raz spadała. Najbardziej gotowało gdy się zatrzymałem .
Olej i płyn chłodniczy w normie . Dodam ,że samochód stał ponad miesiąc w miejscu no parę razy został odpalony tylko po to żeby z garażu wyjechać i nie był na pewno ani razu zagrzany.
Macie jakieś pomysły ?

probestic
21-06-13, 05:51
Wczoraj to chyba upały były, nie ?

A tak serio. Skoro długo stała, a podejrzewam że chłodnice możesz mieć jeszcze ori - może być zasyfiona i nie wyrabiać z wydolnością chłodzenia.

Termostat możesz wyjąć i sprawdzić jak się zachowa bez.

Jeszcze jedno - kiedy się grzeje i wskazówka jest ponad normę - jak dasz z 3 tysiące obrotów na luzie i przytrzymasz tak chwilę, to wskazówka spada jak kamień na 'chłodniejsze' wskazanie, czy raczej powoli się wychładza ?

Guciu
21-06-13, 09:02
Jak będę miał jak to sprawdzę z tymi obrotami, dzisiaj po całej nocy jak odpaliłem ku mojemu zdziwieniu temperatura była w połowie nagle wskazówka zaczęła głupieć z 5 razy skoczyła góra dól i jak jechałem po 10 minutach zaczęła znowu iść w górę

Guciu
21-06-13, 11:02
Przed chwilą przytrzymałem ją tak jak kolego mówiłeś na 3 tys obrotów chwilę (wyżej nie da rady bo 3500 załącza procedurę) ale wskaźnik nawet nie drgnął
Termostat założyłem nówkę i dalej gotowało. Po zmostkowaniu pinów tych co są przy czujniku wentylator normalnie zaczął pracować natomiast gdy kostka jest wpięta i gotuje wentylatorem ani nie drgnie.

reXio
21-06-13, 13:46
blad.

slayerek
21-06-13, 14:01
ja tak miałem bo koska była niedoklandie wpieta w wentylator i się nie odpalal , zoabcz czy masz wentylatro (kostke ) dobrze wpieta

Guciu
21-06-13, 14:40
Sprawdzałem wszystko dobrze jest powpinane podejrzenia kierują się w stronę czujnika temperatury.
A właśnie , a może to być spowodowane tym ,że teraz jeżdżę na epromie ? Mapka jest oem tylko dodana procedura itp. Mapka ma coś do ukł chłodzenia czy nie bardzo ?

Dextero
21-06-13, 19:43
A nie masz czasem zapowietrzonego układu? Temperaturę możesz zbić w czasie jazdy po przez danie nawiewu na max ciepło + 4 bieg nawiewu w kabinie. Polecam szczególnie w upalne dni :)

Poll
21-06-13, 19:49
Hahaha. Wiem coś o tym ; D A może ten termostat też gówniany. Mi jak się kończył termostat to sobie rosła, potem się otweirał to spadała. Wentylator nie załączy na zamkniętym termostacie, bo wtedy płyn nie opływa czujnika. Może czujnik walnięty włączania wentylatora, bo jest taki skoro na krótko działa ; )

Guciu
21-06-13, 20:46
Panowie wygląda na to ,że czujnik wysiadł. Po robocie odpaliłem ją żeby się grzała ,termostat pięknie ładnie puścił a temperaturka dalej rosła i wiatrak nie dawał żadnych oznak życia. Spiołem go na krótko i po chwili wskazówka od temp zaczęła wracać do normy. Dodatkowo przegoniłem ją po okolicy i lekko wskazówka poszła w górę by zaraz po zwolnieniu do normalnej prędkości opaść. Jutro założę nowy czujnik i dodatkowo jeszcze raz odpowietrzę cały układ tak jak trzeba. Mam nadzieję ,że to wina tego czujnika