Zobacz pełną wersję : Piszczące głośniki na zapalonym silniku (EG3)
CaliforniaKid
20-06-13, 20:22
Witam, Panowie mam nadzieje, że mi pomożecie bo szlag mnie trafia trzeci dzień. Problem polega na piszczących głośnikach, piszczą razem z obrotami silnika, im wyższe obroty tym wyżej piszczą. Są podłączone przez wzmacniacz Blaupunkt GTA 4 Special Mk II. Dzieje się tak od dwóch dni i z tego co zauważyłem im dłużej auto postoi tym piszczą głośniej, rano po całej nocy jest to naprawdę uciążliwe, potem coraz mniej. Jedyne co robiłem przez ostatnie dwa dni to ściągnąłem zwężkę na dolocie i docisnąłem kostkę w lewym przednim reflektorze bo nie łączyła.
Nie mam już pomysłu co robić. Przepinałem głośniki do różnych kanałów na wzmacniaczu i to samo.
POMOCY:D
ja bym strzelał w kijową mase wzmacniacza
CaliforniaKid
20-06-13, 20:42
Masa od wzmacniacza leci razem kablami chinch do radia, ładne nowe kable więc raczej na 95% nie są przetarte. Mogłoby się coś samo z siebie zesrać przy radiu? Aha, na wyłączonym silniku nie piszczą
Uwalona masa w radiu prawdopodobnie.Zabierz radio do dobrego(zaufanego) szpeca od audio/rtv i niech Ci to sprawdzi zapłacisz 10 zł bądź nic i będzie pewne.
z tego co slyszałem chinchy nie puszcza się obok kabli zasilających. nie wiem w tym prawdy ale u siebie mam tunelem kable do radia a bokiem do akumulatora.
ogólnie wina leży według mnie gdzieś w masie i z nią kombinuj na wszystkie sposoby.
Witam, Panowie mam nadzieje, że mi pomożecie bo szlag mnie trafia trzeci dzień. Problem polega na piszczących głośnikach, piszczą razem z obrotami silnika, im wyższe obroty tym wyżej piszczą. Są podłączone przez wzmacniacz Blaupunkt GTA 4 Special Mk II. Dzieje się tak od dwóch dni i z tego co zauważyłem im dłużej auto postoi tym piszczą głośniej, rano po całej nocy jest to naprawdę uciążliwe, potem coraz mniej. Jedyne co robiłem przez ostatnie dwa dni to ściągnąłem zwężkę na dolocie i docisnąłem kostkę w lewym przednim reflektorze bo nie łączyła.
Nie mam już pomysłu co robić. Przepinałem głośniki do różnych kanałów na wzmacniaczu i to samo.
POMOCY:D
Szukaj coś z masa u siebie miałem podobny przypadek z masą i głośniki mi gwizdały przy dodawaniu obrotów.
i ja mam u siebie ten sam problem. nie wiem co jest samo z siebie tak zrobiło. i piszcza tylko te glosniki podlączone do wzmaka reszta jest cicho.. hm
masa sprawdzona radio tez cacy.
CaliforniaKid
24-06-13, 20:00
i ja mam u siebie ten sam problem. nie wiem co jest samo z siebie tak zrobiło. i piszcza tylko te glosniki podlączone do wzmaka reszta jest cicho.. hm
masa sprawdzona radio tez cacy.
No to kolego mamy dokładnie identyczną sytuację i nie mam pomysłu co z tym robić.
piszczą przez alternator, poszukajcie o tym w googlach
CaliforniaKid
24-06-13, 20:21
piszczą przez alternator, poszukajcie o tym w googlach
Tylko mnie zdziwiło czemu od tak nagle zaczęło piszczeć. Nic kompletnie nie grzebałem pod maską żeby cokolwiek zmienić.
jutro jak bede mial chwile to przeloze mase w jakies porządne miejsce i wtedy sie zobaczy. tez myslalem ze to alternator ze roznica napiec. ale to stoi w trzeciej pozycji. na drugim miejscu obstawiam problemy ze wzmakiem moze on cos sie bulwersuje.. najpierw ogarnąć porzadnie nowym kablem mase i wtedy trzeba dalej szukac bledów
CaliforniaKid
25-06-13, 18:23
jutro jak bede mial chwile to przeloze mase w jakies porządne miejsce i wtedy sie zobaczy. tez myslalem ze to alternator ze roznica napiec. ale to stoi w trzeciej pozycji. na drugim miejscu obstawiam problemy ze wzmakiem moze on cos sie bulwersuje.. najpierw ogarnąć porzadnie nowym kablem mase i wtedy trzeba dalej szukac bledów
Daj znać jak poszło:)
jeśli chcesz wiedzieć czy to alternator najprościej jest ściągnąć pasek i odpalić bez niego.
tu masz temat gdzie jest opisanych kilka patentów na temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic432544-30.html