Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem ze skrzynią...

misiek1
19-01-08, 01:12
Witam. Od pewnego czasu mam problem z moją skrzynią. Przy wrzucaniu 5 biegu czuć pod ręką, że skrzynia "haczy", gdy jade wolniej i wrzucam 5 bieg to słychać delikatny zgrzyt, ale wchodzi za każdym razem lekko bez problemu. Reszta biegów działa bardzo dobrze, nie ma zgrzytów ani problemów z wrzuceniem którego kolwiek biegu. Troszkę mnie to denerwuje, że za każdym razem jak wrzucam 5 to "haczy" :/ :(

mAgik
19-01-08, 02:34
Przypuszczam, że synchronizator poleciał.

DamianPietras
19-01-08, 09:16
Przypuszczam, że synchronizator poleciał.

przychylam sie do tej teorii niestety :(

Konrad84
19-01-08, 15:12
I zrób go szybko, bo będziesz musiał 5 wymieniać. Nie są to jakieś mega koszty.

daniel1978
19-01-08, 22:49
Ja kupiłem ceramizer do przekładni miałem to samo i wróciło do normy,polecam.

wunat
19-01-08, 22:52
powiedz mi ze nie mowisz powaznie?

misiek1
19-01-08, 23:57
a ile będzie kosztować wymiana synchronizatora??

mAgik
19-01-08, 23:59
Myślę, że kolo 450zł bo skrzynię trzeba zrzucić i rozebrać.

daniel1978
21-01-08, 21:13
Zaryzykuj,ceramizer kosztował 50zł sam niedowierzałem jestem mechanikiem,2 lata jeżdze i jest ok

misiek1
08-02-08, 00:23
chce wymienić olej w skrzyni. w sklepie niestety nie mieli MTF a dali mi w zastępstwie Castrola TAF-X. czy ten olej będzie odpowiedni do mojej skrzyni, czy może lepiej poszukać MTF-a??

wunat
08-02-08, 00:27
albo 10w40 albo mtf. polecany mtf. castrola zwroc, nie przyda sie.

Cairo
08-02-08, 10:27
chce wymienić olej w skrzyni. w sklepie niestety nie mieli MTF a dali mi w zastępstwie Castrola TAF-X. czy ten olej będzie odpowiedni do mojej skrzyni, czy może lepiej poszukać MTF-a??nie zalewaj tym castrolem!! Już lepszym wyjściem jest nalanie silnikowego półsyntetyka 10w40, ale zdecydowanie polecam MTF Hondy. Oszczędzisz mniej niż 100pln a potem będziesz się wkurzał.
Wiem co mówie.

qba1983
08-02-08, 15:28
czy może lepiej poszukać MTF-a??
oczywiscie ze MTFa,dla przypomnienia MTF dostaniesz tylko w ASO hondy

misiek1
08-02-08, 20:34
I pewnie tak zrobię, oddam castrola, mam troszkę daleko do aso hondy bo prawie 90 kilometrów w jedną stronę, ale się pewnie przejadę.

skolopendra
09-02-08, 06:58
do aso hondy bo prawie 90 kilometrów w jedną stronę,

spróbuj zamówić w aso 70 zl litr, powinni przesłać kurierem wyjdzie taniej

albo u emg wyjdzie pewnie najtaniej ;)

misiek1
13-02-08, 18:13
Zamówiłem MTF u emg :) Narazie jest chory i wyśle mi dopiero jutro.

[ Dodano: Wto 11 Mar, 2008 ]
:d olej do skrzyni zalany (MTF od emg) i najważniejsze... sam byłem zdziwiony, ale po zalaniu nowego oleju nie słychać żadnego zgrzytu przy wrzucaniu piątego biegu, jak to było wcześniej!!!! Dla pewności zaaplikowałem jedną dawkę ceramizera do przekładni (profilaktycznie). Mechanik u którego wymieniałe olej, po zapachu powiedział (!!!), że na 90% skrzynia była zalana HIPOL-em!!! Nawet teraz poprawiła się precyzja skrzyni, tzn. biego wchodzą łatwiej i bardzo płynnie, czasami przy poprzednim oleju przy redukcji z 3 na 2 lub z 2 na 1 lubiało "zachrobotać", a teraz dosłownie bez żadnego oporu wszystko wchodzi bardzo ładnie. Więc jeśli ktoś ma jakiekolwiek problemy ze skrzynią po pierwsze wymiana oleju na MTF, jeśli nie pomoże to wtedy naprawa. Bałem się, że u mnie będzie potrzebna wymiana synchronizatora, ale po zalaniu nowego oleju jest narazie super :) Po przejechaniu następnych kilku tyś. kilometrów zobaczę co sie będzie działo i dam znać. Podziękowania dla emg za oleum :piwo2:

peterx82
16-03-09, 20:26
Dziękuję wam za tego posta:) Też miałem problemy z 5 biegiem gdyż od czasu do czasu coś zgrzytało jak się 5 bieg wrzucało. Na szczęście w tym przypadku nie trzeba wymieniać synchronizatora! wystarczy wymienić olej na nowy MTF, a ceramizera nie zaszkodzi dolać (chociaż nie wiem co by się stało gdybym go nie dolał). Dzięki temu pozostałe biegi lżej wchodzą, a przede wszystkim piątka bez żadnych zgrzytów.

chubik
21-03-09, 21:08
Wy tak serio z tym ceramizere? Myślę,że zalanie samym świeżutkim MTF dało by bardzo dobre efekty. :D

misiek1
21-03-09, 21:46
Wy tak serio z tym ceramizere? Myślę,że zalanie samym świeżutkim MTF dało by bardzo dobre efekty. :D

Ten ceramizer to tak tylko profilaktycznie:cool: